Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Žmogaus teisių kino festivalis „Ad Hoc. Nepatogus kinas“


Anonsas


7 MD

Share |
„Pavojingiausias žmogus Amerikoje: Danielis Ellsbergas ir Pentagono dokumentai“
Spalį kino mėgėjams tampa vis sudėtingiau pasirinkti, kam skirti savo laisvą laiką. Daugybę kino renginių užbaigs žmogaus teisių kino festivalis „Ad Hoc. Nepatogus kinas“, pakviesiantis į daugiau nei 40 dokumentinių filmų seansus.

Ketvirtą kartą vyksiančio „Nepatogaus kino“ programa kaip niekada įvairi. „Šiemet rengdami programą siekėme dalį temų tęsti, tačiau taip pat norėjome rasti ir tokių, apie kurias festivalyje dar nebuvo kalbėta. Lyčių lygybė, skurdas ar stiprėjantis nacionalizmas – vienos iš jų“, – teigia festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.

 

Programoje „Tvirti ir įsiutę“ žvelgiama į radikalių nacionalistinių judėjimų ištakas Serbijoje, Vengrijoje, Rusijoje ir Gruzijoje. Netikėtu kampu į Gruzijos ir Rusijos konfliktą padės pažvelgti filmai „Lyderis visada teisus“ (rež. Salome Jashi, Gruzija, 2010) ir „Savi“ (rež. Daya Cahen, Danila Cahen, Nyderlandai, Rusija, 2008). Du trumpi viename seanse rodomi filmai padės suvokti, kur link keliauja Vladimiro Putino ir Michailo Saakašvilio vadovaujamos šalys. Abu politikai finansuoja jaunimo stovyklas, kur tūkstančiai jaunuolių mokosi patriotizmo, lyderystės ir būsimos politinės karjeros žaidimo taisyklių. Tačiau stebina ne tik seni ir stebėtinai panašūs propagandiniai mokytojų metodai, bet ir klusnus jaunų žmonių pasiryžimas nesvarstant priimti jiems brukamas tiesas.

 

„Ties skurdo riba“ – taip pat nauja festivalio programa, atsiradusi neatsitiktinai. „2010-ieji Europoje paskelbti kovos su skurdu ir atskirtimi metais, todėl pamanėme, kad vargu ar rasime tinkamesnį laiką apie tai kalbėti ir mūsų festivalyje“, – teigia Andriukaitis. 2009 m. Pietų Korėjoje sukurti Bong-Nam Parko „Geležiniai varnai“ – vienas ryškiausių šios programos filmų. Pripažinimo Amsterdamo dokumentinių filmų festivalyje (IDFA) sulaukusioje juostoje pasakojama apie didžiausias pasaulyje laivų kapinės Bangladeše. Tarp milžiniškų metalo plokščių be jokių saugos priemonių už du dolerius per dieną dirba vyrai ir vaikai, nuolat rizikuodami savo gyvybėmis. Įspūdingų vaizdų kupinas filmas priverčia žavėtis jo kuklių veikėjų vidine stiprybe ir žmoniškumu, išliekančiu žvelgiant žlugdančiam skurdui į akis.

 

Kaip ir kiekvienais metais, dalis festivalio filmų, rodomų „Panoramos“ programoje, siekia aprėpti platesnį temų ratą. Andrew Thompsono ir Timo Lowello filmas „Mugabe ir baltieji afrikiečiai“ (Namibija, PAR, D. Britanija, Zimbabvė, 2009 m.) nukelia į Zimbabvę, kur diktatorius Mugabe vykdo žiaurią žemės „reformą“, siekdamas perdalinti žemes: atimti iš baltųjų fermerių ir atiduoti režimui palankiems pareigūnams ar tiesiog savo klano nariams. Tačiau viena baltųjų fermerių šeima nusprendė nenuleisti rankų ir bylinėtis su diktatoriumi teisme. Bylos baigtis gali nulemti ne tik šios šeimos likimą, bet ir ateitį didelės dalies Zimbabvės gyventojų, kenčiančių nuo kiršinančio, korumpuoto ir valdžios ištroškusio diktatoriaus. Šis intymus ir sukrečiantis kūrinys pripažintas geriausiu praėjusių metų nepriklausomu britų filmu.

 

Kitą, ne mažiau garsų filmą – „Pavojingiausias žmogus Amerikoje: Danielis Ellsbergas ir Pentagono dokumentai“ (rež. Judith Ehrlich, Rick Goldsmith, JAV, 2009) – festivalyje pristatys vienas filmo kūrėjų. Tai pasakojimas apie išsilavinusį ir principingą žmogų, paaukojusį karjerą ir asmeninį gyvenimą tiesai, teisingumui ir sąžinės laisvei. Interviu ir gausi archyvinė medžiaga padeda perteikti 7-ojo dešimtmečio atmosferą Amerikoje bei pasakoja apie ginčą, daug davusį JAV spaudos ir žodžio laisvei. Filmas buvo nominuotas „Oskarui“.

 

Į kitą pasaulio kraštą nukels šių metų Sandanso festivalio specialiojo žiuri prizo laimėtojas „Liaudies priešai“ (rež. Rob Lemkin, Thet Sambath, JAV, Kombodža, 2009). Nors pagrindinė filmo tema – diktatorius Polpotas ir Kambodžos gyventojų genocidas, filme akcentuojama ne kraupi istorija. Tai sukrečiantis filmas apie besąlygišką gėrį ir žiaurų blogį, apie žmogaus prigimtį bei apie vieno žmogaus gebėjimą daryti siaubingiausius dalykus, o kito – mokėjimą už juos atleisti.

 

Nuolatinėje festivalio programoje, skirtoje įvairovei ir asmenų lygiateisiškumui pabrėžti, žiūrovų laukia siurprizas. Festivalyje įvyks jauno belgų režisieriaus Rolando Javorniko filmo „Du paradai, du pasauliai... Viena Europa?“ (Belgija, Estija, Lietuva, 2010) premjera. Tai trumpas žvilgsnis į „Baltic Pride“ 2010 įvykius Lietuvoje, pagrindinius jo veikėjus ir oponuojančias puses. Nors siaučiančios minios ir barikadas laužiančių Lietuvos politikų vaizdai daugeliui žiūrovų bus matyti, filmas suteikia galimybę pažvelgti į renginį ir iš kitos, eisenos dalyvių perspektyvos.

 

Antrus metus iš eilės festivalyje išlieka ir „Žalioji programa“, jungianti žmogaus teises su darnios plėtros ir aplinkosaugos idėjomis. Režisierius Fredrikas Gerttenas festivalyje pristatys „Bananas!*“ – skandalingai pagarsėjusį (ir dėl turinio, ir dėl jį lydėjusių teisminių ginčų) filmą. Pasaulinę šio filmo premjerą milijoniniais ieškiniais užgniaužti bandė pagrindinis filmo veikėjas – maisto gamybos korporacija „Dole“. Šiuos ir daugelį kitų žmogaus teisių kino festivalio „Ad Hoc. Nepatogus kinas 2010“ filmų galės pamatyti ne tik didžiųjų, bet ir mažesnių miestų žiūrovai. Spalio 21 d. Vilniuje prasidėjęs festivalis vėliau į nemokamas peržiūras pakvies Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Ukmergės kino mėgėjus.

 

Daugiau informacijos apie festivalį galima rasti svetainėje www.nepatoguskinas.lt

 

Rengėjų inf.


„7 meno dienos“ Nr.37 (913), 2010-10-22

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

omBjMnsUCcOjNcoHXdf, 2011-05-03 09:58

YMMD with that asnewr! TX

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti