Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Olandija kvadratu


„ARTscape“ pristato


Santa Lingevičiūtė

Share |
„Vėjo istorija“
Nyderlandų kino savaitei iš Lietuvos kinematografininkų sąjungos persikėlus į „Skalvijos“ kino centrą, prasideda dar vienas renginys, suteiksiantis galimybę susipažinti su olandų kinu, džiazu ir daile. Tai - projekto „ARTscape“ dalis.

Balandžio 28 d. jau atidaryta bendra olandų „Atelier van Lieshout“ ir lietuvio Dainiaus Liškevičiaus paroda. Džiazo koncertas įvyks gegužės 18 d. Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre, olandų džiazą pristatys „Yuri Honing Acoustic Quartet“.

 

Olandų kino programa, kuri bus rodoma „Skalvijos“ kino centre, prasidėjo filmu „Padavėjas“ (balandžio 30 d. 15 val.). Filmo režisierius Alexas van Warmerdamas yra ir žinomas aktorius (beveik visuose savo filmuose vaidina pagrindinius vaidmenis), scenaristas, teatro grupės „Meksikos šuo“ įkūrėjas, rašytojas, tapytojas, kompozitorius.

 

Labiausiai režisierius išgarsėjo ir Lietuvoje rodytais filmais „Šiauriečiai“ ir „Suknelė“. „Padavėjas“ - tai filmas apie vyriškį, dirbantį prastą padavėjo darbą nušiurusiame restorane. Jo žmoną kamuoja chroniškos ligos, jo meilužė besotė, restorano klientai buki ir įžūlūs, tad Edgaras nusprendžia visa tai pabaigti... Jis nori skirtis, trokšta susirasti naują merginą, išsikelti gyventi kitur ir išeiti iš darbo, kur jį mindo kaip durų kilimėlį. Tačiau greitai jis sužinos, kad jo gyvenimo istoriją rašo kitas žmogus. Siužetas jau kažkur girdėtas, bet filmas nuo to visiškai nesuprastėja.

 

Per Motinos dieną (gegužės 3 d. 15 val.) bus parodytas paskutinis dokumentinio kino klasiko, žymaus olandų kino kūrėjo Joriso Ivenso (1898-1989) filmas „Vėjo istorija“ (1989).

 

Režisierius, kurio kūrybinis kelias prasidėjo dar nebyliojo kino laikais, sukūrė daugiau nei aštuoniasdešimt filmų keliaudamas po visą pasaulį, daugiausiai po trečiojo pasaulio šalis. Ivenso filmų retrospektyva ką tik baigėsi Paryžiuje, garsiojoje Prancūzų sinematekoje (Cinématheque Francaise), džiugu pristatyti bent vieną jo filmą Lietuvoje. „Vėjo istorija“ - tai alegorinis pasakojimas, kurtas su žmona Marceline Loridan. Tai lyg žvilgsnis į visą režisieriaus gyvenimą ir kūrybą bei per ilgą gyvenimą pasikeitusį pasaulį. Filmas kurtas Kinijoje. Judesį ir kaitą simbolizuojantis vėjas tampa nuolatine visuomenės ir kultūros transformacijos metafora. „Vartų“ galerijoje bus galima susipažinti su ankstyvaisiais Ivenso trumpametražiais filmais (gegužės 12 d. 19 val.), paveikusiais ir pasaulinio kino raidą.

 

Gegužės 8 d. 17 val. „Skalvijoje“ bus pristatytas režisierės Heddy Honigmann filmas „Amžiams“. Tai lyriškas dokumentinis filmas, kurio susidomėjimo objektu tapo Paryžiaus Per Lašezo kapinės. Čia žmonės ateina ne tik tyliai pabūti ir pakalbėti su mirusiais artimaisiais, bet ir aplankyti įžymybių kapų ir palikti jiems gėlę kaip pagarbos ir žavėjimosi simbolį net ir po jų mirties. Kapinių ramybė ir grožis įkvepia kūrybai...

 

Gegužės 16 d. 17 val. bus galima pamatyti Eddy Tertallo filmą „Sekstetas, arba Olandiškos lovos istorijos“. Tai linksma komedija, susidedanti iš šešių skirtingų tragikomiškų ir absurdiškų situacijų, į kurias patenka šiuolaikinio Amsterdamo gyventojai...

 

Programą užbaigs dokumentinis Marko Verkerko filmas „Pasiklydę Budos vaikai“ (gegužės 22 d. 17 val.). Režisierius metus praleido su savo pagrindiniais personažais, nes siekė kuo tiksliau perteikti atmosferą. Jam nerūpėjo Rytų egzotika, kas dažniausiai sužavi vakariečius, kuriančius filmus apie tolimas ar trečiojo pasaulio šalis.

 

*  *  *

 

 

„7 meno dienos“ Nr.17 (846), 2009-05-01

Versija spausdinimui

Komentarai

OKvvnuoX, 2011-10-23 13:06

Furrealz? That's maroveulsly good to know.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti