Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Laimės formulė


Krėsle prie televizoriaus


Jonas Ūbis

Share |
„Bėk neatsigręždamas“
Esu disciplinuotas ir gana stiprių nervų žmogus, bet pamatęs šią savaitę televizijų atsiųstas programas puoliau į paniką.

Juk negaliu dešimtą kartą rekomenduoti žiūrėti Robo Reinerio „Mizerę“ (LNK, 12 d. 23.50) ar nepralenkiamos fantazijos Karlo Zemano 1958 m. sukurtą Jules'o Verne'o ekranizaciją „Bek Kapo salos paslaptis“ (LTV2, 14 d. 20.10), ar 2002 m. entuziastingai sutiktos Curtiso Hansono „8 mylios“ (TV3, 13 d. 22.50), kurioje nusifilmavo dainininkas Eminemas, ar pranašiško 1999 m. sukurto Marko Pellingtono filmo apie terorizmo grėsmę „Arlingtono kelias“ (TV3, 13 d. 21.20). Anoniminis TV3 anonsuotojas kažkodėl rašo, kad pastarasis filmas - mistinė drama, bet greičiausiai jis filmo nematė arba „mistinis“ jam tik jaunatviško žargono būdvardis. Bet dar labiau liežuvis neapsiverstų reklamuoti naktinio TV3 kino, kuriame ateinančią savaitę karaliaus Chuckas Norrisas. Suprantu, kad vasara ir visi nori pailsėti: platintojai, rodytojai, žiūrovai. Bet esu įsitikinęs, kad kvailumas ir banalybės vargina labiau. Todėl trumpai apie tai, kas, tikiuosi, ne itin išvargins.

Johno Mackenzie „Slenkantis smėlis“ (BTV, 15 d. 21.35) žada kriminalinę intrigą ir gerus aktorius. Filmo herojus yra Niujorko bankininkas (Michael Keaton), tiriantis įtariamus pinigų plovimo atvejus. Atsidūręs Prancūzijos pietuose, jis patenka į nenumatytų įvykių sūkurį. Tarp įtariamųjų - kino pasaulio atstovai ir net žvaigždė, kurią suvaidino visada puikios formos Michaelas Caine'as.

 

Kriminalines istorijas mėgsta ir JAV nepriklausomieji. Pastaraisiais metais ne tik amerikiečių kritikai apgailestauja, kad nepriklausomųjų kinas išsisėmė ir tapo gerokai pabodusių stiliaus bei siužeto klišių rinkiniu. Panašiai atsiliepta ir apie 2005 m. sukurtą, Sandanso festivalyje rodytą Wayne'o Kramerio filmą „Bėk neatsigręždamas“ (TV3, 14 d. 21.30). Filmo herojus Džojus (Paul Walker) yra italų mafijos narys. Bet iki šiol jam pavyko suderinti slaptą veiklą ir šeimos tėvo pareigas. Jis atsiduria sudėtingoje padėtyje po to, kai dingsta jo namo rūsyje paslėptas ginklas, kuris gali tapti rimtu įkalčiu jo šeimininkams. Ginklas patenka į geriausio Džojaus draugo Niko posūnio Olego rankas. Berniukas nusprendžia panaudoti ginklą prieš nekenčiamą patėvį. Džojus turi jį rasti, kol apie dingimą nesužinojo mafijos bosai. Naktis bus ilga... Filme pamatysime įdomius ne viename filme apie mafiją vaidinusius aktorius Verą Farmigą ir Chazzą Palminterį.

 

Dar vienas Sandanso festivalyje rodytas amerikiečių nepriklausomųjų kūrinys - Tomo Cairnso „Mari ir Briusas“ (2004), jį sekmadienį parodys LNK „Snobo kinas“ (14 d. 23.35). Filmo veiksmas taip pat vyksta 24 valandas. Šios juodosios komedijos autorius rodo vienos Niujorko neurotikų poros gyvenimo parą. Mari (Julianne Moore) irBriusas (Matthew Broderick) jaučia, kad jų šeimyninis gyvenimas ritasi į bedugnę. Ar šeimyninio gyvenimo pragaras šįkart bus dėkinga tema, verta įsitikinti patiems.

 

1986 m. sukurtas Gene'o Sakso filmas „Prisiminus Braiton Byčą“ (TV3, 13 d. 2 val. nakties) tikrai nenusipelnė tokio vėlyvo laiko, nors jame ir rodoma seksualinė paauglio iniciacija. Šis filmas - pirmoji neoficialios „autobiografinės trilogijos“, kurioje savo jaunystę aprašė dramaturgas Neilas Simonas, dalis. Pas mus jis menkai žinomas, bet amerikiečiai jį laiko vienu sėkmingiausių (finansiniu požiūriu) dramaturgų ir scenaristų. Veiksmas nukelia į 1937-ųjų Brukliną ir pasakoja apie gausią žydų šeimą, kurioje išaugo būsimas kūrėjas.

 

Filmai, pasakojantys apie šeimą, dažnai formuluoja klausimą, kas yra laimė, ir ironiškai tvirtina, kad į jį atsakyti neįmanoma. Juk neatsitiktinai Agnes Varda filme „Laimė“ ir Toddas Solondzas filme „Laimė“ rodė iliuzinius įsivaizdavimus apie šeimą, kuriuos būtina demaskuoti. Čekų režisieriaus Bohdano Slamos filmo „Laikas būti laimingam“ (LTV2, 17 d. 22.10) originalus pavadinimas taip pat „Laimė“. Bet pagrindinė jo gaida - ne ironija, o subtilus humoras ir liūdesys. Režisierius išdrįsta teigti, kad laimė yra pasiekiama, nors ji ir neprimena spalvotų žurnalų ar gyvenimo būdo laidų vaizdelių. Tikroji laimė nėra ryški, nežaižaruoja visomis vaivorykštės spalvomis, ji trapi ir greitai išsprūsta iš rankų, todėl taip svarbu jos nepražiopsoti.

 

...Monika (Tatiana Vilhelmova), Tonikas (Pavel Liška) ir Daša (Anna Geislerova) gyvena kažkokio apleisto provincijos miesto daugiabučių kvartale. Jie susidraugavo dar vaikystėje, bet iki šiol yra kartu. Juos jungia ne didelės aistros, bet maži kasdieniai džiaugsmai ir rūpesčiai. Monika ilgisi į JAV uždarbiauti išvykusio savo vaikino. Tonikas negali ištverti su savo tėvais. Jis vis dažniau užsibūna pas keistuolę tetą, kuri gyvena sename šeimos name. Daša turi bėdų su psichika, svaigalais ir nevykėliu vyru, todėl savo vaikus dažniausiai patiki prižiūrėti draugams. Regis, ištrūkti iš slogios, pilkos aplinkos filmo herojams būtų labai svarbu. Tačiau juo labiau Monikai artėja laiminga galimybė išvykti pas sužadėtinį, tuo akivaizdžiau, kad ji ne tik bijo didelių permainų, bet ir širdies gilumoje jų visai nenori. Monikos tėvai mano, kad dukra atsisakė laimės, sotaus gyvenimo turtingoje šalyje.

 

Slama priverčia žiūrovus pagalvoti, kaip jie elgtųsi panašioje situacijoje. Ką pasirinktų, ar pritartų Monikai ir pan. Tai - vienas didžiųjų filmo privalumų, nes režisierius nesiūlo paprastų atsakymų. Žinoma, jis turi savo nuomonę, bet ją pasako taip subtiliai, kad filmui neatsitiktinai prisegta „Elito kino“ rubrika. Kitas filmo privalumas - Slama moka rodyti gerus žmones, atskleisti kasdieniuose poelgiuose slypintį gerumą. Jis neatsisako kalbėti apie rimtas, skausmingas problemas, bet leidžia filmo herojams gyventi savo gyvenimą, kuris lietuvių kino kūrėjams, bijau, pasirodytų visai neefektingas. Tuo ir skiriasi ne tik mūsų kinematografijos.

 

Jūsų -

Jonas Ūbis

„7 meno dienos“ Nr.23 (852), 2009-06-12

Versija spausdinimui

Komentarai

qjMWjJCZxb, 2012-03-16 22:13

Marco Xavier, confesso que no mprieiro momento fiquei sem reae7e3o ao ler o seu comente1rio. Vai com tudo, ne3o tenha medo de errar, se arrisque, se desafie sempre. Fiquei feliz em saber que servimos de inspirae7e3o para vocea, espero que seja muito feliz em seu casamento e se precisar de algumas dicas e9 sf3 me mandar alguns emails, vou ter o enorme prazer em ajudar no que estiver ao meu alcance.Quando eu estiver ai em Salvador granvando um casamento, eu entro em contato com vocea para tomar uma cervejinha !! =)Grande abrae7o !Edu Correaa

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti