Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Apie šauniąją bendrakeleivę


Vakaras muzikologės Jūratės Gustaitės jubiliejui


Kamilė Rupeikaitė

Share |
Jūratė Gustaitė su seserimi Juta. 1963 m. Nuotrauka iš asmeninio archyvo
„Laikas bėga taip greitai, kad imi painiotis, bandydamas prisiminti, kada nutiko vienas ar kitas dalykas, treji ar septyneri metai prabėgo, o gal jau keliolika. Kol esi labai jaunas, vyresniųjų godos dėl šuoliais lekiančio gyvenimo nejaudina - tai ne apie tave. Tačiau prabėga vos dešimt-penkiolika metų ir pastebi, kad tas svetimas laikas jėga įtraukė į savo greitąjį traukinį ir tave, kad kaip filmo kadrai prošal lekia pavasariai, rudenys, Kalėdos, Velykos ir vėl Kalėdos.


Ilgainiui susitaikai - mes visi šito skriejančio traukinio bendrakeleiviai, vieni išlipsime greičiau, kitiems dar teks daugiau peronų pamatyti. Su vienais bendrakeleiviais susidraugaujame iškart, bet greitai jų kalbos atsibosta, kitus stebime ilgėliau ir pagaliau išsikalbame, dar kitiems esame abejingi, kai kurių varžomės. Būna tokių, jog apsidžiaugi, kad teko kartu įveikti trumpesnį ar ilgesnį kelią. Su jais miela, įdomu, ramu, šilta. Nušvinti juos vėl išvydęs kuriame nors perone.


Jų niekuomet nebūna dauguma, jie niekada nepareikalaus geresnės vietos, jų nenervina kitų bendrakeleivių ydos, jie nesivelia į ginčus, jie nekalba garsiau už kitus, jie netildo tų, kurie kalba garsiau už kitus. Jie niekam nieko neprimeta, bet pirmieji pajunta, kam reikia pagalbos. Jie neišduoda, jie atiduoda. Jie nekalba, jie pasako. Jie nesinaudoja, jie dovanoja. Jie nebijo, nes jie žino. Jie gležni ir stiprūs, nes ant jų laikosi pasaulis. Jie kloja bėgius ir taiso kitų klaidas, idant visų mūsų traukinys nenugarmėtų.“


Tokiais taikliais žodžiais muzikologė Jūratė Katinaitė pradėjo spalio 22-osios vakarą LMTA Juozo Karoso salėje, skirtą muzikologės, docentės, humanitarinių mokslų daktarės Jūratės Gustaitės 70-mečiui. Susirinko pilnutėlė salė J. Gustaitę - kolegę, draugę, bičiulę, dėstytoją, mokytoją - mylinčių žmonių. Kad tikrai mylinčių, bylojo šilti žvilgsniai ir pati vakaro atmosfera - miela, jauki, be jubiliejams paprastai būdingo pompastiško oficialumo. Jubiliatę muzikos garsais sveikino buvusi J. Gustaitės aspirantė smuikininkė Svetlana Maigienė, kartu su pianiste Jone Punyte atlikusi Vytauto Barkausko Sonatą smuikui ir fortepijonui Nr. 3, kita J. Gustaitės aspirantė pianistė Inga Vyšniauskaitė, paskambinusi W.A. Mozarto Sonatos fortepijonui D-dur antrąją dalį bei F. Chopino Etiudą op. 1, Nr. 1, C-dur.


1939-ieji buvo dosnūs Lietuvos kultūros ir muzikos pasauliui: gimė Jonas Aleksa, Algirdas Budrys, Jonas Strielkūnas, Jonas Bruveris, Romualdas Granauskas, Aldona Dvarionaitė, Antanas Sutkus, Algimantas Kunčius, kiti. Taip buvo lemta, kad gyvenimas šiuos vaikus, gimusius prieš pat Antrojo pasaulinio karo pradžią, išsaugojo kūrybai. Jūratė Gustaitė taip pat gimė 1939 m. liepos 15 d. Šakiuose - per patį vidurvasarį, likus pusantro mėnesio iki karo pradžios. Vakaro metu muzikologė prisiminė vaikystę, karo nuotrupas, pažintį su muzika. Visąlaik norėjusi mokytis groti fortepijonu, ji, raginama pedagogų, vis dėlto įstojo į smuiko specialybę. 1959 m. baigė Vilniaus Tallat-Kelpšos muzikos mokyklą (P. Juodišiaus smuiko klasę) ir įstojo į žurnalistiką Vilniaus universitete, griežė smuiku simfoniniame orkestre „Vilnius“. Baigusi studijas, gavo paskyrimą dirbti Lietuvos radijo muzikos redakcijoje. Tačiau noras mokytis, žinių troškimas, nesitenkinimas jau sukauptomis įkvėpė ją tolesnėms - muzikos istorijos - studijoms konservatorijoje (dab. LMTA), J. Gaudrimo muzikos istorijos klasėje. Muzikologė pabrėžė esanti laiminga, kad savo profesijoje galėjo sujungti kelias mėgstamas sritis - literatūrą ir muziką; muzikos ir poezijos santykis, kaip pati pripažįsta, yra jai pati įdomiausia ir artimiausia tema; iš J. Gustaitės paskelbtų mokslinių tekstų apie muzikos ir poezijos sąsajas bene svarbiausiu laikytinas straipsnis apie muzikinio mąstymo principus A. Skriabino žodiniuose tekstuose (Aleksandro Skriabino poetinė kūryba. Nuo sonatos iki soneto (I). Lietuvos muzikologija, T. 4, 2003).


Po studijų baigimo gavusi pasiūlymą dėstyti Konservatorijoje sutiko, nors, kaip prisimena, sakydavusi sau, kad niekada nedirbs pedagoginio darbo. Matyt, taip jau gyvenime nutinka, kad patys gerai nesuvokiame, kokias galimybes turime, kol, atėjus metui, pasitaikiusi palanki proga padeda jas išskleisti. Vakaro metu J. Gustaitė, kalbėdama apie pedagoginį darbą, kuris jau tęsiasi daugiau nei 35 metus (nuo 1972-ųjų), pripažino labai nemėgstanti rašyti pažymių, nes esą sudėtinga tiksliai įvertinti visas studento žinias ir gebėjimus. Tai pabrėžia itin ryškų dėstytojos bruožą - sąžiningumą (mokslinį ir žmogiškąjį). J. Gustaitės, kaip pedagogės, reiklumas dera su šiltumu, paprastumu, motinišku rūpesčiu studentais. Pamenu, kaip 1993 m. atvažiavau į Vilnių laikyti stojamųjų egzaminų. Po konsultacijos J. Gustaitė priėjusi paklausė: „Ar turite kur apsistoti?“ Ir vėliau, studijų metais, mano specialybės dėstytoja man buvo tarsi antroji mama. Rūpestinga, tačiau nenuolaidi, nepraleidžianti pro savo skvarbų žvilgsnį nė vienos aiškiai neišdėstytos minties, neskaičiuojanti laiko ir jėgų. Jos palaikymas ir tikėjimas studento galimybėmis įpareigodavo stengtis ir rimtai dirbti. Ne kartą esu pagalvojusi, kad savo specialybės studentams J. Gustaitė kur kas reiklesnė nei kitiems. Pirmaisiais studijų metais dėl to netgi šiek tiek irzdavau, bet ilgainiui supratau, kokia tai didžiulė vertybė ir privalumas.


Greta rusų muzikos istorijos, romantizmo epochos muzikos istorijos kursų J. Gustaitė parengė daugiau nei 30 muzikos istorijos specialybės studentų, rašiusių mokslo darbus pačiomis įvairiausiomis temomis. Universitete baigtos žurnalistikos studijos itin naudingos J. Gustaitės studentams, kuriems puikus pedagogės lietuvių kalbos, rašymo stiliaus išmanymas padeda išmokti aiškiai, raiškiai formuluoti mintį.


1988-2005 m. J. Gustaitė buvo LMTA Muzikos istorijos katedros vedėja. Jos kolegos itin vertina stabilų, geraširdiško patarimo negailintį, jaukų J. Gustaitės buvimą šalia, tai pabrėžė ir sveikinimo žodį tariusi dabartinė Muzikos istorijos katedros vedėja Judita Žukienė.


Gebėjimą kruopščiai, kantriai ir atidžiai dirbti, didžiulį atsakomybės jausmą atsispindi ne tik pedagoginis darbas, bet ir kitos J. Gustaitės pareigos - muzikologė buvo viena iš Muzikos enciklopedijos vyriausiojo redaktoriaus, profesoriaus A. Ambrazo pavaduotojų, yra LMTA rengiamo didelio Muzikos terminų žodyno darbo grupės vadovė.


J. Gustaitė - kukli asmenybė, daug mieliau išklausanti ir patarianti, negu pasakojanti apie save. Dėl to tik per jubiliejinį vakarą sužinojau (iš akademijos muziejaus vedėjos Danutės Laukytės parengtos parodėlės), kad dėstytoja, pasirodo, labai mėgo nardyti, fotografuoti ir... važinėtis motociklu!


Vienas iš vakaro metu skambėjusių leitmotyvų - apie nesuvokiamai sparčią laiko tėkmę. Banali tiesa, kad nieko nėra amžino, vis dėlto kelia širdyje maištą - sustokit, neišeikit, būkit visada... Toji inteligentiška vyresniųjų muzikologų karta, jos orumas, pagarba kitam asmeniui, kolegiškas palaikymas, pasaulėvoka, galų gale stiprybė - mūsų, jaunesnių kolegų, branginamas lobis ir itin vertingas palikimas. Esame dėkingi, kad galėjome ir, ačiū Dievui, tebegalime visus tuos metus iš jų mokytis ne tik specialybės, bet ir paprastų, tikrų žmogiškų dalykų.


*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.39 (868), 2009-10-30

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

GxCWBSyiL, 2012-01-09 02:19

It's imperative that more pepole make this exact point.

Dėstytoja J. Gustaitė - , 2009-11-09 01:36

nuostabiausias Žmogus, geriausia Dėstytoja! Spinduliuojanti šilumą, toleranciją. Tikra eruditė. Sveikatos ir ilgiausių metų!

OK, 2009-11-01 16:29

kazkaip nejauku skaityti veliniu isvakarese... Bet pastaruoju metu visi jubiliejai tokie - vienam 70, kitam 80, dar kitam ziu ir 90... Ir visi kurybingi, dirba. Saunus kolektyvas ,valio!

Pagarba, 2009-10-30 21:49

Destytojai, sveikatos ir daug laimingu metu!
Nuostabu mokytis is tokiu asmenybiu! ACIU!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti