Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Ankstyvi „Sugrįžimai“ – 2010


Anonsas


7MD informacija

Share |
Vienas iš svarbių tradicinių meninio pavasario ženklų yra Lietuvos muzikų rėmimo fondo kasmet rengiamas tarptautinis muzikos festivalis „Sugrįžimai“. Šiais metais jis, jau dvyliktasis, prasidėjo kovo mėnesį.

Sunkmečiu rengiamas festivalis reikalavo labai sumaniai ir taupiai vykdyti pasirengimo ir realizavimo darbus, bet ir minimalios finansinės galimybės nesutrukdė kviesti užsienyje studijuojančių ir dirbančių Lietuvos menininkų. Bus surengta per 15 koncertų Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Marijampolėje. Šiemetinis „Sugrįžimų“ festivalis kartu su visa Lietuva pagerbia Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetį ir šlovingą tautos pergalę Žalgirio mūšyje prieš 600 metų.

 

Taigi dvyliktasis „Sugrįžimų“ festivalis kovo 24 d. prasidėjo Šiauliuose, o kovo 25 d. – Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje. Koncerte, kuriame skambėjo F. Mendelssohno ir S. Barberio kūriniai, griežė smuikininkė iš Vokietijos Dalia Stulgytė-Schmalenberg, dalyvavo pianistė Aleksandra Žvirblytė, o jų pasirodymą lydėjo Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus).

 

Jau įvykusiuose vienuolikoje tarptautinių muzikos festivalių „Sugrįžimai“ buvo surengta beveik 200 koncertų, kuriuose dalyvavo apie 350 atlikėjų iš 26 pasaulio šalių, iš trijų žemynų – Europos, Amerikos ir Azijos, su jais buvo atvykę 49 užsienio atlikėjai, kurie kartu su mūsų muzikais atliko 45 Lietuvos kompozitorių kūrinius.

 

Dvyliktajame „Sugrįžimų“ festivalyje taip pat dalyvaus atlikėjų iš Europos, Amerikos, net iš Australijos. Balandžio 1 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje koncertuos pianistė iš Italijos Rūta Stadalnykaitė su savo kolega klarnetininku iš Prancūzijos Remi Delange. Kituose koncertuose girdėsime taip pat pianistus – Gintautę Gataveckaitę ir Mantautą Katiną (D. Britanija), Lianą Dolidzę (Šveicarija), trečios kartos išeivę iš Lietuvos amerikietę Frances Covalesky. Koncertuose dalyvaus ir svečiai, mūsų atlikėjų kolegos: tai pianistas Thomas Coltmanas (D. Britanija), Tristanas Lee (Australija, D. Britanija), fleitininkė Tabea Resin (Šveicarija). Keturis koncertus surengs festivalyje dalyvaujantys dainininkai: magistrantūroje studijuojanti Justina Gringytė (D. Britanija), kartu su Londone studijuojančiu fleitininku Vyteniu Gursčiu ir pianistu Mantautu Katinu koncerte dalyvaus bosas Vytautas Vepštas ( D. Britanija). Dviejuose žinomo vargonininko iš JAV Virginijaus Barkausko koncertuose dalyvaus bosas Liudas Norvaišas (Lietuva), taip pat obojininkas Robertas Beinaris. Kiekvienais metais „Sugrįžimų“ festivalyje atverčiamas naujas lapas – pristatoma priverstinėje emigracijoje sukurta meninė kultūra. Šiame festivalyje klausytojai susipažins su poeto Kazio Bradūno poezija ir jos sąsajomis su muzika.

 

Festivalį gegužės 12 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje užbaigs Austrijoje gyvenanti ir Vienos operetėje dainuojanti, taip pat solinius koncertus rengianti LMTA absolventė Erika Navickaitė Majstor. Jos koncertuose Vilniuje ir Kaune dalyvaus Lietuvos solistai Kęstutis Alčauskis (tenoras), Deividas Staponkus (baritonas), Raimondas Baranauskas (baritonas). Fortepijono partijas atliks pianistė ir koncertmeisterė Aušra Motuzienė.

 

Festivalio metu bus surengtas pokalbis „Prie apskrito stalo“, kuriame, dalyvaujant valstybinių institucijų atstovams, bus aptarta, kuo praturtėjo Lietuvos kultūra per 20 nepriklausomybės metų, kokios problemos lieka ir kaip jas galima būtų išspręsti visos Lietuvos kultūros labui.


Lietuvos muzikų rėmimo fondo inf.


„7 meno dienos“ Nr.12 (888), 2010-03-26

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti