Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

„ARTscape“ džiazo spalvos


Vilniuje pristatomas Europos kultūros sostinių džiazas


Goda Rupeikaitė

Share |
Yuri Honing, Wolfert Brederode ir Mats Eilertsen. S. Suriadigdjaja nuotr.
Susiklostė graži tradicija, kad kartą per mėnesį Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre skamba džiazo garsai. Šioje kamerinėje, bet jaukioje teatrališkoje erdvėje gimsta ne tik vizualūs, bet ir garso improvizaciniai spektakliai, pamažu kuriantys (formuojantys) intriguojančią kelionę skirtingų šalių muzikinės kultūros pažinimo link. Šiemet šioje jaukioje salėje jau muzikavo Suomijos ir Austrijos menininkai, atvėrę duris į savo šalių džiazo pasaulį.

 

 

Vienas iš įdomesnių „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ projektų „ARTscape“, gan išsamiai pristatydamas dvylikos buvusių ir būsimų Europos kultūros sostinių šiuolaikinę kultūrą, nemažą dėmesį sutelkė į džiazą, pakviesdamas išties puikius ir originalius atlikėjus reprezentuoti savo šalies džiazo muzikos kalbą. Pirmieji šiame projekte vasario 3 d. pasirodė suomiai, jiems atstovavo saksofonininkas Mikko Innanenas ir jo grupė „Innkvisitio“. Jaunas, išraiškingas ir energingas muzikantas jau pelnė ne vieną tarptautinį apdovanojimą ir yra laikomas vienu įdomiausių savo kartos Suomijos džiazo atstovų. Koncerte Vilniuje M. Innanenas grojo kartu su bičiuliais klavišininku Seppu Kantonenu, būgnininku Joonu Riippos bei saksofonininku Liudu Mockūnu, kuris, pagal „ARTscape“ sumanymą, atstovavo lietuviškai projekto daliai. Mat kiekvienas koncertas, pristatantis tam tikrą šalį, įtraukia ir geriausius Lietuvos džiazo atlikėjus, išryškindamas projekto, kaip kultūrinio dialogo, koncepciją.

 

Laisvės siautuliu dvelkiančias, išraiškingas, plačiais ir ekspresyviais potėpiais išreikštas suomių improvizacijas kovo 3 d. keitė itin savitos, gerokai subtilesnės ir į tradicinę džiazo sąvoką netelpančios Estijos džiazo atstovų, grupės „Free Tallinn Trio“ kompozicijos. Tai Anne Liis-Pool (vokalas), Anto Pettas (fortepijonas) ir Jaakas Sooääras (elektrinė gitara), toli gražu net džiazui netradicinis derinys - klasiką atliekantis pianistas, operos dainininkė ir džiazo gitaristas, suradę įdomų būdą pristatyti savo jungtinę kūrybą; todėl tai, kas gimė per koncertą Vilniuje, galima pavadinti ir džiazu, ir tiesiog šiuolaikine kamerine muzika. Šių menininkų pasirodymas Šv. Kotrynos bažnyčioje vyko, matyt, neatsitiktinai - beveik valandą trukusi improvizacija, tarytum nukreipusi muzikantus į skambesio tikrumo paieškas, atvėrė langą į meditacinę erdvę, kur įprastas skirstymas žanrais ar tam tikromis kategorijomis tampa nebeaktualus. Antroje Estijos kultūrai skirto koncerto dalyje buvo pristatyti jauni Lietuvos džiazo muzikantai Dmitrijus Golovanovas (fortepijonas, klavišiniai) ir Janas Maksimovičius (saksofonas), jie sėkmingai tęsė ypatingos atmosferos kupiną vakarą, panardindami klausytojus į dar tylesnę meditaciją.

 

Austrijos šiuolaikinę muzikinę kultūrą balandžio 17 d. pristatė Christianas Muthspielis (fortepijonas ir trombonas), Franckas Tortilleris (vibrafonas) ir Georgas Breinschmidas (kontrabosas), nuo 2005-ųjų koncertuojantys kartu kaip „Christian Muthspiel Trio“. Koncerte muzikantai atliko kūrinius iš vieno savo albumo, skirto žymių džiazo meistrų Wernerio Pirchnerio ir Harry Peplo kūrybai. Tai puikiai vienas kitą ir atliekamą muziką jaučiantys muzikantai. Gražūs trombono pasažai bei subtilūs piano puikiai derėjo su precizišku ir jausmingu kontraboso pizzicato, atvėrusiu visai naują kontraboso garsinių atspalvių paletę, o vibrafonu jautriai kurtos melodijos sustiprino intymaus muzikavimo atmosferą. Austrijai skirtame vakare lietuviškai programos daliai atstovavo brandžios džiazo pasaulio asmenybės: daugeliu instrumentų grojantis Vytautas Labutis ir jo ilgametis bendražygis, būgnininkas ir perkusininkas Arvydas Joffė. Muzikantai atliko improvizacijas mušamaisiais ir saksofonu, kartkartėmis pridėdami ir vokalo elementų, bet atliktų kūrinių pavadinimai ir autoriai liko paslaptyje.

 

Gegužės 18 d. šį jau įsibėgėjusį projektą tęsė Nyderlandų džiazo meistrai saksofonininkas Yuri Honingas ir jo „Acoustic Quartet“, kuriame, be jo paties, groja pianistas Wolfertas Brederode, būgnininkas Joostas Lijbaartas, įvaldęs įvairius mušamuosius, tarp jų afrikietiškąją perkusiją, bei iškilus Skandinavijos kontrabosininkas norvegas Matsas Eilertsenas - vienas iš garsios grupės „Food“ įkūrėjų ir narių, prisijungusių prie Yuri Honingo koncertuoti Vilniuje. Vakare skambėjo įvairios kompozicijos, tarp kurių daugiausia pergrotos populiarios 6-7-ojo dešimtmečių džiazo dainos, kadaise atliktos žinomų dainininkų, tokių kaip Nina Simone. Grupės lyderis saksofonininkas Y. Honingas, derindamas sudėtingus pasažus su sodrių spalvų minimalistiniais štrichais, meistriškai pizzicato grojantis kontrabosistas M. Eilertsenas, subtilus, išradingas būgnininkas J. Lijbaartas ir puikiai džiazuojantis pianistas W. Brederode praplėtė kūrinių prasmines ribas, pateikdami savitas spalvų ir ritmų interpretacijas. Daugelis kompozicijų stebino kone tobulai išgauta klasikinio, lengvesnio džiazo ir asmeninės šiuolaikinės interpretacijos sinteze. Kiekvienas muzikantas žavėjo profesionalumu, puikiai įvaldytais instrumentais, jautria vienas kito pajauta ir tarsi susitapatinimu su savo instrumentais. Ritmingesnes kompozicijas keitė lyrinės, kartais itin melodingos ir lėtos, verčiančios įsiklausyti į kiekvieno atskiro garso spalvą, puikiai derinant gilųjį muzikos suvokimą ir atpalaiduojantį jos poveikį.

 

Lietuvai šio europietiško džiazo dialoge atstovavo du muzikantai - brandus jaunosios kartos saksofonininkas ir kompozitorius Kęstutis Vaiginis bei iškilus džiazo kūrėjas, pianistas ir klavišininkas Dainius Pulauskas. Muzikantai sugrojo keletą kompozicijų, kurių autorių ir pavadinimų neatskleidė, bet toji improvizacijų valanda buvo įdomi šilto saksofono garso ir šalto sintezatoriaus garsinių efektų sąveika.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.20 (849), 2009-05-22

Versija spausdinimui

Komentarai

iIZuaEci, 2011-06-23 08:05

Whoever wrote this, you know how to make a good atirlce.

ieva, 2009-05-27 17:10

Stengiuosi apsilankyti visuose Artscape džiazo koncertuose , bent iki šiol visi aukščiausio lygio ir meniškumo ir , kas man labai svarbu, pažinimo prasme. Tikrai nežinojau aš tų vardų ir atlikėjų iki šiol. Man iš tikro džiugu patirti tą "atradimo džiaugsmą" ! Visų pirma muzikos - iki šiol prisimenu estų koncertą, jis mane sukrėtė savo naujumu.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti