Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Kasdieniškos tragedijos, amžini jausmai


Naujojo Rusijos kino dienos


7 MD

Share |
Gruodžio 3-9 d. „Skalvija“ vėl pakvies į susitikimus su naujuoju rusų kinu. Programoje - šeši žinomų autorių ir debiutantų filmai, sulaukę ne tik Rusijos, bet ir tarptautinių festivalių dėmesio.


Dauguma filmų - šiuolaikinės tematikos. Jie pasakoja apie tą Rusiją, kurios nepastebi Kremliaus ideologai. Filmų autoriai nori suprasti, kas iš tikrųjų vyksta šalyje, bet neatsisako ir kino formos bei naujos kalbos bandymų.

 

Filmo „Dingęs be žinios“ („Propavšyj bez vesti“, 2010) premjera įvyko šiemet Berlyno kino festivalyje, Atvirame Rusijos festivalyje „Kinotauras“ režisierė Anna Fenčenko apdovanota už geriausią pilnametražį debiutą. Filmo herojus - vidutinio amžiaus vyras, gyvenantis atsiskyrėlišką gyvenimą. Tačiau vieną rytą į jo langą pasibeldžia detektyvas. Prasideda tyrimas dėl dingusio be žinios kaimyno. Netikėtai vyras praranda namus, pasą. Jis tampa vienu iš tų dingusių be žinios, visiškai priklausomų nuo kitų malonės. Tai istorija apie iliuzinės laisvės praradimą ir pavėluotą bandymą rasti save bei vietą gyvenime. (3 d. - 19 val., 4 d. - 17 val. (filmą pristatys režisierė), 8 d. - 21.10)

 

Dmitrijus Meschijevas prieš kelerius metus „Skalvijoje“ pristatė filmą „Mechaninė poema“. Jis ir neįprasto filmo apie Antrąjį pasaulinį karą „Savi“ autorius. Naujojo rusų kino dienos rodys jo filmą „Žmogus prie lango“ („Čelovek u okna“, 2010). Japonijoje didelės įstaigos, kur žmonės ištisas valandas žiūri į monitorius, turi specialų darbuotoją, kuris sėdi prie lango ir pasakoja, kas už jo vyksta. Taip išsaugomas tikrovės pojūtis. Aleksandras Dronovas taip pat yra „žmogus prie lango“. Jam patinka stovėti, žiūrėti ir komentuoti. Tačiau aplinkinius tai tik erzina. Dronovas - netikęs aktorius, bet jis sugeba keisti kitų žmonių gyvenimus. Dronovą suvaidino humoristinės televizijos laidos „Miestelis“ režisierius ir aktorius Jurijus Stojanovas. (3 d. - 21 val., 6 d. - 17 val., 8 d. - 19.15).

 

Igorio Vološino debiutinis filmas - fantazija Peterburgo ir narkomanų tema „Nirvana“ - 2008 m. pelnė festivalio „Kinotauras“ apdovanojimą ir iškart buvo parodytas Naujojo Rusijos kino dienose. Naujas šio originalaus kūrėjo filmas neatsitiktinai pavadintas „Aš“ („Ja“, 2010) - tai ir režisieriaus, ir visos jo kartos, kuri įžengė į suaugusiųjų gyvenimą „perestroikos“ metais, autobiografija. Filmo herojus provincijos jaunuolis (Arturas Smoljaninovas) kuria avangardo pjeses teatrui, vartoja narkotikus, priklauso pankų grupei. Kai jam sukanka aštuoniolika, jis savanoriškai atsigula į psichiatrijos ligoninę, kad išvengtų karinės tarnybos. Sanitarų žiaurumas, narkotikų sukeltos haliucinacijos, aplink šmirinėjantys ligoniai tampa jo realybe. Po gydymo jis paleidžiamas į laisvę su geltonu bilietu rankose. (4 d. - 19 val., 6 d. - 21.10, 9 d. - 17 val.)

 

Sergejaus Snežkino filmas „Palaidokite mane už grindjuostės“ („Pochoronite menia za plintusom“, 2009) sukurtas pagal populiarią Pavelo Sanajevo autobiografinę apysaką, skirtą jo patėviui - garsiam rusų aktoriui Rolanui Bykovui. Filmo herojus - aštuonmetis berniukas Saša. Namuose įkalintas ligotas vaikas tampa despotiškos močiutės (Svetlana Kriučkova) meilės auka. Didžiausia Sašos gimtadienio svajonė - pamatyti mamą (Marija Šukšina). Močiutė įsitikinusi, kad vaiko motina prarado teisę bendrauti su vaiku, vos tik susidėjo su girtuokliu dailininku. (4 d. - 20.45, 6 d. - 19 val., 8 d. - 17 val.)

 

Režisierės Svetlanos Proskurinos filmai paprastai sukelia diskusijas. Ji nuolat eksperimentuoja ne tik su kino pasakojimo forma, bet ir su tradiciniais rusų kino personažais, mėgsta perkelti veiksmą į provinciją. Todėl filmo „Paliaubos“ („Peremirije“, 2010) neišsemia siužetas apie vairuotoją Jegorą. Vaikinas gyvena miestelyje, kur apiplėšimas prilygsta ėjimui į darbą. Vaikinas nenori būti balta varna, bet vietoj apiplėšimų mieliau ieškotų tos vienintelės gyvenimo meilės. Tačiau romantiškos meilės tradicijos šioje vietovėje jau seniai išsisklaidžiusios kaip dūmai. Ir Jegoras leidžiasi į kelionę... 2010 m. Pagrindinį „Kinotauro“ prizą pelniusios „Paliaubos“ yra metafizinė kelionė į Rusijos gilumą. Geriausiu festivalyje buvo pripažintas ir Jegoro vaidmenį sukūręs Ivanas Dobronravovas. Vieną pagrindinių vaidmenų filme sukūrė skandalingasis dainininkas Sergejus Šnurovas. (5 d. - 19.30, 7 d. - 18.40, 9 d. - 21.30).

 

Ištikimiems režisierės Kiros Muratovos gerbėjams Naujojo Rusijos kino dienos šiemet pasiūlys naują rubriką. „Svečiais iš Ukrainos“ - tai 2009 m. sukurtas Kiros Muratovos filmas „Rylos melodija“ („Melodija dlia šarmanki“, Ukraina, 2009). Tai - netradicinė kalėdinė istorija, kurios herojai yra vaikai, brolis ir sesuo.

 

Mirus motinai, jie turi būti išsiųsti į skirtingus globos namus, tačiau vaikai nenori skirtis ir pabėga į miestą ieškoti tėvo. Alkis, šaltis, nedraugiškas pasaulis nesustabdo vaikų - jie ir toliau ieško artimo žmogaus. Filme pamatysime mėgstamus Muratovos aktorius Renatą Litvinovą, Olegą Tabakovą, Nataliją Buzko, Žaną Danielį, Niną Ruslanovą. „Rylos melodija“ 2009 m. Maskvos kino festivalyje Kino klubų federacijos žiuri buvo pripažintas geriausiu, mažoji aktorė Jelena Kostiuk šiame festivalyje apdovanota už geriausią moters vaidmenį, režisierė Kira Muratova pelnė FIPRESCI prizą. (5 d. - 16.40, 7 d. - 20.30, 9 d.

 

Pagal „Skalvijos“ inf.


 

„7 meno dienos“ Nr.42 (918), 2010-11-26

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti