Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Kauno drama pristato interaktyvų spektaklį „Moderatoriai“


Premjera


7MD informacija

Share |
Kauno valstybinis dramos teatras pristato pirmąjį Lietuvoje interaktyvios dramaturgijos spektaklį „Moderatoriai“, kurio tema – virtualios ir fizinės realybės suderinamumas. Bendravimas internetu – vienas populiariausių šių laikų užsiėmimų.

Kol mokslininkai aiškinasi, kaip jis keičia asmenybę ir visuomenę, režisierius Andrius Kurienius kartu su jaunaisiais Kauno dramos teatro aktoriais gilinasi į tokio bendravimo būdus ir realias pasekmes.

Ar visi pastebime, kaip bendravimas internetu veikia mūsų santykius? O gal smalsu sužinoti, kokiu būdu internetas gali mus nužudyti? Ir kuri mirtis – fizinė ar virtuali – sukelia daugiau baimės ir skausmo? Spektaklio personažai aiškinasi, kuri realybė jiems tikresnė – realioji ar virtualioji? Ką „tikro gyvenimo“ sąvoka reiškia žmogui, kuris gyvena virtualiame pasaulyje, į fizinę realybę sugrįždamas tik trumpam:

cabin-crew: „man kompiuteris, - daigtas per kuri matau pasaulį, ir tai ka noriu matyti. Jei nepatinka. aš išjungiu tiesiog. Ir twaip pabegu tai minutei nuo realybės“

Moderatoriai – tai žmonės, kurie kasdien prižiūri diskusijas internete. Jie gali redaguoti, trinti, užrakinti, perkelti temas – jie prižiūri, kad diskutuojantieji nenukryptų nuo temos, nesikeiktų ar kitaip nepažeidinėtų diskusijų taisyklių. Tačiau diskusija nevyksta... Visi personažai išgalvoti ir girdi tik save, savo monologus.

Spektaklio dramaturgija sukurta iš diskusijų internetiniuose forumuose, papildžius jas įvairių tyrimų duomenimis ir straipsnių citatomis. Potencialūs spektaklio žiūrovai kviečiami kūrėjams siūlyti virtualiame pasaulyje nutikusias istorijas, kurių įdomiausios taps nuolatinio spektaklio dramaturgijos atnaujinimo pagrindu. Režisierius Andrius Kurienius nuo šiol tikrina ir spektaklio el. pašto dėžutę [email protected], kartkartėmis prisijungdamas ir prie „Moderatorių“ profilio tinkle „Facebook“.

Personažus iš virtualaus pasaulio kuria šiemet magistrantūros studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigiantys jaunieji Kauno dramos teatro aktoriai. Tai pastaruosius du teatro sezonus įvariuose teatro spektakliuose vaidinantys Gabrielė Aničaitė, Mantas Cegelskas, Saulius Čiučelis, Vytautas Gasiliūnas, Aleksandras Kleinas, Inga Mikutavičiūtė, Neringa Nekrašiūtė, Laurynas Perkumas, Artūras Sužiedėlis. Kostiumus jiems kūrė dailininkė Vilma Galeckaitė-Dabkienė, o virtualios tikrovės įspūdį scenoje šviesomis ir vaizdo projekcijomis generuoja šiemet „Fortūnos“ diplomą pelnęs šviesų dailininkas Vladimiras Šerstabojevas (beje, pirmasis Lietuvoje apšvietėjas, kuriam buvo paskirtas teatrinis apdovanojimas).

Pirmasis – premjerinis – „Moderatorių“ variantas rodomas gegužės 15, 16 ir 22 dienomis Penktojoje teatro salėje. Spektaklis taip pat įtrauktas į debiutų festivalio „Tylos!“ Kauno programą, kurioje pristatomi visų Lietuvos teatro mokyklų baigiamųjų aktorių kursų darbai. „Tylos! Kaune – aktoriai“ vyks Kauno valstybinio dramos teatro mažųjų scenų kiemelyje gegužės 16 d.

KVDT inf.


„7 meno dienos“ Nr.19 (895), 2010-05-14

Versija spausdinimui

Komentarai

XnNEMGHqjscJjPY, 2011-06-24 04:39

Ppl like you get all the bairns. I just get to say thanks for he answer.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti