Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Nekrošiaus teatras vėl Paryžiuje


Svetur


7MD informacija

Share |
Šeštadienį (birželio 6 d.) Paryžiaus „Odeon“ teatro salė paskutinį kartą atvėrė savo scenos uždangą Eimunto Nekrošiaus spektakliui „Faustas“ pagal J.W. Goethe's dramą. Teatras „Meno fortas“ baigė dvi savaites trukusias gastrolesPrancūzijos sostinėje, kurių metu buvo parodyta dešimt spektaklių.


Lietuvių spektakliai nepasimetė nepaprastai intensyviame Paryžiaus kultūriniame gyvenime. Jau pirmą vakarą salė, kurioje telpa daugiau nei keturi šimtai žiūrovų, buvo beveik pilna, ir kasdien į spektaklį susirinkdavo vis daugiau žmonių. Taigi Nekrošiaus „Faustą“ pamatė bemaž keturi tūkstančiai paryžiečių. Susidomėjimo spektakliu neužgožė nei vykstantis Rolando Garros teniso turnyras, nei gedulas dėl žuvusiųjų aviakatastrofoje. Keturis spektaklius žiūrovai palydėjo ne tik plojimais ir ovacijomis, bet ir kojų trypimu - o tai aukščiausias pripažinimo ženklas.

 

Visažiniai Paryžiaus kritikai buvo kiek santūresni, bet ir jie pastebėjo įspūdingiausias „Fausto“ scenas. „Kai kurie išskirtiniai vaizdai išliks atmintyje ilgam. Pavyzdžiui, atverstų knygų, kurių lapus drasko vėjas, patalas, primenantis mokslininko žinių troškimą. Arba virvių bangų mūša, piešianti beprotišką elektrokardiogramą pakto su velniu pasirašymo valandą.“

 

Prisimindama 1990 m. Paryžiujerodytą „Pirosmani, Pirosmani“ ir 1998 m. Avinjone vaidintą „Hamletą“, „Le Monde“ žurnalistė teigia, kad „Nekrošius yra palikęs poetiško teatro prisiminimus ir neprarado sau įprasto gebėjimo perteikti svajonių persunktą atmosferą, kuri kartais primena lenką Tadeuszą Kantorą. Šviesos ir tamsos žaismas, grubių elementų dekoracijos su vulkanais-palapinėmis, primenančiomis pragaro liepsnas, labai gerai įsikomponavo į Odeono teatro grubaus betono katedrą.“

 

Didžiai susidomėjusi „Faustą“ žiūrėjo Čilės Santjago teatro festivalio organizatorių delegacija. Panašu, kad po sėkmingo Nekrošiaus teatro debiuto šioje šalyje sausio mėnesį su „Hamleto“ spektakliais, kitų metų pradžioje čiliečių pažintį su Lietuvos teatru pratęs „Faustas“. Gerai spektaklį vertino ir specialiai į Paryžių atvykę ilgamečiai „Meno forto“ partneriai iš „Sao Joao“ teatro Porto mieste, Portugalijoje.

Jau šią savaitę „Meno forto“ trupė išvyksta į Romą, kur po kelių dienų repeticijų įvyks spektaklio „Idiotas“ premjera. Vėliau jis dar du kartus bus parodytas Mantujoje. Liepos 1 d. įvyks „Idioto“ premjera Vilniuje, Rusų dramos teatre. Bilietai į šį spektaklį buvo parduoti per vieną dieną, taigi nespėjusiems jų įsigyti teks palaukti rudens.

 

Sąlyginai „Meno fortas“ baigs šių metų gastrolių sezoną Izraelyje. Liepos viduryje Tel Avive bus suvaidinti du „Hamleto“ spektakliai. O jau rugpjūčio mėnesį laukia naujos išvykos.

 

Tauras Čižas

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.23 (852), 2009-06-12

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti