Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

OKT: Tbilisis – Maskva – Strasbūras


Kronika


7MD informacija

Share |
Visą rugsėjį itin intensyviai savo spektaklius Lietuvos publikai rodęs OKT/Vilniaus miesto teatras pradeda ilgą ir nelengvą gastrolių po užsienio teatrus ir festivalius maratoną.


Per spalvingą, meninių ieškojimų ir atradimų pilną gyvavimo dešimtmetį taip ir nesulaukęs rimtesnės valstybės paramos, OKT, anot teatro meno vadovo Oskaro Koršunovo, „ir vėl priverstas būti TEN, kad galėtų ir toliau būti ČIA“.

 

Niekaip nerimstant jau kurį laiką besitęsiančiam kariniam konfliktui Kaukazo regione, maršrutas Tbilisis – Maskva – Strasbūras iš pirmo žvilgsnio labiau primena politinę taikdarių misiją, o ne kūrybinę išvyką. Tačiau būtent šie trys šiandieninės Europos geopolitinio žemėlapio „karštieji taškai“ savotiškai įrėmina OKT / Vilniaus miesto teatro 11-ojo sezono užsienio gastrolių grafiką.

 

Visai neseniai, rugsėjo 27 d., tarptautinį Tbilisio teatro festivalį atidaręs režisieriaus O. Koršunovo spektaklis „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“ Gruzijoje buvo sutiktas itin entuziastingai. Pusę pasaulio apkeliavęs, keturių žemynų teatro mėgėjus sužavėjęs spektaklis nepaliko abejingų ir netikrumo jausmo apimtų, aplink tvyrančios įtampos išvargintų šios Kaukazo šalies gyventojų.

 

Dar pernykštį lapkritį Gruzijoje viešėjusią „Vasarvidžio nakties sapno“ trupę Tbilisio gatvės pasitiko kartkartėmis vis pasigirstančiu pabūklų gausmu. Nepaisant to, kad dabar konfliktas gal kiek ir aprimo, rugsėjo 27-osios vakarą „Marjanišvili“ teatro scenoje susirinkusiems žiūrovams papasakota klasikinė istorija apie dviejų šeimų barnį ir dėl liguistų ambicijų kenčiančius jaunus mylinčius žmones nuskambėjo kaip niekad skaudžiai ir aktualiai.

 

Vos grįžusi iš Gruzijos, nemaža „Romeo ir Džuljetos“ trupės dalis su nauju lietuvišku O. Koršunovo spektakliu „Hamletas“ išsirengė į gastroles po vienus iš svarbiausių Europos teatro festivalių. Spalio 3 d. OKT / Vilniaus miesto teatras „Hamletą“ pristatė Sankt Peterburgo festivalio „Baltiskij Dom“ publikai, spalio 11–12 d. spektaklis viešės bene reikšmingiausiame Vidurio ir Rytų Europos regiono festivalyje „Dialog“ Lenkijos mieste Vroclave, lapkričio 3–4 d. „Hamletą“ galės išvysti Vengrijos sostinės Budapešto teatro mėgėjai, o jau lapkričio 7 d. – ir Vokietijos žiūrovai, festivalyje „Euro-scene“ Leipcige.

 

Rudens dienoms bėgant į pabaigą, lapkričio 14 d., „Hamleto“ laukia itin atsakinga išvyka į Maskvą. Čia OKT / Vilniaus miesto teatro spektakliui patikėta atidaryti Naująjį Europos teatro festivalį (NET), kuriame dalyvaus ir tokie žymūs scenos menininkai kaip lietuvių teatro mėgėjams jau pažįstamas flamandas Janas Fabre ar vokietis Arminas Petrasas.

 

Pirmosioms užsienio gastrolėms ruošiasi ir spalio 14 d. festivalyje Lodzėje (Lenkija) dalyvausiantis Jūratės Paulėkaitės ir Dainiaus Gavenonio „Uždaras vakaras“, o daugelį pasaulio šalių apkeliavęs „Vasarvidžio nakties sapnas“ pagaliau apsilankys ir kaimyninėje Baltarusijoje, Minsko teatro festivalyje „Panorama“.

 

Viena paskutiniųjų šiųmetinių O. Koršunovo „Hamleto“ stotelių užsienyje – Strasbūras, kur spektaklis bus vaidinamas gruodžio 17–18 d. teatre „Le-Maillon“. Beveik mėnesį truksiančiomis gastrolėmis po Prancūziją OKT / Vilniaus miesto teatras užbaigs 11-ojo sezono užsienio gastrolių maratoną.

 

Vis dėlto, nepaisydamas be galo intensyvaus išvykų svetur tvarkaraščio, teatras nepamirš ir savo gerbėjų čia, Lietuvoje. Nors ir ne taip dažnai, kaip norėtųsi, iki pat paskutiniųjų metų dienų bus galima išvysti OKT/Vilniaus miesto teatro spektaklius „Hamletas“, „Vasarvidžio nakties sapnas“, „Dėdė Vania“, „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“, „Shopping and Fucking“, „Vaidinant auką“ ir, žinoma, neseniai Olgos Generalovos režisuotą spektaklį „Publika“.

 

OKT / Vilniaus miesto teatro inf.

„7 meno dienos“ Nr.36 (865), 2009-10-09

Versija spausdinimui

Komentarai

QpsBWJzLZOykzqor, 2011-10-24 02:02

Hey, you're the goto eexprt. Thanks for hanging out here.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti