Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“


Anonsas


Goda Rupeikaitė

Share |
Organizatorių archyvo nuotrauka
Gegužės 20 d. vykusioje spaudos konferencijoje buvo pristatyta 38-ojo tarptautinio folkloro festivalio „Skamba skamba kankliai“ programa.

Festivalio ir Vilniaus etninės kultūros centro direktorė Milda Ričkutė džiaugėsi, kad šiais metais numatyta daugiausia renginių iš visų iki šiol vykusių festivalių. Organizatoriai itin džiaugėsi gausesne nei įprastai savivaldybės parama, leidusia šiek tiek festivalį praplėsti ir įtraukti net keletą naujų programų, kaip antai „Verpimo ratelių sutartinės“, romansų vakaras „Kam mani meila kankina“, „Naktišokiai“, pasakojamosios tautosakos vakarai ir kt. Gausesnė šių metų programa bei nemažai karo tematikos renginių festivalyje yra neatsitiktiniai: 38-asis festivalis skirtas Lietuvos nepriklausomybės 20-mečiui ir Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms paminėti. Tarp tokių iškilmingų renginių yra numatytas koncertas „Balnokim, broliai, žirgus“, kuris vyks gegužės 28 d. Vilniaus rotušėje, pasidainavimų vakaras „Lietuvos broliai į vainą jojo“, karinių istorinių dainų nakties muzikos programa Šv. Ignoto bažnyčioje „Išjoj brolis karelin“ bei pasakojamosios tautosakos vakaras Alaus namuose (A. Goštauto g. 8) „Grįžta vyrai“. Taip pat pristatydama visas šių metų naujoves M. Ričkutė džiaugėsi naująja programa Alaus namuose „Naktišokiai“, kur visi norintieji galės linksmintis ir šokti iki ryto gegužės 27-29 dienomis. Norintieji pasimokyti tradicinių kitų tautų šokių yra mielai kviečiami į Vilniaus rotušės aikštę gegužės 28, 29 d. 21 val.


Spaudos konferencijoje žodį taręs Vilniaus vicemeras Gintautas Babravičius pabrėžė, kad gerokai didesnis savivaldybės dėmesys festivaliui „Skamba skamba kankliai“ skiriamas siekiant palaikyti ir stiprinti šį festivalį, kad jis virstų tarptautiniu mastu patraukliu įvykiu ir išsilaikytų geriausių Vilniaus renginių dešimtuke, į kurį yra įtrauktas. G. Babravičius pabrėžė, kad visais laikais šis festivalis buvo lietuvybės nešėjas, ir žadėjo tolesnę savivaldybės paramą bei palaikymą, kad toks Lietuvai svarbus ir unikalus vyksmas neištirptų kitų renginių ir mugių kontekste.


Spaudos konferencijoje glaustai buvo pristatytos visos pagrindinės programos. Šalia muzikinių ir šokių renginių, vyks ir tautodailininkų mugė „Darbas meistrą giria“, kurios organizatorė Ramutė Kraujelienė prasitarė, kad šiai mugei keliami didesni reikalavimai nei Kaziuko. Šioje mugėje - amatų miestelyje dalyvaus apie 70 meistrų iš visos Lietuvos, bus galima išvysti kalvių, juostų audėjų, puodžių, keramikos meistrų, medžio drožėjų darbų. Taip pat pirmą kartą tokioje mugėje dalyvaus ir akmentašiai.


Šių metų festivalyje, prisimenant senas lietuvių tradicijas, net du vakarai bus skirti pasakojamajai tautosakai. Pasak etnologės Gražinos Kadžytės, senovėje nė viena šventė neapsieidavo be kalbėjimų ir pasakojimų, o dabar ši tradicija, kurioje glūdi itin daug išminties, yra nepelnytai primiršta. Taigi siekiant ją atgaivinti, du vakarus bus renkamasi Alaus namuose, kur pasakotojai dalysis istorijomis karo ir įvairiomis kitomis temomis. Pasakojimais dalytis raginami visi norintieji.


Bene svarbiausia ir metų metus išlikusi „Skamba skamba kankliai“ dalis yra sutartinių vakaras „Rimo rimo tūto“, vyksiantis gegužės 28 dieną. Šios programos organizatorė Daiva Vyčinienė trumpai pristatė savo šių metų koncerto viziją. Sutartinių vakaras organizuojamas kiekvienais metais, bet šiame festivalyje pirmą kartą bus atliekamas Šv. Ignoto bažnyčios erdvėje. „Norisi išnaudoti šią netradicinę erdvę, balkonus, praėjimus, pristatant sutartines kaip iškilmingą ritualinį vyksmą, o ne tiesiog liaudies dainas“, - pasakojo D. Vyčinienė.


Taip pat 2010 m. festivalyje numatytas folkdžiazo vakaras, kuris vyks gegužės 29 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje. Vienas iš renginio organizatorių A. Klova minėjo, kad vakare daugiau skambės instrumentinės muzikos, šį kartą tai bus sudėtingas ir daug pasiruošimo pareikalavęs projektas.


Festivalio programoje, be lietuvių, muzikuos ir svečiai iš aštuonių užsienio šalių. Šių metų svečių būrys gana slaviškas: muzikos grupė iš Baltarusijos „Stary Olsa“, vaikų folkloro grupė „Opincuta“ iš Moldovos, tradicinių šokių studija „Ekton Korka“ iš Udmurtijos, folkloro grupė „TaRuta“ iš Ukrainos, taip pat svečiai iš Žaliojo Kyšulio Respublikos „Bawtuquinhas PBS - Rhythm and Drums of Cape Verde“, folkloro ansamblis iš Kipro, dūdmaišių ir būgnų grupė „Auli“ iš Latvijos ir kiek neįprasta lietuvių ir Mozambiko muzikos sintezė: duetas „RamintaRavioly“.


Jau tradicine festivalio dalimi yra tapusi vaikų folkloro šventė „Saulytė“, vykstanti nuo pat 1992-ųjų. Šios šventės rengėjai yra įsitikinę, kad atėjusiems vaikams turi būti ne tik pristatyti koncertai. Turi atsispindėti šventės, kurioje vaikai patys dalyvautų, nuotaikos ir įvairios staigmenos.


Šiais metais šventėje dalyvaus profesionalūs aktoriai, padėsiantys vaikams išmokti tam tikrų menų ir pasidaryti dirbinių. Organizatoriai visų paslapčių neišduoda, bet ragina atvykti visus, nes tikina, kad įvairaus amžiaus vaikai ras sau tinkamų pramogų.




„7 meno dienos“ Nr.21 (897), 2010-05-28

Versija spausdinimui

Komentarai

yvRAUnVMnf, 2011-06-23 06:05

Whoveer wrote this, you know how to make a good article.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti