Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Geriausių Rusijos spektaklių festivalis


Geriausių Rusijos spektaklių festivalis


7MD informacija

Share |
„Audra“
Spalio 15-20 d. sostinėje vyksta teatro festivalis „Auksinė kaukė Vilniuje“. Jo metu pristatomi geriausi Rusijos spektakliai, apdovanoti prestižiniu Rusijos teatro apdovanojimu „Auksinė kaukė“.

 

Spalio 15 d. buvo parodytas latvių režisieriaus Maskvos „Nacijų teatre“ statytas spektaklis „Šukšino istorijos“. Spalio 16 d., šiandien, žiūrovai pamatys Maskvos teatro meno studijos spektaklį „Benykstanti giminė“ pagal Nikolajų Leskovą, režisuotą Sergejaus Ženovačiaus („Menų spaustuvė“, 18 val.), o spalio 20 d. – MagnitogorskoA. Puškino teatro spektaklį pagal Aleksandro Ostrovskio „Audrą“, režisuotą Levo Erenburgo (Ūkio banko teatro arena, 19 val.).

 

„Benykstanti giminė“ apdovanota „Auksine kauke“ kaip geriausias mažos formos spektaklis, o S. Ženovačius - kaip geriausias režisierius; jauna aktorė Marija Šalašova už pagrindinį vaidmenį pelnė specialų žiuri prizą. „Šis spektaklis - tai bandymas atsigręžti į praeitį, kad suprastume, iš kur mes, kas yra „giminė“, - sako režisierius ir pedagogas, pagarsėjęs savo gebėjimu subtiliai inscenizuoti literatūros klasiką.

 

„Benykstančios giminės“ herojus regime kaip atgijusius praėjusio laiko pavidalus; N. Leskovo kūrinys žavi ir įtraukia žiūrovus kaip geras kriminalinis serialas. Ir tai tik labiau didina prarają tarp ano ir mūsų laiko, širdžiai artimos senovės ir negailestingos realybės. Režisierius puikiai moka išvesti dvasios kilnumo ir tyrumo formulę ir užduoda retorinį klausimą: kaip suderinti mus supančią realybę ir mūsų idealus?

 

Režisieriaus iš Sankt Peterburgo Levo Erenburgo Magnitogorsko teatre statyta „Audra“ apdovanota „Auksine kauke“ 2008 m. kaip geriausias sezono pastatymas. Režisierius drąsiai „perrašė“ visiems žinomą A. Ostrovskio dramą. Pasak kritikų, „Audra“ ir ankstesnis režisieriaus spektaklis „Dugne“ pagal Maksimo Gorkio pjesę sudaro savotišką diptiką apie gyvenimą Rusijoje.

 

Spektaklyje siaučia tikros aistros - scenoje tai bedieviškai geriama, tai karštai meldžiamasi. Kad kaip nors atvėsintų savo herojų įkarštį, režisierius su dailininku Aleksejumi Votiakovu net įrengė Volgos upę imituojantį užutekį, į kurį neria kone visi spektaklio herojai. Tačiau tai, kad šiam pasauliui gresia katastrofa, akivaizdu iš karto. Spektaklis - tai režisieriaus vaizduotė ir meistriška aktorių vaidyba. Ostrovskio tekstas ryžtingai sutrumpintas, dar ryžtingiau prikurtas ir permąstytas.

 

Šiemet nacionalinė Rusijos teatro premija ir festivalis „Auksinė kaukė“ mini 15 metų sukaktį ir pirmą kartą atvyksta į Lietuvą. „Auksinės kaukės“ afišose visada matome ryškiausius, reikšmingiausius įvairiųteatro žanrų spektaklius. Žiūrovai gauna galimybę susipažinti su būdingiausiais ir svarbiausiais rusų teatro kultūros reiškiniais.

 

*  *  * 

„7 meno dienos“ Nr.37 (866), 2009-10-16

Versija spausdinimui

Komentarai

WEPhutRdSA, 2012-01-09 01:47

Great insight. Relieevd I'm on the same side as you.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti