Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Prasideda Kauno bienalė „Textile '09“


Skelbimas


7MD informacija

Share |
Haruko Honma. „Pazruka“. 2007 m.
Ateinantį ketvirtadienį, spalio 1 d., prasideda didžiausias Lietuvoje meno renginys - Kauno bienalė „Textile '09“. Šiemet joje dalyvauja 60 menininkų iš 20-ies šalių. Pagrindinėje menininkų rezidencijų programoje „Gyvas požiūris“ - 29 projektai. Šią programą lydės net 9 papildomos parodos, o lankytojus į meno kūrybos ir suvokimo procesus įtrauks edukacinės programos „Traukinys B“ (daugiau kaip 50 renginių ir ekskursijų).

 

Gyvai bendrauti su menininkais ir griauti barjerus tarp meno ir „paprasto žmogaus“ - toks pagrindinis 7-osios Kauno bienalės tikslas. Šį rudenį vyksiančios „Textile '09“ lankytojai bus pakviesti kartu tyrinėti meno kūrybos procesą, kūrybinio bendradarbiavimo formas, diskutuoti apie tekstilę ir jos sklaidą. Kiekvienas, apsilankęs bienalėje, galės tapti projektų dalyviu - ne tik stebėti, kaip atsiranda kūriniai, bet ir įsitraukti į kūrybinį procesą, bendradarbiauti su menininkais, kurti.

 

Bienalė vyks aštuonias savaites: po keturių savaičių atvirų dirbtuvių spalį, visą lapkritį galėsime tyrinėti išbaigtą pavidalą įgavusiais kūriniais. Štai spalio 1-ąją Nacionalinio M.K. Čiurlionio muziejaus galerijose darbą pradeda bričių Tracy Allen ir Ruthos Marques mobilus drabužių etikečių keitimo biuras, japonės Kakuko Ishii mizuhiki (popierinių gijų vijimo meno) seminaras, grupės „TRY3“ „Vargo mokykla“, Linos Jonikės ir Linos Gutauskienės šilko tapetų tapymo dirbtuvės, švedžių Annikos Ekdahl ir Birgittos Nordstrom interjerų kūrimo „centras“ „Prieglobstis“, Virginijos Kirvelienės rankų darbo popieriaus dirbtuvės, serbiškas Nenos Skoko Snežanos & Co. projektas „Renovacija - meno paslaugos“, Daivos Zubrienės ir švedės Margaretos Nystrom audimo ir tekstilės rankdarbių dirbtuvės - patirties keitykla „Kalba - tekstilė“, Marijonos Sinkevičienės, Rūtos Narvydienės ir Sigitos Saulėnienės ekologinio meno dirbtuvės „Žmogus - gyvoji gamta“.

 

Bienalė atidaroma spalio 1 d. M. Žilinsko dailės galerijoje dviem parodomis: lietuvių šiuolaikinės tekstilės paroda „Aistringoji Lietuvos tekstilė“ ir autorine lenko Wùodzimierzo Cygano paroda „Už manęs“. Tą pačią dieną T. Ivanausko zoologijos muziejuje britai Eleanora ir Peteris Prithardai pradės kurti šviesos ir tekstilės instaliaciją „Šešėlių medžioklė“. Spalio 2-ąją galerijoje „Balta“ bus atidaryta tarptautinė paroda „Asia-Europe. Fiber Art“, o spalio 3-ąją „Meno parke“ savo parodas pristatys grupė „Baltos kandys“ („Šventė“) ir Agnietė Janušaitė („Portretinis atvaizdas“).

 

Visą spalį M. Žilinsko ir Kauno paveikslų galerijose skelbiami šeimų savaitgaliai - menininkai į savo dirbtuves kviečia šeimas. Rezidencijų programos autoriai taip pat yra paruošę ypatingų užduočių lapų vaikams: apėję parodą šie galės susegti lapus į savo asmeninę bienalės knygą. Kiekvieną spalio pirmadienį VDU galerijoje „101“ vyks menininkų paskaitos. Be to, pirmadieniais-ketvirtadieniais jie pristatinės savo kūrybą, ves paskaitas ir diskusijas viešbučio „Reval Hotel Neris“ kavinėje. Spalio 9, 23 ir lapkričio 27 d. menotyrinį bienalės kontekstą debatuose aiškinsis meno profesionalai ir studentai. Lapkritį ekskursijas po parodas ves tokie garsūs Lietuvos kultūros kūrėjai kaip Laima Oržekauskienė, Rasa Andriušytė-Žukienė ir kt.

 

„Textile '09“ organizatoriai siekia, kad bienalė taptų gyvo bendravimo, tiesioginio bendradarbiavimo tarp menininkų, meno kritikų, vadybininkų, meno mylėtojų ir su menu nesusijusių žmonių platforma.

 

Programa ir išsami informacija: www.bienale.lt

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.34 (863), 2009-09-25

Versija spausdinimui

Komentarai

TAdIubQVx, 2012-06-06 21:29

MamaBirželis 2, 2011 23:18</a>Gal baikit pilti žibalo į ugnį? Esu mama. Vaiko, kauirm kitąmet į penktą klasę. Ir man nusišyvilpt, atitinka ar ne reformos kriterijus. Mums arčiausiai viena iš gimnazijų. Tolėliau katalikiška vidurinė, kuri ir taip perpildyta. Kur man vesti vaiką? Į kitą miesto galą? Vien todėl, kad tie bestuburiai reformos neįgyvendino laiku? Sakyčiau, tokius klausimus gal ne vasrą reikėtų spręsti. Ar normalu, kad vaikai iki rugsėjo nežinos, į kurią mokyklą reikės eiti?! Džiaugiuosi, kad tose keliose gimnazijose leido formuoti penktas klases. Ir jei dabar kokios nors ten mokytojų profsąjungos atims iš mano vaiko šią galimybę vien dėl principo, kad taip reforma vykti neturėjo tai besmegeniai tie mokytojai ir visi kiti valdininkai. Reikalaukit, tvarkykit ir darykit protingu laiku, o ne prieš pat rugsėjo pirmąją.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti