Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Kompozitorių sąjungos apdovanojimai ir koncertas Juliaus Gaidelio 100-mečiui


Kronika


7MD informacija

Share |
Balandžio 3 d. 18 val. Lietuvos kompozitorių sąjunga kviečia į Kauno filharmoniją, kur įvyks net du lietuvių muzikai reikšmingi renginiai: pirmoje vakaro dalyje bus apdovanoti geriausių 2008 metų darbų autoriai - kompozitoriai ir muzikologai, o antrojoje dalyje skambės Kauno atlikėjų parengtas koncertas, skirtas išeivijos kompozitoriaus, vieno iš ryškiausių lietuvių ekspresionizmo atstovų Juliaus Gaidelio (1909-1983) 100-osioms gimimo metinėms.

Geriausių metų muzikos kūrinių konkursas, kaip ir muzikologų darbų įvertinimas, tradiciškai vyksta jau kelerius metus. Šį kartą komisija laimėtojus atrinko iš maždaug 60 kompozicijų penkiose kategorijose: kūrinių scenai, orkestrinių, kamerinių, vokalinių/chorinių ir elektroakustinių darbų. Tuo tarpu muzikologų indėlis į šalies muzikinę kultūrą buvo vertintas atsižvelgiant į praėjusiais metais pasirodžiusias knygas, taikomosios muzikologijos darbus, Lietuvos muzikos kultūros sklaidai ir populiarinimui svarbias iniciatyvas.

 

Muzikinė vakaro dalis pirmą kartą išsamiau supažindins su Juliaus Gaidelio kūryba. Šis kompozitorius - vienas iškiliausių lietuvių išeivijos muzikų, kurio brandžiausias ir produktyviausias kūrybos laikotarpis praėjo emigracijoje. Ne vienas Juliaus Gaidelio kūrinys buvo įvertintas premijomis, atliktas JAV lietuvių kolektyvų ir solistų, tuo tarpu Lietuvoje, jo gimtinėje, kompozitoriaus kūryba plačiau pristatyta tik šiemet, švenčiant 100-ąsias jo gimimo metines: ką tik pasirodė muzikologės Danutės Palionytės monografija „Julius Gaidelis - namų ilgesio dainius“, Kaune ir Vilniuje (balandžio 7 d.) vyks autoriniai jo muzikos koncertai.

 

Vakaro metu Kauno simfoninis orkestras (dirigentas Modestas Pitrėnas) pagrieš Juliaus Gaidelio Simfoniją Nr. 5, Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir dirigentas Petras Bingelis) atliks kompozitoriaus dainų mišriam chorui ir ištraukų iš kantatos „Partizanų motina“.

 

MILC inf.

 

*  *  *

 

„7 meno dienos“ Nr.12 (841), 2009-03-27

Versija spausdinimui

Komentarai

nUtrGakzzsyPNGE, 2012-03-16 12:58

kaunietė2Birželis 3, 2011 10:58</a>Ar ne Kauno švietimo peofsąjunga stabdė reformą? Ar ne jie iš pradžių vkiealaro visokių išimčių? Ar ne jie vis dar svaisčioja apie vidurines? Dabar turim ką turim. Pseudokatalikiškos mokyklos, nei šiokios nei tokios esančios vidurinės, pustuštės gimnazijos, nes tik jos paklusdavo įstatymamas ir kantriai laukė protingų deputatų sperendimų. Priskaldė tie konservatoriai Kaune malkų.Taip ir liko ant ledo Santaros, Varpo gimnazijos, o jeigu dar ir toliau nebus priimta protingų sprendimų, tai panaši situacija laukia ir kitų gimnazijų. Linkiu profsąjungom išmokti skaityti švietimo įstatymą ir baigti svaisčioti apie 2015 metus. UŽTENKA. ATSIBODO VISIEMS MOKYTOJAMS JAU 12 METŲ TRTUNKANTI PSEUDOPERTVARKA. Kyla klausimas: kas bus su katalikiškom? Kiek girdėjau, kai kurios ruošiasi tapti privačiomis. Kyla klausimas: ar direktoriai tų mokyklų moka pinigus skaičiuoti? Žodžiu, Kaune liūdna nebus dar artimiausius metus.

taigi, 2009-04-04 11:15

nukopijuokit is MICo, kas buvo apdovanoti

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti