Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Žilvino Kempino instaliacija „Tūba“ Venecijoje


Svetur


7MD informacija

Share |
Žilvino Kempino instaliacija „Tūba“ Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje
Šiemet pirmą kartą tarptautinėje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje žiūrovams duris atvers „Scuola Grande della Misericordia“, kur bus rodoma Žilvino Kempino instaliacija „Tūba“. Lietuvos paviljonas įsikūrė architekto Jacopo Sansovino XVI a. suprojektuotame renesansiniame pastate, esančiame šiaurės vakarinėje Venecijos dalyje, Cannaregio.



 

Žilvinas Kempinas žinomas savo darbais, sukurtais naudojant vaizdajuostę. Tūbą menininkas sukūrė laimėjęs stažuotę Calderio ateljė Prancūzijoje. Perregimą tunelį primenanti 26 m. ilgio tūba pritaikyta pagrindinei „Scuola Grande della Misericordia“ salei. Kempino instaliacija veikia fizinę ir regimąją žiūrovo patirtį kurdama buvimo viduje ir išorėje iliuziją.

 

Tūbą galima suvokti įvairiai: metaforiškai ir geometriškai, tačiau svarbiausia - tiesioginis patyrimas. Joks nufotografuotas ar nufilmuotas vaizdas neperteikia jausmo, kylančio žengiant perregimu tuneliu iš lygiagrečiai ištemptų juostų. Žiūrovas tampa neatsiejama kūrinio dalimi.

 

Kempino darbuose magnetinė vaizdajuostė iš informacijos nešėjos tampa linijiniu laiko ir erdvės žemėlapiu. Žiūrovai gali pajusti žvilgsnio ambivalentiškumą eidami kiaurai ir aplik „Tūbą“. Tai tarsi jausminis instrumentas naujai patirti erdvę ir savo kūną, sudarytas iš paprasčiausių geometrinių formų: kubo, stačiakampio, cilindro ir tiesių linijų.

 

Lietuvos paviljono atidarymo metu bus pristatytas Venecijos bienalei parengtas Žilvino Kempino katalogas „Tube“, jį išleido „DuMont“ leidykla. Tekstų autoriai: Vilniaus dailės akademijos profesorius Alfonsas Andriuškevičius, Lietuvos ekspozicijos bienalėje kuratorė Laima Kreivytė, Moderniojo meno muziejaus Niujorke kuratorė Veronica Roberts ir Plimuto universiteto profesorius Malcolmas Miles'as. 2007 m.

 

Paroda Venecijoje veiks nuo birželio 7 d. iki lapkričio 22 d.

 

Galerijos „Vartai“ inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.22 (851), 2009-06-05

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

NU VO, 2009-06-10 20:18

Labai grazus darbas, tik is fotkes atrodo,kad cia opartas, Lietryti buvo fotke is profilio, tai turiu sioki toki bendra vaizda.
Aciu Zilvakui, SAUNU!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti