Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

„ARTscape“. Austrija


Anonsas


Santa Lingevičiūtė

Share |
Vis dar netylant „Kino pavasario“ šurmuliui, „ARTscape“ pradeda savo trečiąją programos dalį ir pristato Austrijos dailę, kiną ir džiazą.

Kovo 24 d. „Vartų“ galerijoje atsidarė Austrijos menininko Erwino Wurmo ir lietuvio Žilvino Landzbergo paroda, kuri veiks iki balandžio 22 dienos.

 

Balandžio 17 d. Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre koncertuos bene garsiausia Austrijos šiuolaikinio džiazo grupė - „Christian Muthspiel Trio“. Koncerte pasirodys ir lietuvių Vytauto Labučio ir Arvydo Jofės duetas.

 

„Skalvijos“ kino centre prasidėjusi Austrijos kino programa atspindi šiuolaikinio pasaulio įvairovę - dauguma jų bendros gamybos su kitomis šalimis. Kai kurie filmai jau rodyti Lietuvoje, bet galimybė nemokamai dideliame ekrane pasižiūrėti Michaelio Haneke's „Pianistę“ ar „Perversišką kino gidą“ su Slavojumi Žižeku turėtų sudominti ne tik kinomanus.

 

Kovo 31 d. čia jau įvyko pirmasis seansas, buvo parodytas Timo Novotny filmas „Besikartojantis gyvenimas“. Šį režisierių labiau mėgsta jaunesni ir šiuolaikiškesni žiūrovai. Jis patraukia vaizdo ir muzikos derinimu, susiliejimu. Tokį filmą būtų galima pavadinti ir ilgiausiu muzikiniu vaizdo klipu, bet režisierius nuolat pabrėžia, kad vaizdas čia svarbesnis, būtent jis diktuoja muziką, o ne atvirkščiai.

Balandžio 4 d., šeštadienį, 16 val. bus galima pamatyti Bosnijos ir Hercegovinos bei Austrijos bendros gamybos filmą - Pjero Žalicos „Sprogimą“. Veiksmas nukels į bosnių miestelį netoli Serbijos sienos jau pasibaigus pilietiniam karui. „Sprogimas“ - tai kandi satyrinė drama. Kiekvienas kaimelio gyventojas vienaip ar kitaip įsitraukęs į nešvarius darbelius - korupciją, prostituciją ir t.t. Vietos policininkas nuolat geria ir šnekasi su jau mirusiu sūnumi, kitas jo sūnus yra gaisrininkas. Šio mergina, grįžusi iš Vokietijos, užlipa ant minos. Čia gyvena ir sąvadautojas, turintis labai nuoširdų ir jautrų pagalbininką. Tačiau staiga sužinoma, kad miestelis įtrauktas į su vizitu atvykstančio Billo Clintono lankomų vietų sąrašą, tad žmonės privalo greitai pakeisti įprastą gyvenimo būdą. Ar pavyks žmonėms paslėpti įaugusias į kraują nusikaltimų tradicijas, korupciją ar etninius konfliktus?

 

Kanų kino festivalyje apdovanota Michaelio Haneke's „Pianistė“ sukurta pagal Nobelio premijos laureatės austrų rašytojos Elfriede Jelinek romaną. Tai kraštutines patirtis preparuojantis filmas, stebinantis šaltu seksualumu ir kūniškumo ribų tyrinėjimu. Tiksli Isabelle Huppert vaidyba įtraukia žiūrovą į kino magijos seansą, kuriame vujerizmą keičia psichologizmas, o Freudo išanalizuoti kompleksai įgyja žmonių pavidalus. Filmas bus rodomas „Skalvijoje“ balandžio 10 d. 22 val.

 

Trumpametražiai filmai bus ir vėl parodyti „Vartų“ galerijoje balandžio 14 d. 19 val. Juos sukūrė „Besikartojančio gyvenimo“ režisierius Timo Novotny.

 

Balandžio 18 d. 16 val. kinomanai galės pasižiūrėti D. Britanijos ir Austrijos bendros gamybos filmą „Perversiškas kino gidas“. Jo režisierė yra Sophie Fiennes (aktoriaus Ralpho Fienneso sesuo), o pagrindinis herojus - radikalumu pasižymintis šiuolaikinis filosofas Slavojus Žižekas. Kita filosofė Judith Butler yra sakiusi: „Slavojui diskutuoti apie Hegelį ar Lacaną - tas pats, kas kvėpuoti.“ Filmas - tai kelionė, į kurią Žižekas kviečia žiūrovus ir kur bus galima sužinoti ne tik apie garsius filmus ar režisierius, bet ir susipažinti su įdomiomis Žižeko hipotezėmis apie fantaziją, realybę, seksualumą, geismą bei materialumą ir, žinoma, kino formomis.

 

Austrijos filmų programą pabaigs gana perversiška juodoji komedija - vieno geriausių šių dienų dokumentininko Ulricho Seidelio filmas „Šuns dienos“ (balandžio 20 d. 17 val.). Tai šešios skirtingos nuolat susipinančios istorijos, kurių herojai yra vasaros karščio ir nuobodulio iškankinti Vienos priemiesčio gyventojai. Tačiau nors pavadinimas (tai angliškas posakis, reiškiantis karštas dienas) leis numanyti, kad aukšta temperatūra sukelia įtampą, iš arčiau susipažinus su personažais paaiškės, jog jų žiemos kupinos lygiai tokio pat nepasitenkinimo... Beje, jeigu jums pornografija asocijuojasi tik su pigumu ir vulgarumu, turėkite galvoje - šis filmas ne jums.

 

Santa Lingevičiūtė

„7 meno dienos“ Nr.13 (842), 2009-04-03

Versija spausdinimui

Komentarai

tsk, 2009-04-04 02:28

jo, filmai geri, kai kuriuos tikrai praleidau anksciau.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti