Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Oskaras Koršunovas: žiūrovą kviesime labai arti savęs


Kronika


7 MD

Share |
Oskaras Koršunovas OKT teatro nuotr.
Naująjį OKT sezoną pradėjo Oskarui Koršunovui rugsėjo 13 d. Maskvoje įteiktas teatro revoliucionieriaus režisieriaus V. Mejerholdo prizas.

Po 2002 m. gautos Europos Naujosios teatro realybės premijos tai dar vienas teatrui labai svarbus apdovanojimas, patvirtinantis, kad OKT ir toliau eina savo pasirinktu keliu – kuria novatorišką teatrą. Kaip sezono pristatymui skirtoje spaudos konferencijoje sakė pats režisierius, yra nedaug vardinių prizų, kurie jam tiek daug reikštų.

 

Daug dėmesio buvo skirta spektaklio „Dugne“ premjerai, įvyksiančiai spalio 22 dieną. Oskaras Koršunovas šį savo pastatymą vadina rezistencija „tam visam niekam, kurio pilna ir jis visur“ – komercijai, televizijos šou, visam bulvarui. Spektaklis ir jo kūrėjai žiūrovą kvies labai arti savęs ir jautriai kalbės apie tai, kad žmogus yra vertybė ir viskas yra jo viduje. Svarbi taps pati aktoriaus asmenybė, pats žmogus. Kaip sakė režisierius, aktorius vis dėlto yra įdomi profesija: „Juk jis – žmogus, kurio instrumentas yra jis pats. Dabar tai primiršta, nebesvarbu... Tik paviršius... Nebeliko tikrosios profesijos, kūrybos.“ Prisipažino anksčiau negalvojęs statyti Maksimo Gorkio kūrybos, bet dabar kažkas vėl rezonuoja šio menininko kalboje apie paprastą žmogų. Kūrėjai kvies mąstyti, susivokti kiekvieną iš mūsų, kokie mes esame dugne, – gal kiekvienas turime patirti dugną, kad galėtume vėl kurti, galvoti, svajoti.

 

OKT tęsia tradiciją į teatrą kviesti jaunus režisierius, turinčius įdomių ir drąsių idėjų. Šį sezoną bus parodytas daugiausia lūkesčių keliančio jaunosios kartos režisieriaus Artūro Areimos spektaklis „Prakeiktieji“, pasakojantis apie karą mažiausioje visuomenės grandyje – šeimoje. E. O’Neillo pjesės „Elektrai tinka gedulas“ konflikto šaknys slypi dar antikoje – dramaturgas savaip interpretuoja Aischilo trilogiją „Orestėja“. Spektaklyje vaidina ne tik aktoriai Toma Vaškevičiūtė, Tadas Gryn, Vytautas Rumšas, Dainius Gavenonis, Daumantas Ciunis, bet ir žymus džiazo muzikantas Liudas Mockūnas. Spektaklio premjera – gruodžio 9 dieną.

 

Taip pat jau tapo tradicija OKT šiuolaikiškai interpretuoti klasiką. Penki W. Shakespeare’o festivaliai (Diulos (Gyula) Vengrijoje, Mataro Ispanijoje, Gdansko Lenkijoje, Krajovos Rumunijoje ir Ostravos Čekijoje), įvertinę O. Koršunovo šekspyriadą („Hamletas“, „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“, „Vasarvidžio nakties sapnas“), prodiusuos W. Shakespeare’o „Audrą“. Šį pastatymą OKT vertina kaip gyvybiškai būtiną, svarbų visiems. Tęstiniame projekte dalyvaus tokie žymūs režisieriai kaip Romeo Castellucci ir Krzysztofas Warlikowskis, tad šis kvietimas – tai W. Shakespeare’o interpretacijų pripažinimas tarptautiniame teatro pasaulyje.

 

Tradiciškai OKT ir toliau gastroliuos. Liepos ir rugpjūčio mėnesiais O. Koršunovas su trupe dalyvavo W. Shakespeare’o festivaliuose Ispanijoje (Mataro) ir Lenkijoje (Gdanske), rugsėjo pabaigoje skrido į Skopję Makedonijoje, o iš karto po to – į Omską Sibire. Pora dienų poilsio – ir vėl kelionė. Spalio 4 d. Tbilisyje, Gruzijoje, bus parodytas „Hamletas“. Vėliau laukia gastrolės Pietų Korėjoje, Prancūzijoje ir Maskvoje.

 

Tačiau „ten būdamas čia“, OKT nepamiršta žiūrovų ir Lietuvoje. Tarp gastrolių šį sezoną rodomi jau pamėgti repertuariniai spektakliai „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“, „Vasarvidžio nakties sapnas“, „Shopping and Fucking“ ir „Hamletas“.

 

OKT ir „7md“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.34 (910), 2010-10-01

Versija spausdinimui

Komentarai

dKysPmDiukD, 2011-06-24 00:04

What a great rseocure this text is.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti