Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Operos festivalyje NOA – opera, šokis, kinas ir animacija


Kronika


7MD informacija

Share |
Kovo 23–28 d. Vilniuje vyks 3-iasis šiuolaikinės operos festivalis NOA (Naujosios operos akcija). Į kūrybinę grupę „Operomanija“ susibūrę jaunosios kartos kūrėjai ir atlikėjai šiemet festivalyje operos mėgėjų lauks net tik teatrų scenose, bet ir kine.

Festivalis išaugo pirmųjų bandymų rūbą, todėl pirminis pavadinimas „Trumpametražių operų festivalis“ nebetinka, mat 2010 m. programą sudaro daugiausia „pilnametražiai“ kūriniai. Padidėjo ne tik operų trukmė, bet ir jų kiekis – per šešias festivalio dienas bus pristatytos net devynios operos. Be to, festivalis toliau plėtos edukacinių projektų programą. Šių metų NOA repertuare tinkamų operų atras ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, čia nestigs kultūrinių pramogų visai šeimai.

 

Festivalis siūlo itin didelę temų įvairovę: nuo dokumentinės operos, grįstos pokario išeivių šeimos istorija, iki pasakojimų apie samių tautos šamanę, nuo Vienos pokylio intrigų iki mergaitės skriaudžiamos katytės likimo. NOA įsiveržė ir į platesnę žanrinę erdvę: greta į operos konvencijas įtaikančių darbų, solistams ir instrumentalistams skirtų šiuolaikinių operų, festivalio organizatoriai kviečia susipažinti ir su kino bei animacinės operos žanrais.

 

Praėjusių metų festivalyje dėmesio sulaukė monospektaklis-opera „Izadora“ (kompozitorius Jonas Sakalauskas, libreto autorius Dainius Gintalas, režisierius Agnius Jankevičius), apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“ kaip geriausias 2008 m. teatro debiutas. Šiemet ta pati kūrybinė grupė sukūrė dar vieną monospektalį-operą „Džiokeris“, jis bus pristatomas kaip minėtų spektaklių diptiko antroji dalis.

NOA organizatoriai gerąją naujieną norėtų pranešti ne tik operos mėgėjams, bet ir žanro profesionalams. Paskutinę festivalio dieną, kovo 28-ąją, vyks kūrybinės dirbtuvės „Improvizacinis muzikos teatras“, joms vadovaus originalios britų kompanijos „Vocal Motions Elastic Theatre“ dėstytojai Jacekas Ludwigas Scarso ir Maya Sapone.

 

Skverbdamiesi į tarptautinę erdvę, rengėjai šiemet į festivalį pakvietė ne tik dėstytojus iš Didžiosios Britanijos, bet ir lietuvių kilmės kompozitorių iš JAV Charlesą Halką, jo operos „Julius“ premjera pradės renginių seriją. O animacinių ir kino operų seansuose atsivers galimybė ne tik pasiklausyti amerikiečių minimalizmo žvaigždės Philipo Glasso muzikos ar operos klasikos šedevrų, bet ir pamatyti legendinę Jeano Cocteau kino juostą ar ištisą virtinę žymių Vakarų pasaulio animatorių darbų.

 

Festivalio programa siūlo atrasti ne tik naujus kūrėjų ir atlikėjų vardus, bet ir pasiklausyti jau daugeliui puikiai pažįstamų jaunosios kartos operos solistų. Operos „Julius“ istoriją jums pasakos tenoras Tomas Pavilionis ir „Triumfo arkos“ laimėtoja Ona Kolobovaitė. „Pokylyje“ bei monospektaklių-operų „Izadora“ ir „Džiokeris“ vaidmenis kurs Jonas Sakalauskas ir Agnė Sabulytė.


NOA inf.


„7 meno dienos“ Nr.10 (886), 2010-03-12

Versija spausdinimui

Komentarai

ppKWaZudnOnKCYWJUeq, 2012-01-09 10:10

Hats off to whoever wrote this up and psoetd it.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti