Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Penktasis Druskininkų teatro festivalis: devynis kartus pamatuotas


Anonsas


7MD informacija

Share |
Liepos viduryje į Druskininkų kurortą sugrįš laukiamiausia miesto gyventojų ir poilsiautojų vasaros šventė – tradicinis teatro festivalis, kurio žanrinėje paletėje puikuojasi ryškiausi sezono spektakliai, filmai, muzikiniai projektai bei jų kūrėjų vardai. Festivalį organizuoja viešoji įstaiga „Kultūros cechas“ ir Druskininkų miesto savivaldybė. Festivalis tęsis iki rugsėjo pradžios.


Šįmet festivalio organizatoriai itin dažnai sulaukė klausimo „ar festivalis bus?“ ir nedvejodami atsako „taip“. „Kiekvienais metais rengdami Druskininkų teatro festivalį susidurdavome vis su naujais sunkumais, tad pripratome juos priimti kaip iššūkius, kuriems turime rasti kūrybiškus sprendimus. Sukčiautume teigdami, kad mums nusispjaut į ekonominę krizę. Penktojo festivalio biudžetas triskart mažesnis nei įprastai: ir taip nedidelį jo finansavimą panaikino arba sumažino visi valstybiniai fondai ir rėmėjai, išskyrus ištikmiausią mūsų globėją – Druskininkų miesto savivaldybę; pirmą kartą festivalis neturi ir privataus rėmėjo. Tačiau mus kasmet įkvepia vietinių partnerių – viešbučių, restoranų, žiniasklaidos, verslo atstovų – entuziazmas, kuris padeda festivaliui įgauti naujų egzistavimo ir raiškos formų. Šiemet teko vadovautis patarle: prieš kirpdamas, devynis kartus pamatuok. Matavom matavom, karpėm karpėm ir gavom trumpiausią, bet labiau koncentruotą ir šiek tiek padailintą meno eliksyrą, kuris turėtų vilioti plačių pomėgių žiūrovus,“ – šypsodamiesi sako festivalio rengėjai Vygaudas Juknelis ir Ada Paukštytė.


Pagrindinėje festivalio programoje laukia daug nepamirštamų teatrinių susitikimų. Rolandas Kazlas mokys prisijaukinti poeziją („Geležis ir sidabras“, Vilniaus teatras „Lėlė“), Valentinas Masalskis kaip visad aštriai kritikuos bukaprotiškumą („Pasaulio gerintojas“, Nacionalinis dramos teatras), Inga Maškarina per dainas atvers moters sielos gelmes („Kabaretas Buchenvaldas“, Rusų dramos teatras), teatro legenda Regimantas Adomaitis pažindins su meilės filosofija („Kazanova“, „Domino“ teatras), žavingas Aldonos Vilutytės ir Daliaus Skamarako duetas kurstys žmogiškumo ugnį („Mašininkai“, Keistuolių teatras), jaunieji tyrinės šiuolikinės visuomenės ydas („Pabėgimas į Akropolį“, teatras „Atviras ratas“ ir „Viskas gerai“, Vilniaus mažasis teatras).


Vakarais sceninį žodį keis muzikinė gaida. Klubuose „Kolonada“, „Dangaus skliautas“ bei „Senfortis“ klausysime džiazo, alternatyvios muzikos ir geriausių atlikėjų koncertų: Arinos ir „Veto bank“, Aistės Smilgevičiūtės ir „Skylės“, grupių „Skamp“, „Rebelheart“, „Pieno lazeriai“. Kaip paprastai, vieną naktį po atviru dangumi iki pat ryto jaunimas siaus elektroninės muzikos fiestoje „Druskos naktis“.

 

Kinas grįžta į buvusią „Lietuvos“ sanatoriją ir programoje „Grand Spa Lietuva kinas“ tęsia pažintį su tarptautinį pripažinimą pelniusiais kūrėjų darbais (brolių Coenų „Perskaityk ir sudegink“, Michaelo Haneke’s „Pakvaišę žaidimai“, Woody Alleno „Viki Kristina Barselona“, Mike’o Leigh „Vėjavaikė“), lietuviško kino naujienomis (kino apdovanojimo „Sidabrininės gervės“ prizininkais „Balkonas“, „Vabzdžių dresuotojas“) ir net nacionaline premjera. Druskininkų teatro festivalyje pirmą kartą pamatysime dvejus metus Maskvoje kino meną studijavusios režisierės Ramunės Čekuolytės filmą „Stiklainis uogienės“. Visų kino seansų kaina simbolinė. Na o Lietuvos tūkstantmečiui skirtus lietuviško kino seansus ant Druskonio ežero kranto žiūrėsime nemokamai.

 

Druskininkų teatro festivalio pagrindinė kasa Čiurlionio g. 80 pradėjo veikti nuo liepos 15 d. – čia galima nusipirkti bilietų ir gauti visą reikiamą informaciją. Bilietų taip pat galima įsigyti prieš valandą renginio vietoje, visose TIKETA kasose arba rezervuoti trumpuoju telefonu 1653 (3 Lt/min.) bei internetu www.tiketa.lt. Daugiau informacijos galite rasti festivalio tinklalapyje www.dtf.lt.

 

Festivalio organizatoriai su viltimi laukia modernaus kultūros centro atidarymo, nes jaukiose „Eglės“ bei „Grand Spa Lietuva“ sanatorijų salėse netelpa didesnio formato spektakliai, trūksta jiems reikiamos techninės įrangos, o kino filmai iki šiol rodomi iš kompaktinių diskų. Dėl šios priežasties šiemet Druskininkuose nepamatysime ir ryškiausio teatrinio sezono perlo – Oskaro Koršunovo „Hamleto“, kitų Lietuvos teatrų didžiųjų spektaklių. Tikimės, kad daugiafunkcinės salės projektas nedulkės metų metus valdininkų stalčiuose ir ras investuotoją į kultūrinį gyvenimą, be kurio neįsivaizduojamas Druskininkų kurortas.

 

Druskininkų teatro festivalio inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.28 (857), 2009-07-17

Versija spausdinimui

Komentarai

TfIcpNOKTUGsCqVTi, 2011-06-23 11:11

This atrilce keeps it real, no doubt.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti