Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Perpildytas repertuaras


„Menų spaustuvė“ pradėjo sezoną


7 MD

Share |
„Menų spaustuvė“ D. Matvejevo nuotr.
Vilniuje įsikūręs šiuolaikinių menų centras „Menų spaustuvė“ Rugsėjo 3 d. atvėrė duris žiūrovams. Sezoną atidarė neįgaliųjų artistų įkurto „Naujojo teatro“ spektaklis „Lietuvos vilkė – didžioji kunigaikštienė“.


„Sezonas prasideda be įsibėgėjimo ir gana audringai. Sudarinėdami šio pusmečio repertuarą pastebėjome, kad darosi vis sudėtingiau į savo erdves sutalpinti visas nepriklausomas scenos menų organizacijas, kurios pageidauja pristatinėti savo kūrinius būtent „Menų spaustuvėje“. Nors tenka pasukti galvą, kaip tai padaryti proporcingai ir subalansuotai, tokia paklausa džiugina ir liudija, kad pati „Menų spaustuvės“ idėja buvo savalaikė ir tiksliai atitiko tai, ko trūko mūsų scenos menų bendruomenei ir visai visuomenei“, – teigia „Menų spaustuvės“ direktorius Audronis Imbrasas.

Nuo rugsėjo mėnesio iki Naujųjų metų „Menų spaustuvės“ repertuare matysite net 21 organizacijos pavadinimus. Tai ir nepriklausomi teatrai (Gyčio Ivanausko, Vyčio Jankausko, „Naujasis“, „cezario grupė“, „Utopija“, „Trupė liūdi“, „Stalo teatras“, „Atviras ratas“, „Keistuolių teatras“, „No Theatre“, OKT, teatras „Menas“, „db projektai“), ir kitos nevyriausybinės organizacijos (Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras, Lietuvos žmonių su negalia sąjunga ir kt.).

Ko gero, daugiausiai šurmulio sezono pradžioje į „Menų spaustuvę“ įneš „Naujojo cirko savaitgalis ’10“. Nuo rugsėjo 9 iki 12 d. bus pristatyti penkių užsienio naujojo cirko trupių spektakliai kieme ir Juodojoje salėje, taip pat bus skaitomos paskaitos apie naujojo cirko istorinius, teorinius ir praktinius aspektus.

Savo programas čia pristatys XX tarpautinis modernaus šokio festivalis, šiuolaikinės muzikos festivalis „Gaida“, tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“.

Taip pat į „Menų spaustuvę“ susirinkę žiūrovai šį pusmetį galės pamatyti žymiausių Lietuvos režisierių Cezario Graužinio („Nutolę toliai“), Gintaro Varno („Publika“) ir Oskaro Koršunovo („Prakeiktieji“) premjeras.

Sostinės Šiltadaržio gatvėje įsikūrusios repeticijų salės ir vaidybinės aikštelės šį pusmetį sulauks labai daug eksperimentuojančio jaunimo. Rugsėjo 3–4 d. savo debiutinį pasirodymą jau pristatė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos pantomimos kurso studentai (vadovas – Juozas Javaitis). Su režisiere Egle Mikulionyte spektaklį „Pupi Pipa Pupi“ sukūrę jaunuoliai taikliai pasivadino aktorių ansambliu „Degam!“.

Jau nuo rugsėjo bus rodomi šiemet „Menų spaustuvės“ programai „Atvira erdvė“ sukurti projektai: choreografės Rūtos Butkus šokio teatro spektaklis „Šventė“, režisierės Agnės Dilytės necukruojantis kasdienybės spektaklis vaikams „Neklausinėk, Julyte!“, „liūdno slibino“ Vaido Kublinsko kuriamas spektaklis „5 monai“, Giedrės Ubartaitės šokio ir muzikos spektaklis „Mono tyla“, kontroversiškasis Vido Bareikio ir Ainio Storpirščio „Romeo ir Romeo“.

Naujuosius metus menų centras kvies sutikti su režisieriaus Agniaus Jankevičiaus statoma „anti Traviata“ – spektakliu pagal austrų rašytojo Roberto Schneiderio romaną „Miego brolis“. Šis spektaklis taip pat inicijuotas „Atviros erdvės“ programos.

Šį pusmetį taip pat pristatoma nauja „Menų spaustuvės“ veikla, kuri okupuos Infoteką. Nuo spalio 14 d. ketvirtadieniais čia vyks teminės diskusijos, kuriose bus nagrinėjama įvairių scenos menų kaita per 20 metų – 1990–2010 m. laikotarpiu. Bus aptariama režisūra, kultūros politika, muzika, scenografija, drama. Pranešimus skaitys ir diskusijas provokuos teatro ir muzikos kritikai bei praktikai.

„Menų spaustuvės“ inf.

„7 meno dienos“ Nr.31 (907), 2010-09-10

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti