Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Rizikingas Holivudo ruduo


Artėja „Įsikūnijimo“ premjera


7 MD

Share |
„Įsikūnijimas“ („Avatar“)
Amerikiečių požiūris į kiną nesikeičia - tai visuotinio vartojimo produktas, kuris būtinai privalo būti pelningas. Lietuvoje rodoma daug amerikietiškų filmų, todėl skaitytojams turėtų būtiįdomu susipažinti su kai kuriomis finansinėmis prognozėmis, spalį išspausdintomis žurnale „Forbes“. Jos paaiškina Holivudo reklamos mechanizmus.

Kai prieš 12 metų Jameso Camerono „Titanikas“ pasirodė ekranuose, jis buvo laikytas rizikingu projektu. Romantiškas ir katastrofiškas reginys smarkiai viršijo savo biudžetą. Filmo gamyba kainavo 200 milijonų dolerių - 1997 m. tai buvo neįtikėtina suma ir niekas nežinojo, ar filmas sulauks tiek dėmesio, kad sugrįžtų į jį įdėti pinigai.


Žinoma, „Titanikas“ tapo pelningiausiu visų laikų hitu, jo pelnas iš parduotų bilietų - beveik 2 milijardai dolerių. Po šio triumfo Cameronas iš dalies tapo pensininku, retkarčiais jis sugrįždavo su kokiu nors dokumentiniu filmu apie vandenyno gelmes.


Dabar jis grįžta su filmu, kuris gali būti dar didesnė rizika. „Įsikūnijimas“ („Avatar“) yra laukiamiausias JAV (o gal ir pasaulyje) metų filmas. Kad galėtų įgyvendinti savo viziją, Cameronas ne vienus metus paskyrė specialios lengvos kameros, skirtos kurti trijų išmatavimų (3D) filmams, tobulinimui ir naujoms vaizdo kūrimo technologijoms. „Įsikūnijimas“ - filmas apie tolimoje planetoje kovojančius žmones - kainavo maždaug 200 milijonų dolerių.


„Įsikūnijimas“ ir aplink jį tvyrantis šurmulys užtikrino Jamesui Cameronui pirmą vietą sąraše kino žmonių, kurie šį rudenį gali daugiausia gauti (arba prarasti). „Įsikūnijimas“ nulems animacinių veiksmo filmų, kuriamų 3D technologija, ateitį. Holivudas sulaikė kvapą, laukdamas, ar filmas patrauks įvairią publiką, ar tik vaikus, kurie dabar užpildo 3D animacinių filmų seansus. Jei „Įsikūnijimas“ taps hitu, galime laukti milžiniškos animacinių 3D veiksmo filmų bangos.


„Įsikūnijimas“ turi ir didžiulę reikšmę tolesnei Camerono karjerai. Režisieriui vienišiui būtinas pelningas hitas, įrodantis, kad Cameronas vis dar gali kurti nuostabius, „Svetimam“ ar „Terminatoriui“ prilygstančius vaidybinius filmus.


Iki šiol (filmo premjera Lietuvoje - gruodžio 18 d.) atgarsiai buvo labiau teigiami. Rugpjūtį Camero

nas išleido 16 min. filmo anonsą. Vieną vakarą jis buvo rodomas „Imax“ kino teatrų tinkle. Gerbėjai tą anonsą pavadino „imponuojančiu“ ir „neįtikėtinu“. Nors pasigirdo ir skeptiškų balsų: populiarus „YouTub“ filmukas parodijuoja Hitlerį, rėkiantį, kad anonsas yra prastas.


Antrasis tame sąraše, iškart po Camerono, yra George'as Clooney. Kino žvaigždei - ne pats geriausias laikas. Filmai, kuriuose jis suvaidino žavųjį sukčių Oušeną, vis dar neša pelną, bet nuo 2007-ųjų, kai ekrane pasirodė paskutinis iš jų, Clooney vaidina filmuose, kurie finansiškai žlugo. Tiesa, aktorius gavo „Oskaro“ nominaciją už vaidmenį filme „Maiklas Kleitonas“, bet pats filmas uždirbo tik 93 milijonus dolerių. Holivudo prodiuseriai vis dažniau susimąsto, ar Clooney dar gali patraukti žiūrovus į kino sales. Gal Clooney žvaigždės statusą patvirtins Jasono Reitmano filmas „Tarp debesų“ („Up in the Air“), pasakojantis apie konsultantą, patarianti firmoms, kaip atleisti žmones.


Filmas laikomas vienu „Oskarų“ kandidatų ir, regis, turi šansų tapti labai pelningas. Ankstesnis Jasono Reitmano filmas „Juno“ apie nėščią paauglę uždirbo 230 milijonų dolerių. Jei taip atsitiks, Holivudas galės sau paaiškinti, kodėl antrasis šio rudens Clooney filmas „Žmogus, kuris žiūrėjo į ožkas“ („The Man Who Stare at Goats“, rež. Grant Henslov), pasakojantis apie amerikiečių armijos būrį, užsiimantį paranormaliais reiškiniais, jiems pasirodė toks nekonvencionalus. Jei ir šis filmas bus sėkmingas, Clooney atsidurs tarp didžiausių šių metų nugalėtojų.


Trečia vieta sąraše priklauso broliams Harvey ir Bobui Weinsteinams. Holivude netyla kalbos apie blogus finansinius jų kompanijos rezultatus. Jų prodiusuoto Quentino Tarantino filmo „Negarbingi šun snukiai“ sėkmė visame pasaulyje (spalio pradžioje pelnas buvo 227 milijonai dolerių) kuriam laikui atidėjo broliams paskelbtą nuosprendį. Tačiau dar vienas hitas jiems tikrai nepakenktų. Juo gali tapti garsaus Brodvėjaus miuziklo „Devyni“ („Nine“) kino versija. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Danielas Day-Lewisas. Šis filmas - ir svarbiausias brolių Weinsteinų kandidatas į „Oskarus“. Jie tikisi, kad „Devyni“ pakartos 2002 m. pasirodžiusios „Čikagos“ sėkmę - ji uždirbo 307 milijonus dolerių ir gavo 6 „Oskarus“. „Devynių“ režisierius - tas pats Robas Marshallas.

 

Parengė Kora Ročkienė

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.45 (874), 2009-12-11

Versija spausdinimui

Komentarai

NRlwFIFyEifwnvw, 2011-10-23 11:22

Back in shcool, I'm doing so much learning.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti