Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Šiuolaikinio Hamleto istorija


Premjera


7MD informacija

Share |
Vaidotas Martinaitis spektaklyje „Hipokampas“
„Menų spaustuvės“ nuotr.
Statant pirmąjį spektaklį teatro scenoje imtis Williamo Shakespeare'o tragedijos - drąsus žingsnis, bet jauna režisierė Rugilė Barzdžiukaitė nebijo.

Dvejus metus skyrusi savo debiutinio spektaklio kūrimui, ji remiasi didžiojo dramaturgo archetipiniais personažais, bet kruopščiai ir su visomis detalėmis perkelia juos į šiandienos Lietuvą. Gruodžio 22 d. 19 val. „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje bus pristatyta spektaklio „Hipokampas“ premjera, kurioje atgis šiuolaikinių Hamleto ir Ofelijos išpažintys psichoterapeuto kabinete.


„Menų spaustuvės“ jaunųjų scenos menininkų programai sukurtame spektaklyje „Hipokampas“ svarbiausia vieta tenka aktoriams - Vaidotui Martinaičiui, Martynui Nedzinskui ir Indrei Patkauskaitei. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijavusi operatoriaus meistriškumą ir teatro režisūrą R. Barzdžiukaitė teigia norėjusi į teatro sceną perkelti tai, kas labiau būdinga kinui - „stambų planą“ ir „dokumentiškumą“. Specialiai buvo atsisakyta scenos ir sukurta balta kubo formos instaliacija bei kamerinė erdvė, kurioje žiūrovai gali stebėti aktorius iš labai arti - tarsi mikroskopu tyrinėti jų mimikas, subtilius gestus, balso tono pokyčius.


Atsisakydama teatrališkumo, didelės judesių amplitudės ir pakilių balso tonacijų, jauna režisierė keliauja po vidinius personažų pasaulius, o su savim po klaidžius sąmoningos atminties labirintus vedasi ir žiūrovus. Todėl spektaklio pavadinimas - medicininis terminas, reiškiantis seniausią ir giliausiai nugrimzdusią žmogaus galvos smegenų dalį, kuri dėl formos panašumo į jūrų arkliuką vieno graikų anatomo buvo pakrikštyta „hipokampu“ (hippos graikiškai reiškia arklį, kampos - jūros gyvį).


„Hipokampo“ veiksmas vyksta steriliame psichoterapeuto kabinete. Pamažu žiūrovai įvedami į griežtai apribotą ir klaustrofobišką spektaklio tikrovę, kurioje ypatingą atmosferą paryškina apšvietimas ir garso takelis iš natūralių aplinkos garsų, kuriamas konceptualaus garso menininko PB8, sėdinčio čia pat, tarp žiūrovų, ir gyvai generuojančio garsus.


„Menų spaustuvės“ inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.46 (875), 2009-12-18

Versija spausdinimui

Komentarai

amk2xA8ictHz, 2017-03-22 10:47

bakit? ano ba lamang ng mga sinabi mo?able to play 1080p HD videos? ha&iw!hp7hgt;androadbut you are right, it should cost only 20k since lumang hardware naman to.. opps.. 16k lang pala to sa tipidcp. =)

ZmSHQdvTDjWlqBCD, 2011-05-03 22:24

That's not just the best awnser. It's the bestest answer!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti