Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Justės Janulytės sėkmė Paryžiuje


Svetur


7MD informacija

Share |
Justė Janulytė. Dmitrijaus Matvejevo fotoportretas
Birželio 8-12 d. Paryžiuje vyko 56-oji „Tarptautinė kompozitorių tribūna“ („International Rostrum of Composers“), sutrumpintai vadinama „Rostrumu“.


Šį šiuolaikinės muzikos radijo įrašų forumą organizuoja „Tarptautinė muzikos taryba“ („International Music Council“) kartu su Prancūzijos radiju ir UNESCO. Šįmet dalyvavo 29 visuomeninės radijo stotys iš 4 žemynų. Forumo delegatai pateikia šiuolaikinės muzikos radijo įrašus ir po perklausų slaptu balsavimu renka geriausius kūrinius. Šįmet iš 57 kūrinių delegatai geriausiu išrinko 53 metų olandų kompozitoriaus Martijno Paddingo kūrinį - Pirmąjį koncertą fisharmonijai ir orkestrui, kurį pristatė Nyderlandų radijas. Į rekomenduojamų transliuoti kūrinių devintuką pateko austrų Thomo Larherio ir Evos Reiter, dano Bento Sorenseno, estės Mirjam Tally, serbo Marko Nikodijevičiaus, švedo Tobiaso Broströmo, prancūzo Phillippe Leroux, vokiečio Sebastiano Stiero ir lenkių Magdalenos Dlugosz ir Evos Trebacz kūriniai.

 

Šiųmečio „Rostrumo“ jaunųjų kompozitorių kategorijoje (iki 30 metų) skambėjo 14 kūrinių. Iš jų geriausiu išrinktas 27 metų lietuvaitės Justės Janulytės chorinis kūrinys „Akvarelė“, kurį 2007 „Gaidos“ festivalyje atliko Estijos filharmonijos kamerinis choras, diriguojamas Paulio Hillierio. Kūrinį įrašė ir forume pristatė Lietuvos radijas. Į geriausių jaunųjų kompozitorių kūrinių trejetuką taip pat pateko airio Jonathano Nangle ir serbo Marko Nikodijevičiaus kūriniai.

 

Lietuvių kompozitorių kūriniai į aukštas vietas šiame forume iškopia jau ne pirmą kartą. 2004 m. viena iš forumo lyderių tapo Onutės Narbutaitės „Melodija alyvų sode“, o tarp jaunųjų kompozitorių - Mariaus Baranausko „Kalbėjimas“, 2005 m. pergalingai į lyderius tiek bendroje, tiek jaunimo kategorijose sėkmingai iškilo Ramintos Šerkšnytės „Sūkurys“, 2006 m. jaunimo kategorijoje antruoju tapo Vytauto V. Jurgučio „Terra tecta“, o 2007 m. - Ugnės Giedraitytės „Panneau“. Tačiau pirmąsyk lietuviškas kūrinys tapo nugalėtoju, kurį privalo transliuoti visos forume dalyvaujančios radijo stotys. Tiek bendros, tiek jaunimo kategorijos nugalėtojai gauna Prancūzijos radijo užsakymą sukurti naują kūrinį. „Akvarelę“ pristačiusi Lietuvos radijo delegatė Jūratė Katinaitė apdovanota UNESCO Picasso-Miro medaliu.

 

J. Janulytės „Akvarelė“ taip pat įtraukta į šiųmečių Pasaulio muzikos dienų, vyksiančių Švedijoje, programą. Jaunoji autorė yra pelniusi ir kitų apdovanojimų: 2004 m. jos „Balta muzika“ 15-kai styginių buvo pripažinta geriausiu kameriniu kūriniu Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamame konkurse, o „Tekstilė“ simfoniniam orkestrui šiame konkurse pelnė geriausio 2008-ųjų kūrinio orkestrui titulą.

 

Lietuvos radijo inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.24 (853), 2009-06-19

Versija spausdinimui

Komentarai

OkNhadJT, 2011-12-01 06:02

Wham bam thank you, ma'am, my quetsinos are answered!

Klausytojas, 2009-06-24 17:23

Menkokas Lietuvoje to ĮVYKIO atgarsis. Ar nesuvokiam? Kūrinys tokio įvertinimo tikrai yra vertas. Įdomu, kuris iš mūsų chorų jo imsis (nes, kaip bebūtų, atlikėjams ši muzika "meta iššūkį")

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti