Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Kauno kvarteto plokštelėje - Vidmanto Bartulio kūryba


Nauji leidiniai


7MD informacija

Share |
Per pastaruosius aštuonerius metus Kauno styginių kvartetas (Karolina Beinarytė ir Dalia Terminaitė - smuikai; Eglė Karžinauskaitė - altas; Saulius Bartulis - violončelė) išleido penkias plokštelės, kuriuose įrašyti visų Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyriaus narių - A. Kubiliūno, V. Švedo, Z. Bružaitės, D. Kairaitytės, D. Rokaitės, G. Kuprevičiaus, A. Briliaus, V. Bartulio - brandžiausi kamerinės muzikos kūriniai.



Vidmanto Bartulio kompaktinėje plokštelėje „Ateinanti“ skamba 9-ojo dešimtmečio pradžioje sukurti „manifestiniai“ lietuviškojo neoromantizmo kūriniai: „Palydžiu iškeliaujantį draugą...“ violončelei ir fortepijonui (1981), „Keturios paguodos liūdnai violončelei ir daina be žodžių“ smuikui ir violončelei (1985) bei „Reti susitikimai, kurių metu mes šokame...“ smuikui, klarnetui, violončelei ir fortepijonui (1997).

 

Įrašytos ir pernai sukurtos kompozicijos: „Ateinanti“ styginių kvartetui ir fortepijonui (2008), „Nežinios akivaizdoje nedrąsiai giedame“ styginių kvartetui ir fortepijonui (2008) bei „Niekieno rožė“ baritonui, violončelei ir fortepijonui (2008) - šiuose beveik dar niekur neskambėjusiuose kūriniuose V. Bartulis lieka ištikimas savo melancholiškai minimalistiniam, nutylėjimų kupinam stiliui.

 

Prie plokštelės išleidimo prisidėjo pianistė Lina Krėpštaitė, klarnetininkas Žilvinas Brazauskas ir baritonas Giedrius Prunskus, talkinę Kauno styginių kvartetui. Kompaktinės plokštelės leidybą parėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

 

Šios plokštelės sutiktuvės įvyks Kauno valstybinėje filharmonijoje balandžio 4 d. 17 val. kompozitoriaus V. Bartulio autoriniame vakare.

 

28-ąjį kūrybinį sezoną koncertuojantis Kauno kvartetas, Talino (Estija, 1983) ir Voronežo (Rusija, 1987) konkursų diplomantas, yra sugrojęs per 1700 koncertų Lietuvoje ir daugelyje užsienio šalių (Suomijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Šveicarijoje, Čekijoje, Argentinoje, Čilėje, Danijoje ir kt.).

 

Daugybė skirtingų epochų ir stilių muzikos kompozicijų (repertuarą sudaro per 250 kūrinių, sukurtų daugiau kaip šimto įvairių šalių kompozitorių) leidžia kvartetui aktyviai propaguoti klasikinę, šiuolaikinę lietuvių bei užsienio autorių muziką, kolektyvas yra išleidęs 11 CD, įrašęs daug radijo ir TV fondinių įrašų.

 

2008 metais Kauno kvartetui įteiktas metų apdovanojimas „Tikra muzika“ už šiuolaikinės muzikos populiarinimą.

 

Kauno kvarteto inf.

 

*  *  *

 

„7 meno dienos“ Nr.13 (842), 2009-04-03

Versija spausdinimui

Komentarai

akJHUXGXhtqZwOZd, 2012-03-15 21:11

Pradinukė*Birželis 4, 2011 13:04</a>Straipsnis palietė Kauno sukudulias. Mano nuomone, problemas vis vien teks dalį mokyklų uždarant, nes mokinių mažėja. Tik klausimas toks kurias uždaryti, kurias palikti. Manau,kad Kaune tikros gimnazijos yra tik dvi Jėzuitų ir KTU gimnazija, kurios dar vykdo atranką. Kitos gi tiesiog teikia vidurinį mokymą. Todėl vietoj netikrų gimnazijų reikėtų daryti irgi kai kurias pagrindinėmis, o kitas palikti gimnazijomis su rimta atranka, motyvuotiems ir gabesniems mokiniams. Tada nereikės joms skųstis, kad neturi mokinių. koks skirtumas dabar kur gabiam vaikui eiti, kai ugdymas toks pats. ,,Tiksliukai taikosi į KTU gimnaziją, humanitarai ir šiaip turtingieji į Jėzuitus. Bet problema lieka, nes ne visiems priimtinas religinis auklėjimas. Dalis, tiesa, ten vis vien eina, nors ir nėra religingi, bet pakenčia, nes siekia mokslo. Na, o pradinės klasės geriausia, kai yra atskirose pradinėse mokyklos, kur užtikrinamas didesnis saugumas ir jaukumas. Trumpai sakant, geriausia būtų atskiros pradinės mokyklos, kelios stiprios gimnazijos su savo pakraipomis pagal gebėjimus ir kitos 5-12 klasių mokiniams. Tada tikrai galėtų vaikai rinktis pagal savo gabumus ir siekiamus tikslus.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti