Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
ATGARSIAI

Politinė ekspertų valia – žurnalą „Kinas“ palaidoti


atgimimas .lt

Share |
Kodėl vienam geriausių Europoje lietuvių žurnalui „Kinas” Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas 2010–aisiais skyrė laidotuvių pašalpą, aiškinasi nepriklausomo politikos portalo „atgimimas.lt” apžvalgininkė Rasa Gečaitė.


Net centus skaičiuojantys pensininkai, o ir tūkstančius leidžiantys kalnų slidinėjimo akiniams sutiks, kad 30 tūkstančių litų suma profesionaliai parengto pripažintų eruditų periodinio žurnalo „Kinas“ leidybai metams yra absoliučiai nereali. Net paprastam vienkartiniam lankstinukui reikia 5–10 tūkstantėlių litų. O čia penkis kartus per metus leidžiamo 60 puslapių spalvoto žurnalo nuosekliai planuojami autoriniai tekstai, redaktorinė patirtis, pasigėrėtinas dizaino menas, profesionalus Lietuvos ir pasaulio kinematografo pristatymas, lyginimas ir kūrybiškas provokavimas...


Tačiau kitaip įsitikinusi Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo (toliau – SRTRF) taryba ir jiems patariantys nepriklausomi ekspertai. Kurie lyg visagaliai lapinai smaginasi Buratino šalyje ir tik pagal jiems suprantamus kriterijus vis augančiai prašytojų armijai į kairę ir dešinę dalija Vyriausybės skirtus ir Seimo patvirtintus milijonus litų iš visų mokesčių mokėtojų iždo.


Pabandykime išsiaiškinti šį konkretų žurnalo „Kinas“ laidotuvių pašalpos atvejį. Kas lemia fondo tarybos ir jų ekspertų nuosprendžius skatinti saviveiklą, o profesionalią kultūrą žlugdyti? Išklausykime ieškovus ir atsakovus.

Milijonai, kąsneliai ir trupinėliai


Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas oficialiai paskelbė, kad 2010–aisiais iš valstybės biudžeto buvo skirta 7,5 mln. litų dviem konkursams, kurių dalyviai prašė paramos kultūriniams ir šviečiamiesiems projektams. Beje, visų prašančiųjų poreikiams patenkinti būtų reikėję net 20 mln. litų. Neblogas apetitas... Vis dėlto teko apsiriboti 7,5 mln. litų suma, tačiau... kiek svaigių netikėtumų!
Akys raibsta nuo skiriamų dešimčių tūkstančių litų įvairiausiems regionų popieriniams „kultūriniams ir šviečiamiesiems“ projektams. Stulbina parama po 20–30 tūkst. litų UAB ir VšĮ „Pūkas“, „Žinių radijas“, „M–1“, „TV 11“ laidelėms ir pokalbiams.


Dar įdomiau, kad 2009–ųjų spalio 28 d. buvo viešai paskelbta, kad TV11 kanalas bankrutavo. „Iškelti bankroto bylą „TV11“ kanalui buvo nuspręsta po to, kai darbuotojams buvo nebemokamos algos, o įsipareigojimai kreditoriams sudarė 205 tūkst. litų“. Tačiau 2010–ųjų sausį dosnioji SRTRF taryba ir jos ekspertai skyrė visai nemažą paramą net trims UAB „TV11“ projektams. Iš SRTRF „Radijo ir televizijos“ programos Nr.4 skirta TV11 projektui „JazzLive“ – 30 tūkst. litų, o iš SRTRF Vaikų ir jaunimo kultūrinio švietimo programos Nr.6 skirta „TV11“ projektams „Baltų kultūros pavidalai“ – 30 tūkst. litų bei „Tavo augintinis“ – 24 tūkst. litų. Iš viso bankrutavusiai televizijai buvo skirta tik... 84 tūkst. litų.


Didžiai nustebino ir neegzistuojančių interneto svetainių kasmetinis rėmimas. Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad didžiausia parama skirta žurnalui „Kultūros barai“ – 250 tūkst. litų, bet susidrovėjau pamačiusi iš SRTRF programos Nr.5 skirtą 75 tūkst. litų sumą to paties žurnalo interneto žiniasklaidos projektui „Europos istorija: lietuviškoji patirtis“. Koks netikėtumas...


Stebina, kad iš SRTRF programos Nr.1 „Kultūros, meno leidiniai“ ne mažiau dosniai padalyta įvairioms kūrybinėms sąjungoms ar net garsioms leidykloms. Tik keletas pavyzdžių... VšĮ Dailininkų sąjungos leidykla projektui „Dailės proceso analizė ir sklaida žurnale „Dailė“ iš SRTRF gavo 95 tūks. litų. VšĮ Lietuvos fotomenininkų sąjungos fotografijos fondas projektui „Lietuvos gamta ir paveldas metraštyje „Lietuvos fotografija“ gavo 80 tūkst. litų. VšĮ Lietuvos teatro sąjungos fondas projektui „Lietuvos teatro kūrybinės atsklaidos“ bei Lietuvos muzikų sąjunga projektui „Lietuvos muzikinio gyvenimo refleksijos“ gavo po 60 tūkst. litų. Ir tik nereikšminga smulkmena – UAB „Baltos lankos“ projektui „Kūryba ir interpretacija žurnale „Baltos lankos“ skirta 13 tūkst. litų.


Vis dėlto didžiausią aptarimų skandalą sukėlė viena dosniausių ir paslaptingiausių paramų iš SRTRF programos Nr.3 „regioninei žiniasklaidai“. Niekam nežinoma UAB „Diena Media Web“ gavo paramą net dviem projektams: „Durys – 2010“ skirta 140 tūkst. litų ir „Santaka“ – 130 tūkst. litų. Naujas absoliutus regioninės žiniasklaidos čempionas, kuriam atiteko „politinės valios“ apdovanojimas – 270 tūkst. litų. Nekantriai lauksime įspūdžių...

„Kino“ ateitis „Valstybės žiniose“?


Štai tokiame kontekste itin keistai suskamba skirta 30 tūkst. litų suma vieninteliam tokiam Lietuvoje visų mėgstamo ir vertinamo periodinio žurnalo „Kinas“ leidybai metams. Dar labiau nustebino kalbinto žurnalo redaktoriaus Lino Vildžiūno žinia, kad prašytos paramos interneto puslapiui žurnalas išvis negavo – nei lito!


Dėl tokio sprendimo „Atgimimo“ kalbinta SRTRF tarybos pirmininkė Vaiva Žukienė maloniai paaiškino, kad „labai reikėjo spaustis, nes didelė skirtos paramos dalis nuėjo regioninei spaudai. Tokia buvo politinė nuostata. Todėl žurnalui „Kinas“ pasiūlėme paramą dviem numeriams“. Paklausta apie tokio keisto siūlymo argumentus, V.Žukienė pasiūlė kreiptis į SRTRF tarybos narį, spaudos komisijos pirmininką Stanislovą Žvirgždą. Žinomas fotomenininkas „Atgimimui“ paaiškino, kad „jei nepriklausomų ekspertų komisija rekomendavo, po to buvo priimta bendra tarybos nuomonė. Dėl konkrečių argumentų reikėtų skaityti posėdžio protokolą“. Vis dėlto abu pašnekovai pabrėžė, kad dauguma paramos buvo skirta regioninei spaudai dėl politinės valios, kuriai SRTRF negali prieštarauti.
Belieka sarkastiškai juokauti, kad politikams „Kino“ tikrai nereikia. Nes jie patys jau kelinti metai visai Lietuvai kuria nors ir brangius, bet nenutrūkstamų intrigų kino serialus – ir iš Seimo, ir iš Vyriausybės rūmų. Tad vietoj žurnalo „Kinas“, kuris rašo visai ne apie tas aktualijas, piliečiams gal privalo užtekti „Valstybės žinių“. Štai čia ir slypi visi atsakymai į dažnai stebinančią valstybinę kultūros politiką.

Ką pasakytų Saulius Macaitis?


O straipsnis turėjo būti visai kitoks. Po žaviai įkvėpusių dviejų vakarų „Skalvijos“ kino teatre, kur atvirus susitikimus su skaitytojais ir lietuvių archyvinio kinematografo mėgėjais surengė žurnalo „Kinas“ redakcija. Susirinko daugybė jaunų ir pagyvenusių žurnalo gerbėjų, užsisvajojusių apie štai tokius vakarus bent kartą per mėnesį. Pirmą sausio 14–osios ketvirtadienio vakarą žurnalo redaktorius Linas Vildžiūnas pristatė žinomus ir mėgstamus žurnalo autorius ir leidėjus – Izoldą Keidošiūtę, Rasą Paukštytę, Vaidą Jauniškį, Živilę Pipinytę, visą būrį kitų bei gerbėjų plojimų sulaukusį talentingą žurnalo dizainerį Gedą Čiuželį. Buvo smagu kalbėti ir ginčytis dėl žurnalo temų, kritikų ir apžvalgininkų misijos, lietuvių kinematografo dabarties ir ateities…


Antras sausio 21–osios ketvirtadienio susitikimo vakaras „Skalvijos“ kino teatre žurnalo redakcijos buvo sumanytas skirti legendiniam kino kritikui Sauliui Macaičiui (1940–2007). Eruditui, intelektualui ir pasaulio kino žinovui bei kandžiam lietuviško kino vertintojui.


Ar jis būtų nustebęs dėl šį antradienį – sausio 26–ąją – skandalingos naujienos? Vargu, nes jau buvo patyręs lietuviškos kino pramonės numarinimo peripetijas.


Politinė valia. O gal tikrai? Kam lietuviams žurnalas apie vegetuojantį lietuvišką kiną ir pasaulio kinematografo laimėjimus, tarptautinius festivalius, legendinius režisierius ir talentingus aktorius. Geriau nesierzinkime. Politinė valia aiški – tyliai numirti ir pagaliau priartėti prie absoliučios laimės, kai niekas nekvaršins galvos dėl kažin kokių snobiškų kultūros problemų.


 atgimimas.lt


„7 meno dienos“ Nr.5 (881), 2010-02-05

Versija spausdinimui

Komentarai

btTKlQpfqIXln, 2012-03-18 07:52

Pas mane niekad nateeidavo berniukas Buločkinas, tai kai sutversiu samosą, net nežinosiu, ar panašu bus į tikrą.Teks kliautis E. kaip žinove, nes ji buvo nusipirkus samosą iš kažkokios palapinės per Vyšnių festivalį. Paskui ilgai ir stipriai ir labai norėjo gerti.

Telemanija "Geras Laikas", 2010-04-07 17:45

Jūs bent gavote, o mūsų projektą sudirbo taip, kad likome kvailių ir "apgavikų" vietoje.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti