Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Profesinės operos jubiliejui – klaipėdiečių gastrolės Vilniuje


Anonsas


7 MD

Share |
„Frank’Einstainas – XXI amžius“ Vytauto Liaudanskio nuotr.

24-ąjį sezoną Klaipėdos muzikinis teatras skiria Lietuvos profesionaliosios operos 90-mečiui ir jį pradeda nacionaline premjera bei gastrolėmis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre rugsėjo 24–26 dienomis. Šį kartą sostinės publikai bus parodyti net trys nacionaliniai veikalai.

 

Rugsėjo 24 d. žiūrovai kviečiami į Giedriaus Kuprevičiaus miuziklą „Veronika“ pagal lietuvių literatūros klasiko Antano Vienuolio apsakymą „Paskenduolė“. Pagrindinius vaidmenis atliks Ona Kolobovaitė (Veronika) ir Mindaugas Rojus (Juozelis). Spektaklį diriguos Dainius Pavilionis.

 

Miuziklą prieš metus pastatė režisierius Jonas Vaitkus, dailininkas Artūras Šimonis ir kostiumų dailininkė Jolanta Rimkutė. „Veronika“ tapo dinamišku, plastišku sceniniu kūriniu, pakylėtu iki egzistencinio, metaforinio-filosofinio lygmens. Miuziklas, kuriam libretą parašė Birutė Mar, – unikalus idėjų brandumu, gilus ir doras. Kūrinio muzikinė kalba turtinga, daugiasluoksnė. Į jos muzikinę drobę kompozitorius įaudė daug prasminių ženklų. „Veronika“ itin palankiai įvertinta kritikų ir jau publikos pamėgta, noriai lankoma Klaipėdoje. Išleista kūrinio kompaktinė plokštelė.

 

Audronės Žigaitytės operos-fantasmagorijos „Frank’Einstainas – XXI amžius“ premjera įvyks 25 dieną. Šis spektaklis uostamiesčio scenoje – jubiliejinis, 100-asis. Mus supančios realybės išprovokuotas veikalas yra drąsus ir intriguojantis, kupinas įspėjimų, siūlymų apsidairyti, kvietimo nepamiršti meilės ir žmogiškumo. Jame apstu reginio, plastikos, improvizacijos. Gyva muzika susipina su elektronine, scenografiją papildo vaizdo instaliacijos.

 

Kas bus su mumis, su mūsų vaikais, kai taip sparčiai progresuoja bioinžinerija, klonavimas, įvairiausios naujos technologijos, tiesiogiai veikiančios jau ne tik mūsų buitį, bet ir būtį? Ar naują ateities žmogų Frank’Einstainą kuriantis Profesorius dirbtiniu intelektu išgelbės bedugnėn besiritančią žmoniją? Į šiuos klausimus mėgins atsakyti veikalo statytojai. Spektaklį režisavo jauna režisierė ir choreografė Marija Simona Šimulynaitė.

 

Kūrinį diriguos taip pat jaunas dirigentas, Juozo Domarko mokinys Modestas Barkauskas. Scenografijos ir kostiumų autorius – Arvydas Nekrošius, scenografiją papildančias vaizdo instaliacijas kuria Rimas Sakalauskas. Garso efektus – garso programuotojas Gediminas Zujus, garso režisieriai Giedrius Litvinas ir Donatas Indrišiūnas. Pagrindinis Profesoriaus vaidmuo patikėtas Rafailui Karpiui ir Andrejui Kalinovui, o naujo žmogaus Frank’Einstaino vaidmuo – Tadui Girininkui ir Dmitrijui Afanasjevui.

 

„Savuoju veikalu norime grįžti prie amžinos tiesos: nei visuomeniniai santykiai, nei kūno tobulumas ar mąstymas, žinios, informacijos kiekis nesukurs tobulos visuomenės. Tobulumo suteikti gali tik meilė, artimo skausmo suvokimas“, – sako kompozitorė A. Žigaitytė.

 

Rugsėjo 26 d. gastroles užbaigs 2008 m. „Auksinį scenos kryžių“ pelniusi Antano Kučinsko opera vaikams „Bulvinė pasaka“. Pasak kompozitoriaus, ši žaisminga, šmaikšti, dinamiška pasaka yra metaforiška nūdienos bei universaliųjų temų refleksija. Tai savotiška parafrazė socialinio konflikto tema (apsnūdęs elitas – Bulvės – ir nerimstančios masės – Pelės), kartų konflikto tema (Princesė Bulvytė – Karalius Bulvė), operos profana ir operos sacra ar net amžinojo dramos ir muzikos pradų konflikto temomis. Ši pasaka turėtų būti ne tik smagi pramoga, bet aktuali ir prasminga opera vaikams ir jų tėvams.

 

Šiemet Lietuvos profesionalioji opera mini 90-metį. Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras – daugiausia šiuolaikinės lietuvių kompozitorių muzikinės dramaturgijos statantis teatras, todėl neatsitiktinai ir Vilniaus publikai norima parodyti tris nacionalinius veikalus.

 

Prieš 24 metus profesionalus uostamiesčio muzikinis teatras savo gyvavimą pradėjo A. Žigaitytės opera „Mažvydas“, vėliau čia pastatyta ir A. Žigaitytės opera „Žilvinas ir Eglė“, Vidmanto Bartulio „Aušrinė“, choreografės Rasos Alksnytės šokio spektaklis pagal lietuvių kompozitorių muziką „Prarastos sielos“, Giedriaus Kuprevičiaus opera „Herkus Mantas“ ir miuziklas „Veronika“, Antano Kučinsko opera vaikams „Bulvinė pasaka“ ir daugybė kitų veikalų.

 

Valentina Žigienė


„7 meno dienos“ Nr.33 (909), 2010-09-24

Versija spausdinimui

Komentarai

wtCFRMIXToZuvIZ, 2012-03-15 23:45

čia jau taip buvo su "muzika kuri saugo" ir "remember the name" ir pamenu skaičiau jog yra toks dyaakls kaip lyg ir universali aranzuotė, kurią perka įvairūs prodiuseriai ir perdaro savaip bet ritmas ir pnš vistiek tas pats.

klaida, 2010-09-26 08:27

Cia ir buvo didziausia klaida parodyti Frankeinstaina sostinej:)...

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti