Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Kelios pastabos „Kino pavasario“ paraštėse


Replika


Živilė Pipinytė

Share |
Šiandien - iškilmingas penkioliktojo „Kino pavasario“ uždarymas. Susitikimas su ambicingu kinu, kaip ir kasmet, atnešė pakilių akimirkų, leidusių patikėti, kad kino menas dar nemirė ir neužleido visų pozicijų spalvingiems avatarams.

„Kino pavasarį“ vertėjo rengti jau vien tam, kad lietuviai pagaliau pamatytų „Baltą kaspiną“. Festivalis keičiasi, jo rengėjai stengiasi priartėti prie europietiško tarptautinių kino festivalių standarto. Todėl jau antri metai rengiamas debiutinių filmų iš Rytų ir Vidurio Europos šalių konkursas, šiemet įvyko tarptautinis kino festivalių rengėjų susitikimas, atvyko nemažai svečių, pristačiusių lietuviams savo filmus.

 

Tačiau, kaip ir kiekvienais metais, šalia pastebimų teigiamų pokyčių kilo ir įvairių abejonių. Pabandysiu jas išsakyti. Pirmoji yra susijusi su festivalio trukme. „Kino pavasaris“ tęsiasi dvi savaites. Tai jau teminio kino rodymo formatas, joks festivalis tiek netrunka. Pusės mėnesio akivaizdžiai per daug net labiausiai prisiekusiems kino gerbėjams, juolab kad visi renginiai (forumai, „Ąžuolo“ ceremonija ir pan.) bei daugumos svečių atvykimas šiemet nusikėlė į festivalio pabaigą.

 

Festivalio programa renkama „festivalių festivalio“ principu, t.y. lietuvių publikai siūlomi svarbiausi, originaliausi kituose festivaliuose rodyti ir apdovanoti filmai. Nuosekliai laikantis tokių principų, rengėjams nereikėtų pataikauti neišrankiai publikai (kaip, beje, ir leisti į festivalinius seansus spragėsiais apsikrovusių žiūrovų). Šiemet teko išgirsti nusivylusių balsų gal net dažniau nei pernai, mat atėję į festivalį žmonės tikisi būtent aukštos meninės kokybės filmų. Duoklė nelabai subtiliam skoniui festivalyje kasmet vis akivaizdesnė. Ar neatsitiks taip, kad pataikavimas pigių komedijų ir kitokių pramogų mėgėjams užgoš festivalio prioritetus?

 

Viena geriausių „Kino pavasario“ tradicijų - rimtos, profesionaliai parengtos retrospektyvos. Koks festivalio senbuvis nostalgiškai neprisimena Piero Paolo Pasolini, Wernerio Herzogo ar Francois Truffaut retrospektyvų? Šiemet sulaukėme dviejų - Fanny Ardant ir šiuolaikinių Kinijos filmų. Tačiau abi retrospektyvos parengtos ir pristatytos, sakyčiau, atmestinai. Tarp Ardant filmų nebuvo nė vieno ankstyvojo ir bene geriausio periodo filmų, kai aktorė bendradarbiavo su prancūzų kino meistrais - Francois Truffaut ir Alainu Resnais. Kinų filmų parinkimas taip pat atsitiktinis. Be to, retrospektyviniai filmai pristatomi kaip ir visi kiti, nelabai išsamiai, tad retrospektyvos pavadinimas atrodo tik dirbtinai prikabintas prie 4-5 į programą patekusių filmų.

 

Kita gera, bet pamiršta „Kino pavasario“ tradicija - atidaryme rodomas lietuviškas filmas. Šiemet rengėjai kaip niekad galėjo rinktis net iš trijų baigtų iki festivalio pilnametražių: Šarūno Barto „Eurazijos čiabuvio“, Tomo Donelos „Atsisveikinimo“ ir Mykolo Drungos „Anarchijos Žirmūnuose“. Ar nepavyko susitarti, ar toks noras net nekilo? Kad ir kaip būtų, politiškai korektiškas, bet menkos meninės vertės ispanų filmas atidarymui tikrai netiko. Siūlyčiau lygiuotis į „Scanoramą“, kurią pernai rudenį atidarė ir vertingos, ir įvairiems žiūrovų sluoksniams įdomios Jano Troellio „Amžinos akimirkos“.

 

Rengėjai šiemet atsisakė dieninių seansų darbo dienomis, todėl norėdami parodyti kuo daugiau, ilgiausius filmus nukėlė į paskutinį seansą, visiškai neatsižvelgdami, kad tokius filmus kaip Michaelio Haneke's „Baltas kaspinas“ ar Jacques'o Audiard'o „Pranašas“ vis dėlto mielai pasižiūrėtų ne tik jaunimas. Vyresnei auditorijai tokie seansai nepriimtini dar ir todėl, kad po filmo sudėtinga grįžti namo, troleibusai jau nebevažinėja, o turint omenyje nelabai pigius festivalinius bilietus (nors valstybės palyginti dosniai remiamas renginys turėtų į tai atsižvelgti), grįžti taksi ne visi gali.

 

Pagarba žiūrovams - festivalio kokybės ženklas. Deja, šiemet jos ir vėl pristigo. Festivalyje rodyti rusiškai įgarsintą Fatih Akino „Virtuvę sielai“ ar „Pranašą“ - tai jau menkos renginio kokybės įrodymas. Tiesa, šiemet pastebimai mažiau filmų rodyta DVD formatu, bet Corneliu Porumboiu „Policija, būdvardis“ įspūdis tikrai nukentėjo, nes filmas rodytas ne iš juostos. Nepagarba žiūrovui laikyčiau ir gausius seansus filmų, kurie iškart pasirodys kino teatrų repertuare. Vienas anonsinis seansas, atkreipiantis dėmesį į filmą, būtų suprantama.

 

Palyginti su praėjusiais metais, pagerėjo festivalio katalogas - šiemet jame jau nebeliko to siaubingo stiliaus, kurio nepavadinsi kitaip, nei „bulvarine tryda“. Tačiau tos trydos dar daug festivalio tinklalapyje ir spaudos pranešimuose. Šiųmetiniai plakatai, kurių stilius labiau tiktų kokiam nors marginaliniam, provokuojančiam renginiui, irgi kertasi su solidaus festivalio įvaizdžiu.

 

P. S. Kai ši replika jau buvo parengta spaudai, „Kino pavasaris“ atsiuntė pranešimą, kad festivalis pratęsiamas dar savaitei, bus galima pamatyti net 9 populiariausius filmus. Tarp jų ir „Baltą kaspiną“. Pranešimo kalba netaisyta: „Forum Cinemas Vingis“ vadovai geranoriškai nuėmė vieną komercinio repertuaro seansą ir suteikė papildomą galimybę parodyti 1311 bilietų festivalyje jau pardavusį ir trečią vietą lankomumo lentelėje užimantį filmą Didžiojoje salėje. Nė viena Lietuvos platinimo kompanija kol kas neįsigijo Kanų festivalio „Auksine palmės šakele“ premijuotos juostos, tad balandžio 2 d. vakarą Lietuvos kritikus labiausiai sužavėjęs „Kino pavasario“ filmas bus rodomas paskutinį kartą“.

 

Įdomu, kaip į tokį žiūrovų entuziazmą sureaguos platintojai? Nupirks dar vieną „Transformerių“ seriją?

 

Živilė Pipinytė


„7 meno dienos“ Nr.13 (889), 2010-04-02

Versija spausdinimui

Komentarai

okdrUlsHfzrOUGZ, 2012-07-18 09:17

If Landmark was already going for it, there's no way we would have been able to trump them, so at least I don't feel bad about not movnig quickly enough. There's always the possibility that we could screen it with live accompaniment even after the Landmark run. Especially with the four month gap. I'll come back with an update.

Golakiya, 2012-07-17 00:42

Hey there this is somewhat of off topic but I was wnanitg to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

GyFiNRLzKIsYCN, 2012-07-16 21:14

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I am happy to seacrh out numerous helpful information right here within the put up, we'd like work out more strategies on this regard, thank you for sharing.

Mykolas, 2010-04-06 20:50

Visai neobjektyvi nuomonė, parodanti žemą autorės lygį ir nesugebėjimą patikrinti faktų. Jeigu visažinė Živilė būtų panorėjusi, tai lengvai išsiaiškintų, kad filmo "Anarchija Žirmūnuose" premjeros nebus balandžio mėnesį, kaip sako anonsai. Ji nukelta į rudenį, nes filmas nebaigtas. Ir dar. Režisieriaus Drungos vardas yra ne Mykolas, o Saulius!

Ziurove Nr.2, 2010-04-06 13:38

Sutinku, kad kritika reikalinga. Be jos nebutu tobulejimo. Taciau, kita vertus, man keista, kodel viena is geriausiu Lietuvos kino kritikiu leido sau tik ishsakyti savo subjektyvia nuomone, o nepateike festivalio analizes. Kai kurios pastabos, mano galva, neprofesionalios, vienpusiskos, subjektyvios. Juk butu uzteke pasisneketi su organizatoriais ir klaustukai butu pavirte i sauktukus.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti