Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Meistrai ir debiutantai


Rusų dramos teatras pradeda sezoną


7 MD

Share |
Lietuvos rusų dramos teatras.
7MD archyvo nuotrauka
Jubiliejinį, 65-ąjį sezoną Lietuvos rusų dramos teatras pradeda dar vienu bandymu senoms svajonėms suteikti naują apdarą.

Žiūrovų laukia ne tik daug originalių iniciatyvų, bet ir gražesnės bei patogesnės parterio kėdės. Rudenį teatras supažindins su geriausių spektaklių retrospektyva vaizdo įrašuose, pakvies į atnaujintą spektaklį „Dviejų pasaulių viešbutis“, skirtą pernai rudenį amžinybėn iškeliavusiam aktoriui Vladimirui Jefremovui atminti; pristatys intriguojančių premjerų ir toliau plės gastrolių žemėlapį.

 

Pirmąją rudens savaitę, rugsėjo 2-10 d., mažuosius žiūrovus ir jų tėvelius teatras kviečia į festivalį „Linksmasis metas“, kurio metu tradiciškai bus parodyti įdomiausi repertuaro spektakliai vaikams: „Miegančioji gražuolė“, „Raudonoji gėlelė“, „Katės namai“, „Coliukė“, „Raudonkepuraitė“, „Pelenė“ ir „Trys paršiukai“. Šios pasakos gerai žinomos, bet spektakliuose viskas kiek kitaip nei knygelėse: Raudonkepuraitės apgauti vilkas nesugeba, o „Trijuose paršiukuose“ jis užsikrečia gerumu. Vaikai sužinos, kas yra ta Raudonoji gėlelė, kurios niekur neįmanoma surasti, ir į kokią stebuklingą puotą papuolė Pelenė. O miuzikle „Miegančioji gražuolė“ scenoje atgis įnirtinga gėrio ir blogio, meilės ir neapykantos, tiesos ir melo kova.

 

Naujajame sezone teatras pakvies į pažintį ir su būsimaisiais aktoriais - Lietuvos muzikos ir teatro akademijos II kurso rusakalbiai studentai pristatys spektaklį „Pas pažįstamus“ A. Čechovo apsakymų motyvais. Pasak kurso vadovo Jono Vaitkaus, pati teatro realybė reikalauja ankstyvo jų įsiliejimo į sceninį gyvenimą. Kai kuriuos iš jaunųjų aktorių pamatysime ir repertuariniuose teatro spektakliuose.

 

Dar viena teatro iniciatyva, skatinanti atrasti ir pristatyti jaunuosius talentus - įdomiausių rusų mokyklų dramos būrelių pastatymų rodymas. Pirmieji rugsėjo 19 d. prisistatys Vilniaus A. Puškino mokyklos dramos teatro studijos, vadovaujamos Galinos Kasperovič, 9-11 klasių mokiniai. Didžiojoje salėje jie suvaidins komediją „Būti ar atrodyti“ pagal Moliêre'o pjesę „Miestelėnas bajoras“.

 

Rugsėjį į Rusų dramos teatro sceną sugrįš spektaklis „Dviejų pasaulių viešbutis“ pagal žymaus prancūzų dramaturgo Erico Emmanuelio Schmitto pjesę. Šį spektaklį pastatė aktorius ir režisierius Sigitas Račkys. „Dviejų pasaulių viešbutis“ - lyg melodramos ir stebuklinės pasakos suaugusiems lydinys. Į uždarą patalpą-labirintą, iš kur neįmanoma ištrūkti, pakliūva skirtingų socialinių ir amžiaus grupių komos ištiktieji. Nors tikri jų kūnai - ligoninėse, čia jie fiziškai sveiki. Vieni žino, kas jiems atsitiko, kiti tai suvokia tik esamuoju laiku, bet visi nerimaudami laukia lemtingos akimirkos, kai bus pakviesti į liftą, kuris arba pakils aukštyn - į nebūtį, arba nusileis žemyn - grąžins į gyvųjų pasaulį... Turbūt daugelis prisimena, kaip įtaigiai šiame spektaklyje vaidino vienas ryškiausių Rusų dramos teatro aktorių - Vladimiras Jefremovas. Simboliška, kad scenos meistrui atminti skirtas spektaklis bus rodomas rugsėjo 24 dieną - lygiai po metų, kai mus pasiekė žinia apie jo išėjimą amžinybėn.

 

Rusų dramos teatras visą sezoną kartą per mėnesį kvies prisiminti ryškiausius jo istorijoje sukurtus spektaklius ir aktorių darbus. Didžiojoje salėje bus rodomi iš gausaus archyvo lobyno atrinktų spektaklių vaizdo įrašai, turėsime galimybę prisiminti arba atrasti V. Jefremovo, Artiomo Inozemcevo, Nikolajaus Trusovo ir kitų scenos meistrų kūrybą. Peržiūras pristatys ir komentuos šių pastatymų amžininkai ir liudininkai. Rugsėjo pabaigoje 1985 m. televizijos spektaklį Williamo Shakespeare'o „Akis už akį“, režisuotą Ivano Petrovo, pristatys aktorius Jurijus Ščiuckis.

 

Iki Naujųjų metų Rusų dramos teatras ruošiasi pakviesti žiūrovus net į tris premjeras: viena jų - studentų debiutas, Laimos Adomaitienės režisuotas spektaklis jaunimui pagal Izraelio rašytojos Jael Ronen pjesę „Pamišėlė“. Taip pat teatro vadovas repetuoja du veikalus - Leonido Andrejevo pjesę „Tas, kuris gauna antausius“ bei visą teatro kolektyvą užimsiantį muzikinį ir judesio reginį pagal Aleksandro Vvedenskio pjesę „Eglutė pas Ivanovus“, muziką jam kuria kompozitorius Algirdas Martinaitis, scenografiją - Jonas Arčikauskas. Savarankiškus kamerinius darbus ruošia ir keli Rusų dramos teatro aktoriai: Jelena Bogdanovič, Sergejus Zinovjevas, Liubovė Timochova ir Valerijus Lobunecas.

 

Bus tęsiama ir viešų pjesių skaitymų tradicija. Pirmasis skaitymas įvyks jau spalio mėnesį - žiūrovams bus pristatyta kontroversiška Pavelo Priažko pjesė „Nusisekęs gyvenimas“. Planuojami rusų romanso vakarai. Rugsėjo 14 d. klausytojai laukiami Virgilijaus Noreikos romansų vakare „Amžinybės akimirka“. Spalį teatre koncertuos Julija Stupnianek, viešės norvegas Steinas Skjervoldas.

 

Teatras plės ir gastrolių maršrutą. Vienas ryškiausių praėjusio sezono spektaklių - „Prakeikta meilė“, režisuotas Agniaus Jankevičiaus, rugsėjo pradžioje vainikuos Druskininkų teatro festivalį Lietuvoje ir išvyks į trijų savaičių gastroles po tarptautinius teatro festivalius Ukrainoje ir Baltarusijoje. Ateityje tikimasi su šiais ir kitais artimais kaimynais užmegzti glaudesnius ryšius.

 

Galvojama apie bendradarbiavimą su užsienio kūrėjais, planuojamas antrasis festivalis „Auksinė kaukė Lietuvoje“.

 

Kalbėdamas apie realią situaciją, vadovas Jonas Vaitkus nusišypso - yra buvę kur kas blogiau. O apie ateities perspektyvas sako, kad bendrame Lietuvos kontekste Rusų dramos teatro padėtis kebli dėl riboto rusakalbių žiūrovų skaičiaus. Reiktų statyti daugiau spektaklių, o finansavimas pastatymams, užuot didėjęs, kasmet mažėja. Situaciją sušvelnintų sinchroninis spektaklių vertimas į lietuvių kalbą, bet tam reikia brangios įrangos ir naujų investicijų.

 

„Mano manymu, nacionalinė priklausomybė yra antro plano veiksnys. Pirmiausia teatras turi būti įdomus ir reikalingas savo pastatymais, provokuojantis mąstyti, klausinėti, ieškantis kelių į susikalbėjimą, naštos pasidalijimą. Jei sugebėtume būti įdomūs ne vien rusų diasporai, palengvėtų teatro kvėpavimas, atsirastų šiokia tokia finansinė nepriklausomybė, išaugtų bendradarbiavimo galimybės. Tai jau įrodė kai kurie nauji repertuaro spektakliai, sudominę Lietuvos ir užsienio teatrinę bendruomenę“, - mintimis naujojo sezono išvakarėse dalijosi teatro vadovas J. Vaitkus.

 

LRDT inf.


„7 meno dienos“ Nr.30 (906), 2010-09-03

Versija spausdinimui

Komentarai

ZwhqOQCQLZiOqDa, 2012-06-06 03:07

Yes,gorgeous photos. Found time for a brwose tonight. We stumbled upon one of these events on a visit to Obidos this year (blog subject, of course) and the atmosphere was great. The Portuguese do these things well I find. There's also a Medieval Fair at Castro Marim at the very eastern end of the Algarve, but I've not timed it right to be there so far. We did manage to catch Enchanted Nights at Cacela Velha one Summer- all mint tea, belly dancing and fabulous furnishings. It's a tiny, very pretty place anyway so worth a look most times.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti