Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Išdalyti „Auksiniai scenos kryžiai“


Kronika


7MD informacija

Share |
Stasys Petronaitis - Makbetas. Panevėžio dramos teatras, 1945 m.
Kovo 27 d. iškilmingame Teatro dienos minėjime Nacionaliniame dramos teatre buvo įteikti „Auksiniais scenos kryžiai“ geriausiems 2008-ųjų scenos meno kūrėjams.

Geriausias režisierius - Gintaras Varnas už spektaklius „Tankredžio ir Klorindos dvikova“, „Nedėkingųjų šokis“ (viešoji įstaiga „Banchetto musicale“) ir „Dekalogas“ (teatras „Utopija“).

 

Geriausias choreografas - Vytis Jankauskas už spektaklį „Budėjimai“ (Vyčio Jankausko šokio trupė).

 

Geriausias scenografas ar kostiumų dailininkas - Marijus Jacovskis ir Aleksandra Jacovskytė už spektaklį „Visada tavo. Ana Frank“ (Juozo Miltinio dramos teatras).

 

Geriausias dramos aktorius - Vytautas Paukštė už vaidmenį spektaklyje „Mano Hamletas“ (Klaipėdos dramos teatras).

 

Geriausia dramos aktorė - Rasa Samuolytė už Ofelijos vaidmenį Oskaro Koršunovo spektaklyje „Hamletas“ (OKT/Vilniaus miesto teatras).

 

Debiuto ir jaunojo menininko kategorija - operos „Izadora“ kūrybinė grupė („Menų spaustuvė“).

 

Geriausia antraplanio vaidmens atlikėja - Aurelija Tamulytė už Fani vaidmenį spektaklyje „Bjaurusis“ (Kauno valstybinis dramos teatras).

 

Geriausias antraplanio vaidmens atlikėjas - Vaidotas Martinaitis už Polonijaus vaidmenį spektaklyje „Hamletas“ (OKT/Vilniaus miesto teatras).

 

Teatro vaikams apdovanojimas - Antanui Gluskinui už spektaklį „Bela, Bosas ir Bulis“ (Šiaulių dramos teatras).

 

Baleto ar šokio menas - Nerijus Juška už Ugnies paukštės vaidmenį spektaklyje „Ugnies paukštė“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

 

Geriausias dramos ar muzikinio spektaklio kompozitorius - Algirdas Martinaitis už spektaklius „Sirano de Beržerakas“ (Šiaulių dramos teatras) ir „Life Life“ (Lietuvos rusų dramos teatras).

 

Nacionalinės dramaturgijos apdovanojimas - spektaklio „Dekalogas“ kūrybinei grupei (teatras „Utopija“).

 

Lėlių teatro meno apdovanojimas - Julijai Skuratovai už spektaklių „Tankredžio ir Klorindos dvikova“ ir „Nedėkingųjų šokis“ lėles (viešoji įstaiga „Banchetto musicale“).

 

Operos meno apdovanojimas - Edgarui Montvidui už Verterio vaidmenį spektaklyje „Verteris“ (Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras).

 

Operetės menas - Raminta Vaicekauskaitė už Hanos Glavari vaidmenį spektaklyje „Linksmoji našlė“ ir Ninon Tisjė vaidmenį spektaklyje „Monmartro žibuoklė“ (Kauno valstybinis muzikinis teatras).

Šįmet teiktas apdovanojimas - Boriso Dauguviečio premija ir „Auksinis auskaras“ už novatoriškus ir originalius teatro meno sprendimus - atiteko režisieriui Oskarui Koršunovui.

 

Padėkos premija už viso gyvenimo kūrybą įvertintas Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorius Stasys Petronaitis.


 

Teatro šventės siurprizai

Šiųmetės Teatro dienos paminėjimas Nacionaliniame dramos teatre kaip visada sutraukė daugybę artistų, režisierių, kritikų. Norinčių čia susitikti, vienas kitam paspausti ranką, pasibučiuoti, pamatyti laimingus „Auksiniais scenos kryžiais“ apdovanotų laureatų veidus, juolab pačią apdovanojimų teikimo ceremoniją ir šventinį koncertą. Kaip niekad gausu buvo ir ne teatro žmonių, sakykim, teatro gerbėjų. Pagerbdama scenos meistrus šventę transliavo televizija.

 

Šįkart neteko rausti dėl šventinio koncerto ir „kryžių“ teikimo „procedūros“, kuri pernai (o ir ankstesniais metais) priminė prasčiausią televizijos šou su pusnuogėmis mergytėmis ir keistais vedėjų pašmaikštavimais. Koncerto programą režisavo Anželika Cholina, pademonstravusi gerą skonį ir išmonę, sumaniai sukomponavusi atskirus koncertinius numerius: šokį, muziką, eiles. Pamatėme mūsų žymius atlikėjus Petrą Geniušą, Eglę Špokaitę, Martyną Rimeikį, Vilhelmą Čepinskį, Andrių Žebrauską ir daugelį kitų, žavų „Liepaičių“ chorą, Klaipėdos kamerinį orkestrą ir jam dirigavusį Modestą Pitrėną, efektingas Julijos Skuratovos lėles iš Gintaro Varno režisuotos Claudio Monteverdi madrigalinės operos „Nedėkingųjų šokis“. Įspūdingai apšviesta scena atrodė estetiškai ir patraukliai (dailininkas Marijus Jacovskis).

 

Neprailgo ir Cholinos sumanytas laureatų apdovanojimas: dailių juodomis suknelėmis su koketiškomis kaukėmis-kepuraitėmis merginų iškilminga palyda, oriai žengianti, nešina „Auksiniu scenos kryžiumi“, diplomu ir gėlėmis. Tik gaila, kad kai kurie apdovanojantieji ir apdovanojamieji į sceną ėjo tarsi į savo virtuvę - jų nevalyvumas nemaloniai rėžė akį. Ne visi pristačiusieji nominantus suvokė savo kuklią funkciją, net šia proga panoro „pavaidinti“. Tarsi Greta Garbo į sceną įkaukšėjo seimūnė Asta Baukutė. Prisistačiusi kaip veikli „kultūrininkė“, iš žiūrovų įžūliai pareikalavusi, bet nesulaukusi plojimų, pasiskelbė esanti geriausia aktorių gynėja nuo skriaudėjų... O ilgokai užsitęsusi kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio kalba, ko gero, ir sukėlė alpulį vakarą vedusiam Marijui Žiedui...

 

Galinos Dauguvietytės, teikusios savo tėvo Boriso Dauguviečio vardo premiją, ir šios premijos laureato režisieriaus Oskaro Koršunovo įspūdingas sceninis duetas atrodė ir komiškai, ir kiek dramatiškai. Jam šįkart vadovavo temperamentingoji Dauguvietytė. Negalėjai nepastebėti Koršunovo jaudulio, sutrikimo. Jis to ir nebandė slėpti. Režisierių galima suprasti. Nesu nei jo teatro gerbėjas, nei ypatingas žinovas, bet nepastebėti praėjusio sezono kalno „Hamleto“ ir jame vaidinusio aktoriaus Dariaus Meškausko komisija tikrai neturėjo teisės.

 

Ir paskutinis štrichas. Koncerto metu buvo gražiai paminėti visi, ne taip seniai iš gyvųjų tarpo išėję mūsų teatro žmonės. Tačiau tarp jų nebuvo dviejų svarbių asmenų - Sauliaus Macaičio ir Egmonto Jansono, ypač adoravusių teatrą ir daug jam nuveikusių.

 

Vaidila

 

„7 meno dienos“ Nr.13 (842), 2009-04-03

Versija spausdinimui

Komentarai

htFSVDsfbOiACseshh, 2012-03-18 06:56

First of all, I want to send a salute to every areder and writer of this magnificent column. After this, I want to share with you my passion that is fed by all those beautiful landscapes. The fact of matter is that I have always loved every single thing which is somehow related to adventures and such, including landscapes, indeed.

XgisztaMwfXyHlcpOm, 2012-03-16 13:39

There are a few western juinralosts and academicians who knew just how vastly China has changed in last 16 years (or 30 years if you discount the spasm of 1989.) Most of them also understand the significance of it. But they either kept that to themselves or was ignored completely by the media establishment. When they are called upon by the same establishment to pontificate on China in a moment like this, they skip over (just pay lip service to) this basic fact, and go directly to the latest outrages of China. It is extremely frustrating when NYT have 2-3 articles a day on China, almost all critical, but very rarely allow an alternative voice to appear on its pages. I hope blogs like yours are the start of the formation of independent, alternative voices on matters concerning China. But this is still very far away from the establishment.

rkPIGYiUhOZOTAtKFWh, 2012-03-15 11:25

I would like to thnkx for that efforts you've set in prnduciog this website. I'm hoping the same high-grade web site article from you in the upcoming as well. In fact your creative creating abilities has inspired me to have my own web site now. Genuinely the running a blog is spreading its wings quickly. Your write up can be a great example of it.

Gaila, 2009-04-09 15:43

Tikrai neaiškūs buvo kryžių skyrimo kriterijai-man panašiausia,kad pagal regionus-Kaunui,Klaipėdai, Panevežiui ir t.t. O,rodos, taip paprasta,taip aišku-turėtų gauti geriausi,nepriklausomai iš kur jie,koks jų charakteris, kokia akių spalva ar šeimyninė padėtis. Man dzin ar jie miega su savo žmonom ar su meilužėm ir kaip jie ateina atsiimti apdovanojimų- su frakais ar su džinsais. Man svarbu tik ką aš gaunu iš jų kūrybos ir kiek mane tai jaudina,sukrečia,priverčia mąstyti.Hamletas ,manau, buvo vertas bent 4 kryžių- tų ,kuriuos gavo - ir už režisūrą,ir už pagrindinį vyro vaidmenį. O būtų mano valia - ir už antraplanį moters. Gaila OK ir viso OKT kolektyvo.

Jota, 2009-04-09 12:23

Tikrai suveike vadinamasis galescio faktorius ir kryziai buvo atiduoti ne favoritams, tuo tarpu pastarieji kuri laika matyt net nunutuoke visos tos perversijos masto, bent jau is ju kalbu buvo aisku.. Taciau net ir jie nesiryzo padekoti seksualiai neuzganedintai komisijai...

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti