Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Savaitės filmai


Balandžio 3-9


7MD informacija

Share |
Gran Torino ****

Filmo herojus Voltas Kovalskis 50 metų išdirbo „Ford“ fabrike. Aštuoniasdešimtmetis karo Korėjoje veteranas ir toks pat nebejaunas jo šuo lieka vieni Detroito priemiesčio name. Voltas - vienas iš nedaugelio baltųjų, vis dar gyvenančių kadaise Amerikos simboliu laikytame priemiestyje. Dabar čia įsikūrė mongai - nedidelė tautelė, kuri turėjo bėgti iš gimtųjų kraštų. Aplink klesti jaunimo gaujos. Voltas neslepia savo rasizmo, pagiežos ir pykčio naujiesiems kaimynams. Jis tradiciškai kabina JAV vėliavą prie savo namų ir didžiuojasi kitu jos simboliu - idealiai prižiūrimu 1972 m. automobiliu „Gran Torino“. Būtent į jį pasikėsins kaimynų sūnus Tao. Šiuo incidentu ir prasidės Volto ir Tao suartėjimo istorija... Filmo režisierius Clintas Eastwoodas (jis vaidina ir pagrindinį herojų) iš pirmo žvilgsnio paprastą ir skaidrią filmo pasakojamą istoriją suliejo su apmąstymais apie savo kelią kine. Po truputį ima ryškėti gilesnieji filmo klodai, nes „Gran Torino“ - tai ir grįžimas prie ankstesniuose Eastwoodo filmuose akcentuotų giminystės ryšių ir tikėjimo temų, ir savotiškas bandymas įvertinti pagrindinę, dar aktorystės metais pradėtą teisingumo ir keršto už įvykdytą blogį istoriją. (JAV, 2008) (Vilnius, Kaunas)

Lūšnynų milijonierius ****

Naujausias britų režisieriaus Danny Boyle'o („Traukinių žymėjimas“, „Paplūdimys“) filmas sulaukė net 8 „Oskarų“, tarp jų už geriausią filmą, režisūrą, operatoriaus darbą, adaptuotą scenarijų ir muziką. Filmo sumanymo pagrindas - populiari knyga, kurios herojus yra aštuoniolikmetis Mumbajaus gyventojas Džamalas. Jis dalyvauja televizijos žaidime „Kas nori tapti milijonieriumi“. Policija jį suima įtardama sukčiavimu. Po truputį atsiveria visas vaikino gyvenimas ir jo didžioji meilė. Filmas neatsitiktinai dar prieš „Oskarus“ pelnė daugybę prizų. Tai kiekvienam suprantama, jaudinanti istorija. Ji pasakojama nepaprastai patraukliai, vizualiai, kupina energijos, jausmų ir juoko. Žiūrovų akyse susilieja indiška Bolivudo tradicija ir Vakarų kinas. Potekstė prabyla apie augančią trečiojo pasaulio šalių galią (D. Britanija, JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas, Šiauliai, Marijampolė)

Stebėtojų lyga **

Pagal Alano Moore'o ir Dave'o Gibbonso komiksą sukurto filmo veiksmas nukelia į alternatyvią 1985-ųjų Ameriką, kurios visuomenės dalis yra persirengę superdidvyriai, o įtampą tarp Sovietų Sąjungos ir JAV matuojantis „Paskutinio teismo laikrodis“ rodo be penkių minučių dvylika. Vienas apsišaukėlis gelbėtojas Roršbachas rezga intrigą, turinčią diskredituoti arba užmušti buvusius ir esamus didvyrius. Jis susivienija su savo buvusiu legionu - karingai nusiteikusiais pensininkais - ir aptinka didžiulio sąmokslo pėdsakus. Sąmokslas gali turėti katastrofiškų padarinių... Zacko Snyderio filme vaidina Carla Gugino, Billy Crudupas, Patrickas Wilsonas, Jefrey Deanas Morganas (D. Britanija, JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys)

Sukti reikaliukai ***

Dovanėlė ištikimiems Julios Roberts gerbėjams. Po ilgokos pertraukos trijų vaikų motina pagaliau suvaidino pagrindinį vaidmenį. Šįkart ji - CŽV superagentė Kler Stenvik, kurį įsimyli ir svajoja apie jaukų šeimos lizdą. Bet tam reikia didelių pinigų, todėl Kler nusprendžia užsiimti pramoniniu šnipinėjimu. Britų agentas Rėjus Kovalas taip pat palieka žvalgybą ir rezga planus, kaip praturtėti. Jų keliai ir planai neišvengiamai susikirs... Nors Rėjų suvaidinęs Clive'as Owenas kartais, matyt, supainioja „Suktų reikaliukų“ ir „International“ filmavimo aikšteles, jo ir Roberts duetas komiškas ir žavus. Gaila, kad filmo režisierius Tony Gilroy („Maiklo Kleitono tiesa“) pernelyg sumazgė „amžiaus apgavystės“ istoriją ir paliko mažiau vietos Kler ir Rėjaus meilei. Deja, pradžios scena centrinėje Niujorko stotyje (sukelianti saldžius prisiminimus apie Hitchcocką, De Palmą ir pan.) žada kur kas daugiau, nei filmas duoda. Bet puikius antrojo plano vaidmenis filme sukūrė Paulas Giamatti, Tomas Wilkinsonas, Olegas Stefanas (kadaise Olegas Štefanko) (JAV, 2009). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys)


 

****** - šedevras, ***** - pasižiūrėti būtina, **** - geras filmas, *** - būna ir geriau, ** - jei turite daug laiko, * - niekalas

„7 meno dienos“ Nr.13 (842), 2009-04-03

Versija spausdinimui

Komentarai

iSxlLRwe, 2011-06-24 03:42

Now that’s stbule! Great to hear from you.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti