Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

„Scanorama“: lietuviški susitikimai


7 MD

Share |
„Kai apkabinsiu tave“
Ketvirtadienį prasidėsiantis Europos šalių kino forumas ,,Scanorama“ žiūrovams žada vienuolika programų, kuriose bus pristatoma daugiau nei šimtas įvairaus turinio, stiliaus ir formato filmų iš visos Europos.

Beveik visą lapkričio mėnesį Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje vyksiančiame festivalyje bus ne tik filmų peržiūros, bet ir susitikimai su filmo kūrėjais, aktoriais, prodiuseriais iš visos Europos; meistriškumo dirbtuvės ,,Jaunoji kino karta“, konkursinė programa ,,Naujasis Baltijos kinas“, rekordinį laiką truksianti siaubo naktis – ,,Nešventa naktis. Europietiškas siaubas“ ir daug kitų, gero kino skonį puoselėjančių iniciatyvų.

 

Vienuolikoje skirtingų ,,Scanoramos“ programų pristatomi filmai šiemet turės vieną tikslą – paskatinti žiūrėti sau ir kasdienybei į akis. ,,Scanoramos“ direktorė Gražina Arlickaitė teigia, kad filmuose vis dažniau nebelieka atskirties tarp dokumentikos ir fikcijos; režisieriai kalba apie tai, kas iš tiesų mūsų gyvenimuose vyksta; kuo šiandien, čia ir dabar, pulsuoja žmonių mintys ir požiūriai bet kurioje pasaulio šalyje. ,,Tikimės, kad šių metų programos filmai, būdami mūsų pačių gyvenimų atspindžiais, taps savotišku rudens smūgiu, išjudinsiančiu žiūrovų rutiną“, – prognozuoja G. Arlickaitė. „Scanoramos“ programa „Naujasis Baltijos kinas“ rodys ir naujus lietuviškus filmus. Trumpai pristatome tris premjeras.

 

„Kai apkabinsiu tave“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas, Lietuva, Vokietija, Lenkija, 2010)

1961-ieji. Tėvas ir dukra (Elžbieta Latėnaitė ir Andrius Bialobžeskis), likimo išskirti per Antrąjį pasaulinį karą, bando susitikti Berlyne. Tėvas – iš Tarybų Lietuvos, dukra – JAV emigrantė. Nors Sovietų Sąjungoje – atšilimas, o Berlyne dar nepastatyta siena, šaltasis karas artėja prie savo apogėjaus, ir palankios geografinės bei politinės susitikimo aplinkybės pasirodo besančios apgaulingos. Atvykusį į Berlyną tėvą imasi „globoti“ užsimaskavę KGB darbuotojai. Jie bando įvilioti dukrą į Rytus, tačiau ši, paveikta nepasitikėjimu persmelktos miesto atmosferos, bijo peržengti Vakarų Berlyno ribą. Gelbėdami vienas kitą nuo galimų pinklių, tėvas ir dukra yra pasirengę atsižadėti taip trokštamo susitikimo...

 

„Išpažinimas“ (rež. Algimantas Maceina, Lietuva, 2010)

Filmas „Išpažinimas“ – tai kino režisieriaus ir aktoriaus Algimanto Maceinos dvidešimties metų kūrybos apibendrinimas, jo dvasinių, etinių bei estetinių ieškojimų dokumentas. Tai gyvenimas, sutilpęs į valandos trukmės dokumentinį filmą: džiaugsmas, klystkeliai, ironija, ryškūs draugų bei bendražygių charakteriai ir skausmingas sugrįžimas prie Dievo, amžinųjų vertybių. Režisierius kviečia kino pokalbio tuos žiūrovus, kurie pradėjo ieškoti ir tebeieško savųjų gyvenimo vertybių.

 

„Knygnešiai“ („Book Smugglers“, rež. Jeremiah Cullinane, Lietuva, Airija, 2010)

„Knygnešiai“ – tai filmas kelionė. Airių poetas ir lietuvių teatro režisierius kartoja pavojų kupiną XIX a. Lietuvos knygnešių kelią. Knygnešiai, rizikuodami gyvybe, gelbėjo lietuvių kalbą, kontrabanda gabendami iš Prūsijos į Lietuvą knygas, laikraščius, žurnalus uždraustais lotyniškais rašmenimis ir dalydami jas pogrindinėse mokyklose. Keliaudami miškais ir upėmis, kiekvienas sužino kažką, ko nežinojo apie savo šalį, ir atranda vis daugiau ryšių tarp gimtosios kalbos ir tapatybės.

 

 „Scanoramos“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.39 (915), 2010-11-05

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

hdeobSFyEHnloYvHc, 2011-10-23 16:35

This was so helpful and easy! Do you have any atricles on rehab?

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti