Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
ŠOKIS

Barokinio šokio trupė iš Prancūzijos


Anonsas


7MD informacija

Share |
Nicolas Poussin paveikslo reprodukcija
Spalio 24 d. 19 val. Lietuvos šokio mėgėjai turės unikalią galimybę gėrėtis baroko laikotarpio teatriniais šokiais. Garsi barokinio šokio trupė „L'Eventail“ iš Prancūzijos Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje parodys du šokio spektaklius - „Don Žuanas“ ir „Metų laikai“.

Šokio trupė „L'Eventail“ („Vėduoklė“), įkurta 1985 m., jungia šokėjus, instrumentininkus, dainininkus ir aktorius. Jos repertuare – operos-baletai, komiški baletai ir šiuolaikiniai originalūs pastatymai, kuriuose baroko epochos estetika derinama su šiuolaikinėmis idėjomis ir išraiškos priemonėmis.


Trupės įkūrėja - šokėja ir choreografė Marie-Geneviêve Massé. Ji studijavo klasikinį ir modernųjį šokį, o baroko epochos šokio menu susižavėjo beveik prieš tris dešimtmečius, kai 1980 m. pakviesta prancūzų šokėjos, choreografės ir šokio istorikės Francine Lancelot tapo baroko šokio trupės „Ris et Danceries“ nare. Po kelerių metų Massé pradėjo kurti choreografiją savo pačios įkurtos trupės „L'Eventail“ spektakliams. Per pastaruosius dešimtmečius „L'Eventail“ išgarsėjo visoje Prancūzijoje, surengė daugybę pasirodymų visuose didžiuosiuose Prancūzijos teatruose bei užsienyje - Insbruke, Prahoje, Bratislavoje, Rygoje, Monrealyje, Naujajame Orleane, Honkonge, Meksike ir kitur.


Don Žuaną“ (2001) ir „Metų laikus“ (2006) Marie-Geneviêve Massé sukūrė kaip atskirus spektaklius, bet jie dažnai rodomi drauge, nes žiūrovus visada domino Don Žuano ir laiko tėkmės temos. Svarbus vaidmuo spektakliuose tenka kontrastams: „Don Žuanas“ nukelia į XVIII amžių, o „Metų laikai“ - į laikui nepavaldų vizijų pasaulį. Žiūrovui suteikiama galimybė vieno spektaklio metu pajusti du baroko meno pavidalus. Vienas jų - ištaigingas, lyg kostiuminis kino filmas, kitas - labai šiuolaikiškas, įrodantis aistros svarbą judesio menui, kuriam gyvybingumo suteikia šokėjų sielos ir širdys.


Don Žuanas“ sukurtas pagal Christopho Willibaldo von Glucko (1714-1787) kūrinį „Don Žuanas, arba Akmeninis svečias“ (1761). Tai pirmasis ballet d'action (veiksmo baletas) - šokio spektaklis, kuriame judesiu perteikiamas turinys ir veikėjų charakteristikos. Spektaklyje pasakojama apie Don Žuaną, besimeilinantį Anželikai, Komandoro žmonai. Dvikovoje nužudęs Komandorą, Don Žuanas sulaukia jo vėlės. Nusprendęs susitikti su Komandoro vėle kapinėse, Don Žuanas čia aptinka ir vėles tų, kuriuos jis kažkada nuskriaudė ir išdavė; dvasių apsuptas ir nukankintas Don Žuanas miršta.


Spektaklyje pagal Antonio Vivaldi (1678-1741) „Metų laikus“ svarstoma apie žmogų - laiko įkaitą; „Pavasario“, „Vasaros“, „Rudens“ ir „Žiemos“ epizoduose perteikiamas amžinasis laiko ciklas, o kartu su šokėjais spektaklyje dalyvauja ir oro akrobatas.


„Banchetto musicale“ inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.38 (867), 2009-10-23

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti