Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Muzikinė kelionė „Via Baltica“


Anonsas


7 MD

Share |
Kamerinis orkestras „Sinfonietta Riga“. Nuotrauka: Janis Deinats
Tarp nacionalinės programos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ muzikinių projektų yra tokių, kurie patraukia pirmiausia originalia idėja. Vienas jų - Nacionalinės filharmonijos sumanytas projektas „Viva Musica Via Baltica“, prasidėsiantis jau ateinantį trečiadienį, spalio 28 dieną.


Daug metų kalbame apie greitkelio „Via Baltica“ statybą, apie šio milžiniško projekto sėkmes ir sunkumus (ypač lenkiškoje jo dalyje), džiaugiamės važinėdamiesi užbaigtomis kelio dalimis... Kad su šia ekonomiškai svarbia magistrale galėtume susieti ir ją jungiančių penkių šalių kultūrą, dargi muzikos kultūrą, ne kiekvienas sugalvos. Tai atėjo į galvą tik sumaniems filharmonijos darbuotojams, nusprendusiems pristatyti „Via Baltica“ greitkelį jungiančių penkių šalių kompozitorių kūrybą ir atlikimo meną. Taip ir gimė projektas „Viva Musica Via Baltica“. Pradinė jo apimtis buvo, kiek man žinoma, gerokai didesnė, ją pakoregavo sumažintas šiųmetinis finansavimas. Bet ir iš to, kas liko, gautas menine ir pažintine prasme labai patrauklus projektas.


Jį sudaro penkių koncertų ciklas, vyksiantis pusantro mėnesio (spalio 28 - gruodžio 12) ir pristatysiantis vis kitą iš penkių šalių - Estiją, Lenkiją, Lietuvą, Suomiją ir Latviją. Kiekviename koncerte būtinai skambės ir pristatomos šalies kompozitorių kūriniai. Tai ypač intriguoja, juolab kad estų, latvių ir suomių autorių muzika mūsų koncertų salėse skamba retai. Bus atlikti estų Veljo Tormiso, Arvo Pärto, Eduardo Tubino, Toivo Tulevo ir kitų, latvio Eriko Esenvaldo, suomių Kaijos Saariaho, Auliso Sallineno, taip pat lenko Mieczysùawo Karùowicziaus opusai. Išgirsime ir nemažai lietuviškos muzikos. Tai Vytauto Laurušo, Ugnės Giedraitytės, Algirdo Martinaičio ir specialiai šiam projektui užsakyti Justės Janulytės bei Osvaldo Balakausko kūriniai.

 

Nemažą programos dalį sudarys veikalai iš klasikinės muzikos aukso fondo, kuriuos interpretuos žinomi atlikėjai - Lietuvos kamerinis orkestras, Estijos nacionalinis vyrų choras, kamerinis orkestras „Sinfonietta Riga“ iš Latvijos, Lenkijos jaunimo simfoninis orkestras, Klaipėdos kamerinis orkestras ir puikūs solistai, tarp kurių išvysime pasaulinę garsenybę Julianą Rachliną, griešiantį smuiku ir altu, violončelininką Mindaugą Bačkų, pianistą Daumantą Kirilauską, vargonininkę Renatą Marcinkutę Lesieur ir kitus.

 

Ypač aktyviai šiame projekte dalyvauja Lietuvos kamerinis orkestras, paruošęs dviejų koncertų programas: pirmajame (spalio 28) jis gros estų muziką, o lapkričio 11 d. kartu su Vilniuje gimusiu smuikininku Julianu Rachlinu pristatys Lietuvos atlikimo meną, interpretuodami W.A. Mozarto, F. Liszto, A. Iglesiaso ir A. Piazzollos kūrinius. Beje, prieš šį koncertą jie su ta pačia programa gastroliuos Skandinavijos šalyse.

Manau, kad „Viva Musica Via Baltica“ projektas subtiliai prisijungia ir prie šiais metais minimo Baltijos kelio dvidešimtmečio. Tąsyk dar tik siekėme laisvės ir atvertų tarptautinių magistralių, šiandien jas turime. Taigi atšvęskime išsipildžiusius siekius kartu su laisvais kaimynais.

 

Živilė Ramoškaitė

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.38 (867), 2009-10-23

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

HglQxbQrLCUybrC, 2011-06-23 09:00

To think, I was confused a muinte ago.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti