Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Muzikos kalendorius


Nauji leidiniai


7MD informacija

Share |
Pirmosiomis šių metų sausio dienomis skaitytojus pasiekė jau 20-as kasmetinis muzikos kalendorius, kurį nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo rengia muzikologas Vaclovas Juodpusis, sukaupęs turtingą faktinės medžiagos arsenalą.

Šiųmetis kalendorius, kurį išleido Lietuvos muzikų rėmimo fondas, spausdino UAB Logotipas (meniškai apipavidalino dailininkai Dalia ir Romas Duboniai), kaip niekad gausiai iliustruotas - beveik 90 nuotraukų, piešinių reprodukcijų, o viršelį puošia M.K. Čiurlionio Preliudas (Vyčio preliudas), tapytas 1909 metais. Praturtėjo ir kalendoriaus apimtis - jis yra 176 puslapių. Faktologinę medžiagą, kuri primena muzikų gimimo ar mirties datas, muzikos kūrinių atlikimo premjeras, turtina straipsniai apie Amžinybėn išėjusius muzikus Jeronimą Žitkevičių, Leonidą Murašką, Ramutį Balčiūną, Jurgį Gaižauską, Marceliną Slipkų, Valentiną Bagdoną, Chaimą Potašinską, Slavą Žiemelytę, taip pat apie Lietuvos muzikiniam gyvenimui daug nusipelniusį fotografą Michailą Raškovskį, daugelį muzikos kūrinių inicijavusį poetą Kazį Bradūną. Kompozitoriaus Vytauto Klovos išėjimas pagerbtas jo ir jo sceninių veikalų nuotraukomis.


Lydėdamas kalendorių pas skaitytojus autorius rašo: „Abu dešimtmečius kiekvienas Kalendorius ne tik žvelgė į pasaulį, bet, svarbiausia, tikslino Lietuvos kompozitorių ir atlikėjų gyvenimo, muzikos kūrinių atlikimo datas. Niekada nebuvo nubraukti išeivijos muzikai, priešingai, buvo ryškinami jų nuopelnai, kurie visus pokario dešimtmečius buvo nutylimi arba žeminami, tarsijų nebūtų buvę. Tikiuosi, kad kiekvienas, kas į rankas paims šį leidinį, galės atgaivinti Lietuvos muzikinio gyvenimo įvairiausius vingius, kurie puošia ir turtina mūsų šalies muzikinę kultūrą. Nors daug kas prasideda šiandien, bet viso to pamatas yra garbinga ir turtinga praeitis, kurią kiekvienas turėtume matyti, jausti, o nenubraukti. Taip pat tikiuosi, kad ir Lietuvos regionų muzikinės kultūros puoselėtojai Kalendoriuje ras savų asmenybių, kurios neturėtų pasimesti istorijos verpetuose...“


Turtinga 2010 m. muzikos kalendoriaus pavardžių rodyklė padeda surasti reikiamą personaliją, o viršelyje jau primenami šimtmečiai, kuriuos minėsime kitais metais. Tai maža, talpi muzikos enciklopedija, kuri gali talkinti muzikos mokytojams, bibliotekoms, kultūros centrams, kurie rengia įvairiausius muzikos renginius.


Besidomintys 2010 metų muzikos kalendoriumi gali kreiptis į Lietuvos muzikų rėmimo fondą (Bernardinų g. 8/8, Vilnius, tel. 8 5 2613171) arba į Stasio Vainiūno namus (A. Goštauto g. 2-41, Vilnius, tel. 8 699 90035).


LMRF inf.


 

„7 meno dienos“ Nr.5 (881), 2010-02-05

Versija spausdinimui

Komentarai

dggIuxOCcJQWJWFWpAE, 2011-08-05 14:35

It's about time somonee wrote about this.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti