Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Olandų filmų savaitė trečiąkart atkeliauja į Vilnių


Anonsas


Rūta Mėlynė

Share |
„Tikrame gyvenime“
Jau trečią pavasarį iš eilės, miesto skveruose pradedant skleistis tulpėms, į Vilnių atkeliauja olandų režisierių filmai. Šiemet, be filmų programos, kurią gegužės 3–8 d. vilniečiai galės pamatyti „Skalvijos“ ir Lietuvos kinematografininkų sąjungos ekranuose, vyksta ir daugiau Nacionalinei Olandijos šventei – karalienės Beatričės karūnavimo dienai, švenčiamai balandžio 30-ąją, – skirtų kultūros renginių.

Filmų programoje, kurią šiemet siūlo olandų filmų platintoja „Holland Film“, – keturi pilnametražiai vaidybiniai filmai, viena pilnametražė dokumentinė juosta ir spalvinga olandų animacijos programa, sudaryta iš įdomiausių, įvairiais prizais apdovanotų animacinių filmų, sukurtų per keletą pastarųjų dešimtmečių.

 

Filmų autoriai – daugiausia jauni režisieriai, negalintys pasigirti ilgais savo filmografijų sąrašais. Atidarymui parinkta juosta „Tikrame gyvenime“ („Het Echte Leven“, rež. Jan Westdijk, 2008) pirmiausia turėtų patraukti jaunimą, ypač tą, kuris domisi kinu ir kino kūrimo procesu, nes pagrindinis personažas yra jaunas kino režisierius Martinas (Ramsey Nasr), nutaręs atlikti keistą kūrybinį eksperimentą – surežisuoti meilės trikampį. Šis filmas filme iškelia nemažai klausimų apie tai, kuo virsta tikrasis gyvenimas, tikrieji santykiai ir jausmai, kai juos mėginama suvaidinti kine. „Tikrame gyvenime“ yra laimėjęs prestižinius Olandijos kino apdovanojimus – du „Aukso veršius“ už operatoriaus darbą ir montažą.

 

Santykius tyrinėja ir vaidybinė juosta „Šiaurės šviesa“ („Langer Licht“, rež. David Lammers, 2006), galinti papirkti žiūrovą nepretenzingu paprastumu, artumu neišgalvotai socialinei tikrovei. Tai istorija apie Amsterdamo šiaurėje gyvenančius tėvą Liusjeną (Raymond Thiry) ir jo 15-metį sūnų Mičelą (Dai Carter), tarp kurių pačiame puikios vasaros įkarštyje įsiplieskia konfliktas. Liusjenas, prieš kelerius metus avarijoje netekęs žmonos ir dukters, vadovauja bokso mokyklai ir užsidirba pragyvenimui treniruodamas vaikus. Gyvena dviese – tėvas ir sūnus, deja, jų šeimą sukrėtusi nelaimė juos labiau skiria, nei vienija. Savo mokinius sporto mokykloje Liusjenas moko ne tik bokso, bet ir, pavyzdžiui, drąsos kalbėti apie savo problemas, bet su sūnumi bendrauja mažai, tarp jų auga įtampa. Galiausiai ji pratrūksta. Tik filmo pabaigoje abiem pavyks užkasti karo kirvį. Vieną internete rastą šio filmo komentarą norėtųsi pacituoti: „Tiems, kurie mano, kad Olandijoje visada šviečia saulė, būtina pamatyti šį filmą.“

 

Romantinė komedija „Alibi“ (rež. Johan Nijenhuis, 2008) skirta lengvesnio žanro mėgėjams. Tai žaisminga, tolerantiška istorija apie gatvės smarkuolį Jusifą (Achmed Akkabi), kuris iš prigimties idealiai moka „skiesti“. Bet kad iš to sugebėjimo dar galima ir duoną pelnytis, jis sužino tik sutikęs „profesionalą“ – alibiais prekiaujantį Riką (Egbert Jan Weeber), šventai įsitikinusį, kad nedidelis geram tikslui sugalvotas melas – tai sveikų tarpusavio santykių pagrindas. Kaip jiems ilgainiui būtų sekęsi bendradarbiauti, nežinia, mat smarkuolis Jusifas romantiškai įsimyli, o moterys dažniausiais netoleruoja savo vaikinų melo. Šmaikštuoliui tenka rinktis tarp tiesos, realaus ir išgalvoto pasaulio.

 

Vaidybinis filmas „Kur dingo Vinkės arkliukas?“ („Waar is het Paard van Sinterklaas?“, rež. Mischa Kamp, 2007) jau buvo kartą parodytas pernai, vaikų ir jaunimo filmų festivalyje Vilniuje. Tai šviesi, optimistiška, šeimai (ir 410 metų vaikams) skirta istorija apie nuostabią mergaitę ir baltą žirgą, kuriuo kasmet pas vaikus atjoja senelis Sinterklasas, mūsiškai Kalėdų senelis. Pažiūrėjus šį filmą galima sužinoti apie Olandijos kalėdinius papročius, kurie gerokai skiriasi nuo mūsiškių. Olandų vaikai tiki, kad Sinterklasas kartu su savo pagalbininku Juoduoju Petru kasmet garlaiviu iš Ispanijos atvyksta į Olandiją, išlipęs iš garlaivio sėdasi ant balto žirgo ir joja pas gerus vaikus su dovanėlėmis. Įdomu, kad šiemet beveik visų pasiūlytų olandiškų filmų herojai nėra „gryni“ olandai, jų šeimų šaknys dažniausiai kitur. Tokia šiandieninė Europos tikrovė. Šios Olandijos vaikų pamėgtos juostos herojė auga kinų šeimoje. Kiniškas koloritas filmui prideda subtilumo ir žavesio.

 

Vienintelė dokumentinė juosta „Karmen ir Boratas“ („Carmen Meets Borat“, rež. Mercedes Stalenhoef, 2008) nufilmuota nedideliame čigonų kaimelyje Glode, Rumunijos kalnuose. Filmo herojė čigonė Jonela save vadina Karmen. Nestandartinė filmo atsiradimo istorija. Olandų režisierė Mersedes Stalenhoef, atostogaudama Rumunijoje, atsitiktinai susipažino su setyniolikmete Karmen, svajojančia iš purvino kaimelio ištrūkti į Ispaniją. Režisierė apsilankė jos kaime ir pradėjo filmuoti spalvingą čigonišką gyvenimą, į kurį kaip iš dangaus staiga įkrito Boratas – t.y. aktorius Sacha Baronas Cohenas su savo filmu. Nesurežisuotas įvykis pakeitė viso kaimo ir Karmen gyvenimą, gerokai pakoregavo ir olandų grupės kuriamą filmo istoriją. Kas ten įvyko išvažiavus juokdariui Boratui, bus galima suprasti iš filmo „Karmen ir Boratas“. Intriga verta dėmesio.

 

Apie animacijos programą galima pasakyti tiek, kad filmai iš esmės skirti suaugusiems žiūrovams (nors nieko pavojingo vaikams juose irgi nėra). Tarp jų – net du „Oskaro“ laimėtojai: 1985 m. „Ana ir Bela“, pasakojantis apie dvi sesutes, neišskiriamas iki senatvės, 2000 m. „Tėvas ir duktė“ – lyriškas, melancholiškas muzikinis animacinis eilėraštis, ir „Oskarui“ nominuotas turbūt garsiausio Olandijos animatoriaus Paulio Driesseno filmas „Triskart pro šalį“, kai kam gal jau matytas „Tinkluose“ ar „Tindirindyje“. Vizualiai įspūdingas „Garsiųjų paveikslų“ animacinis ciklas – žiūrovo akyse gimsta didieji P. Bruegelio, V. van Gogho, J. Vermeero, S. Dali ir kitų dailininkų paveikslai. Programoje ir puikus pažintinės edukacinės animacijos pavyzdys – filmas „Nyderlandų istorija“, glaustai nušviečiantis reikšmingiausius Nyderlandų istorijos momentus.

 

Olandijos kino savaitę jau trečią kartą Vilniuje rengia Nyderlandų karalystės ambasada kartu su Lietuvos kinematografininkų sąjunga. Laukiama visų žiūrovų. Sąjungos kino salėje visi filmai rodomi nemokamai, o jų dialogai bus subtitruojami lietuviškai. Daugiau informacijos: www.kinosajunga.lt



PROGRAMA


Kino centre „Skalvija“ (A. Goštauto g. 2/15)


Gegužės 3 d., pirmadienį, 19 val. – „Tikrame gyvenime“ („Het Echte Leven“)

Gegužės 8 d., šeštadienį, 15 val. – „Kur dingo Vinkės arkliukas?“ („Waar is het Paard van Sinterklaas?“)


Kino sąjungos klube (Vasario 16-osios g. 13 / Šermukšnių g. 1)


Gegužės 4 d., antradienį, 18 val. – „Šiaurės šviesa“ („Langer Licht“)

Gegužės 5 d., trečiadienį, 18 val. – „Alibi“

Gegužės 6 d., ketvirtadienį, 18 val. – „Karmen ir Boratas“ („Carmen Meets Borat“)

Gegužės 7 d., penktadienį, 18 val. – Olandų animacijos programa

Gegužės 8 d., šeštadienį 17 val. – „Tikrame gyvenime“ („Het Echte Leven“)





„7 meno dienos“ Nr.17 (893), 2010-04-30

Versija spausdinimui

Komentarai

aydBtwSWHKRIVZc, 2012-06-06 01:33

I have witnessed that rates for ienrntet degree professionals tend to be an excellent value. For example a full College Degree in Communication from The University of Phoenix Online consists of Sixty credits from $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online offers a Bachelors of Business Administration with a total study course element of 180 units and a tuition fee of $30,560. Online studying has made obtaining your college diploma far less difficult because you may earn your degree from the comfort of your house and when you finish from work. Thanks for all other tips I have certainly learned through your blog.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti