Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Nauja Nacionalinio dramos teatro Meno taryba pristatė savo darbo gaires


Kronika


Sigita Ivaškaitė

Share |
Martynas Budraitis ir Audronis Liuga eina išvien dar nuo 2005 m., pirmojo festivalio „Sirenos”.
Julijaus Lozoraičio nuotrauka
Gruodžio 8 d. Lietuvos nacionalinio dramos teatro dekoratyvinėse dirbtuvėse buvo pristatyta nauja Meno taryba ir jos pirmininkas Audronis Liuga.

Generalinio LNDT direktoriaus Martyno Budraičio teigimu, į šią komandą buvo siekta surinkti visų su teatru susijusių sričių profesionalus. Dabar tarybą sudaro: dr. prof. Irena Veisaitė (teatrologė), dr. prof. Ramunė Marcinkevičiūtė (teatrologė), Audronis Liuga (teatrologas), Rolandas Rastauskas (rašytojas), Šarūnas Nakas (kompozitorius, eseistas ir videomenininkas), Šarūnas Bartas (kino režisierius), Eglė Rakauskaitė (tarpdisciplininio meno kūrėja), Saulius Šaltenis (rašytojas, dramaturgas), Jolanta Dapkūnaitė (LNDT aktorė), Šarūnas Puidokas (LNDT aktorius), Deividas Staponkus (dainininkas, kultūros viceministras). A. Liugai taip pat buvo pasiūlytas ir meno vadovo postas. Dėl biurokratinių priežasčių jam kol kas negalima skirti etato, tačiau teatrologas bei Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro direktorius kol kas yra nusiteikęs dirbti visuomeniniais pagrindais. Budraitis pabrėžė, jog pasiūlyti šią poziciją jį paskatino sutapęs požiūris į teatro politiką.

Pagrindiniais savo tikslais naujasis teatro vadovas ir Meno taryba iškėlė kūrinių aktualumą bei jų kultūrinę reikšmę, kartu pabrėždami įvairovės svarbą. Dėmesys bus kreipiamas į Lietuvoje dar nestatytus užsienio klasikos kūrinius ir naują nacionalinę dramaturgiją. Dėl to numatoma plėtoti nacionalinės dramaturgijos festivalį „Versmė“, paverčiant jį procesiniu ir edukaciniu projektu, kurio metu teatras teiks galimybes tobulintis ne vien dramaturgams, bet ir režisieriams. Tam bus skiriamos tiek įvairios teatro erdvės, tiek režisierių pedagogų priežiūra.

Nuo pat konkurso generalinio direktoriaus vietai užimti buvo nemažai kalbėta apie garsiausių režisierių grąžinimą į nacionalinę sceną. Spaudos konferencijoje atskleisti konkretesni planai. 2011 m. rudenį planuojamos Jono Vaitkaus ir Oskaro Koršunovo premjeros. Vaitkus režisuos šiuo metu dar į lietuvių kalbą verčiamą Henriko Ibseno dramą „Tautos priešas“. Koršunovas statys naują Mariaus Ivaškevičiaus pjesę (dar rašomą), paremtą lietuvių emigrantų patirtimi Londone. 2010 m. pavasarį planuojama Gintaro Varno premjera pagal Thomo Manno noveles, o rudenį – Cezario Graužinio darbas pagal japonų Shakespeare’u vadinamo Tikamazu Mondzaemono pjesę.

Be to, bus siekiama atnaujinti naujuosius standartus atitinkančius aukštos meninės vertės spektaklius: Vaitkaus „Stepančikovo dvaras“, „Marija Stiuart“, Valentino Masalskio „Aš, Fojerbachas“. Į repertuarą bus įtraukti garsių režisierių „padovanoti“ spektakliai: viena iš Eimunto Nekrošiaus Shakespeare’o trilogijos dalių, Koršunovo „Meistras ir Margarita“, Varno „Nusiaubta šalis Vilnius“. Planuojamos koprodukcijos su OKT / Vilniaus miesto teatru (Koršunovo pastatymas pagal Shakespeare’o „Audrą“) ir su „Meno fortu“ (Nekrošiaus spektaklis pagal Dantės „Dieviškąją komediją“). Bus siekiama įgyvendinti bendrus projektus su Rimu Tuminu, Jonu Jurašu ir Valentinu Masalskiu.

Nacionalinis teatras ketina dar aktyviau bendrauti su Lietuvos regionais: ne vien atvežti jų spektaklius į Vilnių, bet mažų formatų spektaklius iš sostinės vežti į mažesnius miestus, ten rengti kūrybinius susitikimus ir edukacinius projektus kultūros centruose, mokyklose.

„7 meno dienos“ Nr.44 (920), 2010-12-10

Versija spausdinimui

Komentarai

KWIKpmWndZ, 2011-10-26 08:38

Artlices like this make life so much simpler.

AwlHbxXwgmVVEkXJBYs, 2011-10-23 22:35

I was so confused about what to buy, but this makes it udnerstadanble.

nDZLASzdOVjsVvLl, 2011-10-23 11:07

Apperciaiton for this information is over 9000—thank you!

ak, 2010-12-16 13:10

petys į petį. Gražuoliai.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti