Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Viskas tavo galvoje


Nauji filmai


7MD informacija

Share |
„Kad ir kas benutiktų“
Kino teatras „Pasaka“ duris atidarė linksmai - su nauja Woody Alleno komedija „Kad ir kas benutiktų“ („Whatever Works“, 2009). Po keturių paskutinių jo filmų („Lemiamas taškas“, „Sensacija“, „Kasandros sapnas“ bei „Viki, Kristina, Barselona“) susidomėjimas režisieriumi buvo pradėjęs blėsti ir kildavo minčių, ar apskritai jam verta statyti filmus. Galbūt kaltos buvo Didžioji Britanija ir Ispanija, juk Allenas yra Niujorko, konkrečiau, Manhatano vaikas. Tad naujasis filmas, kuris buvo vėl filmuotas Niujorke, tai tik patvirtina.


Woody Alleną galima pavadinti miesto režisieriumi, kurio filmai - atskiras žanras. Pasak paties režisieriaus, visi jo personažai yra riboti (vietos prasme). Dauguma jų niujorkiečiai, aukštesnės klasės išsilavinę neurotikai. Būtent apie tokių personažų gyvenimą Allenas ir kuria filmus, nes, pasak jo, tik apie tokį gyvenimą jis ir išmano. Nes jam miesto gyvenimas - žmonių bendravimas. Šie siauri interesai ir suformavo išskirtinį jo stilių, kurio žydėjimo periodą galima apibrėžti filmais „Anė Hol“ (1977) bei „Hana ir jos seserys“ (1986). „Kad ir kas benutiktų“ turi visus privalomus elementus: miesto (Niujorko) erdvę, sąmojingus dialogus, paranojiškus ir į paniką linkusius personažus.

 

 Toks ir yra pagrindinis filmo herojus Borisas Jelnikovas (Larry David), buvęs atominės fizikos profesorius, kartą pristatytas Nobelio premijai. Tačiau jis jaučiasi nepatenkintas gyvenimu. Meta savo žmoną todėl, kad viskas negerai, nes per daug gerai, išsikrausto į daugiabutį, pradeda mokyti vaikus žaisti šachmatais ir tiesiai jiems į akis aiškinti, kokie jie idiotai. Tą patį pakartoja ir jų motinoms, jei šios ima skųstis. Borisas yra siaubingas hipochondrikas, o persekiojanti mirties baimė sukelia jam net panikos priepuolius. Jis bando du kartus žudytis, tačiau nesėkmingai. Be to, į jo gyvenimą įsibrauna jauna mergina Melodi (Evan Rachel Wood), vėliau išdygsta ir jos motina, iš pirmo žvilgsnio - religinė maniakė, bet vėliau pasirodo, kad apsigimusi nimfomanė. Dar vėliau atsiranda ir Melodi tėvas gėjus.

 

Štai ir dar vienas Woody Allenui būdingas bruožas - realybės ir fantazijos maišymas. Nors šis filmas, kaip ir kiti, nufilmuotas realistiškai, Allenas atiduoda duoklę fantazijai, kuri atsiskleidžia per personažų psichologiją, nes jų neurozės, paranoja, hipochondrija neleidžia jiems patiems suvokti skirtumo tarp vidinių minčių ir išorinių tiesų. Toks yra ir Borisas. Viskas vyksta jo galvoje. Istoriją jis pradeda pasakoti kamerai, sėdintiems priešais ekraną žiūrovams ir užbaigia tuo pačiu metodu.

 

Borisas, kaip ir Allenas, nori kontroliuoti realybę, tas noras veikia ir scenarijų rašymą, ir personažų elgesį. Emocinės ir psichologinės problemos, su kuriomis susiduria Borisas, kyla iš jo paties. Jis bijo artėjančios mirties, nors ir giriasi, giliai viduje nepasitiki savo gebėjimais. Tad iš to kylantis perdėtas pasitikėjimas savimi ir yra beveik visų Alleno filmų humoro pagrindas.

 

Turbūt didelis „Kad ir kas benutiktų“ filmo privalumas - scenarijus, kuris buvo parašytas prieš trisdešimt metų, o gal ir tai, kad filme nėra Scarlett Johansson.

 

Kad ir kokiu ciniku apsimestų Borisas, jis niekada neniekina Manhatano, net išdidžiai, nors ir apsimesdamas, rodo jį Melodi. Filmas nieko naujo nepapasakoja, tik pakartoja įprastines Alleno mintis: gyvenimas trumpas ir beprasmis, meilė neracionali, o laimė brangi, tad viską turime saugoti, kad ir kas benutiktų. Nes viskas vyksta mūsų galvose.

 

Santa Lingevičiūtė

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.34 (863), 2009-09-25

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

mtseGUDDLf, 2012-01-11 06:25

Big help, big help. And superlative news of cosure.

NixCeYrBRXAZVQYq, 2012-01-09 10:57

Hey, good to find smoenoe who agrees with me. GMTA.

rZZoqDclQYiAu, 2012-01-08 12:01

I guess fiindng useful, reliable information on the internet isn't hopeless after all.

m.m. u., 2009-09-28 12:31

manau, kad kino maisto galiojimo terminas jau prie pabaigos, arba jau ir visai pasibaigęs, todėl geriau jo nenaudoti...

maistui / maištui, 2009-09-26 18:44

labai nieko nesakantis komentaras... ir tam, manau, pasitarnavo sovietmečio vidurinės mokyklos patirtis...

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti