Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

„Brunonas ir barbarai“, arba kas tie lietuviai?


Premjera


7MD informacija

Share |
"Brunonas ir barbarai". Kristinos Sereikaitės nuotr.
Gintaras Grajauskas – poetas, eseistas, prozininkas, muzikantas ir šiaip kūrėjas, kurio mintys ir darbai įkvepia ne vieną pilietį pažvelgti į savo egzistenciją tarsi iš šalies. Šįsyk talentingo rašytojo pjesė „Brunonas ir barbarai“ įkvėpė režisierių Liną Mikutą sukurti spektaklį, kur kalbama apie bene svarbiausią Lietuvos istorijos datą – Šv. Brunono Kverfurtiečio nužudymą. Būtent nuo jos visai neseniai skaičiavome savo, kaip tautos, gyvavimo tūkstantmetį.

Lino Mikutos sukurtas spektaklis prieglobstį rado Šilutės kameriniame teatre – čia režisierius kartu su šešių vilniečių aktorių komanda (Paulius Čižinauskas, Tomas Stirna, Josif Baliukevič, Tadas Gryn, Lina Rastokaitė, Renius Juodzevičius) ieškojo atsakymo į klausimą, ką jiems reiškia Lietuvos tūkstantmetis. Režisierius sako, kad „Brunonas ir barbarai“ skirtas tiems, kuriems ne vis vien, kas jie tokie, koks jų santykis su istorija, praeitimi ir kokioje laiko plotmėje jie yra dabar.

 

Pasak dramaturgo, sukūrusio pjesę per keturis mėnesius, trys banginiai, ant kurių laikosi „Brunonas ir barbarai“ – tai groteskas, paradoksas, autoironija. Nuolat balansuojama tarp tikrovės ir vizijos, tarp Rytų ir Vakarų. Grajauskas tvirtina, kad tai „verčia susimąstyti – ar Lietuva, amžinoji pasienio valstybė, pasikeitė? Ar galų gale po tūkstančio metų ji jau pasirinko ir surado savo vietą pasaulyje? O gal tebesame tie patys barbarai – su savo vaikišku naivumu, valstietiškomis suktybėmis ir provincialiu pasipūtimu, kad mūsų kukuliai – didžiausi pasaulyje?“

 

Jei jums smalsu pažvelgti į save ir kitus lietuvius iš šalies ir pro didinamąjį stiklą, pamėginti išnarplioti klausimą, kas, po galais, yra lietuviai (barbarai ar išdidūs „paskutinieji Europos pagonys“, žudikai ar savo kultūros gynėjai, amžinai vėluojantys, o gal tiesiog nesuprasti ir neatrasti), kviečiame į „Menų spaustuvę“ balandžio 6 d. 19 val. Bilietus į spektaklį platina „Bilietai.lt“, jų kaina 25 Lt. Bilietus taip pat galima įsigyti „Menų spaustuvėje“ 1 val. iki renginio pradžios.

 

„Menų spaustuvės“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.13 (889), 2010-04-02

Versija spausdinimui

Komentarai

dxUwoJRQKlJ, 2011-08-05 17:51

With the bases loaded you struck us out with that aneswr!

niekada, 2010-04-06 20:58

tiesiog blogai,

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti