Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

„Meistras Solnesas“


Premjera


Daiva Šabasevičienė

Share |
„Meistras Solnesas“.
D.Matvejevo nuotrauka
Kovo 7, 8 ir 24 d. 18 val. Lietuvos nacionalinio dramos teatro didžioje salėje žiūrovai išvys Henriko Ibseno dramą „Meistras Solnesas“.



Henrikas Ibsenas (1828-1906) - vienas žinomiausių XIX a. II pusės dramaturgų, įsitvirtinęs ir XX a. teatro kultūroje, ir šiuolaikiniame teatre. Jis dažnai vadinamas modernios dramos pradininku, o drauge su Knutu Hamsunu tituluojamas reikšmingiausiu Norvegijos rašytoju. Daugelis jo dramų konservatyviame ir miesčioniškame XIX a. pabaigos kontekste vertintos kaip skandalingos - Ibsenas negailestingai žvelgė į tai, kas slypi už tariamai padoraus visuomeninio ir šeimyninio gyvenimo fasado. Ibseno dėka dramaturgijoje įsitvirtino realistiniai principai, kuriuos perėmė ir išplėtojo kiti XIX a. pabaigos - XX a. pradžios dramaturgai, pirmiausia Antonas Čechovas; Ibsenas dramos teatrą po truputį pavertė ne pramoga, bet daug dvasinių jėgų reikalaujančia kūryba.

 

Kelerius metus praleidęs Norvegų teatre Bergene (čia kaip dramaturgas, režisierius ar prodiuseris jis dalyvavo statant 145 spektaklius), savo kūrinių jis nespausdino, bet sukaupė didelę praktinę darbo teatre patirtį. 1858 m. grįžęs į Kristianiją (taip tuomet vadintas Oslas), tapo Nacionalinio teatro režisieriumi. Vedęs ir sulaukęs vienintelės dukros, pasiturinčio gyvenimo nesusikūrė, todėl pasiryžo išvykti iš Norvegijos - 1864-aisiais iškeliavo į Sorentą, o į tėvynę grįžo tik po 27 metų. Ibsenas mirė Kristianijoje 1906 m. gegužės 23 d. po kelių insultų.

 

Dramą „Statytojas Solnesas“ Henrikas Ibsenas parašė 1891 m. liepą, grįžęs į Norvegiją iš Europos. Paprastai ši jo drama grupuojama su kitomis trimis vėlyvosiomis jo dramomis - „Mažasis Eloifas“, „Junas Gabrielis Borkmanas“ ir „Kai mes, mirusieji, prisikelsime“. Pirmą kartą „Statytojas Solnesas“ buvo pastatytas Berlyne, spektaklio premjera įvyko 1893 m. sausio 19 d.

 

Dramos veiksmas vyksta vidutinio amžiaus architekto Halvardo Solneso namuose - savo reputaciją jis užsitarnavo sunkiu darbu, aukodamas asmeninį gyvenimą ir jausmus žmonai Alinai. Buvęs Solneso padėjėjas Knutas Borovikas rūpinasi, kad jo sūnus Ragnaras įsitvirtintų Solneso architektūros įmonėje, bet Solnesas būgštauja, kad jaunasis architektas jo nenustelbtų ir neleidžia Ragnarui nei savarankiškai projektuoti, nei pradėti savo verslą. Šią temą daugelis tyrinėtojų vertina kaip autobiografinę - pats Ibsenas baiminosi, kad jo neužgožtų jaunas, sparčiai populiarėjantis rašytojas Knutas Hamsunas. Tokioje įtemptoje situacijoje pasirodo Hilda Vangel - jauna mergina, jau dešimt metų garbinanti Solnesą - ji prisimena, kaip jis pastatė bažnyčią jos gimtajame kaime ir per pabaigtuves užlipo į bokšto viršūnę. Tada dvylikametei Hildai Solnesas pažadėjo visą karalystę, kurios pareikalauti ji pasiryžo dabar.

 

Pirmieji „Solneso“ vertinimai buvo prieštaringi - visų pirma dėl nepakankamai aiškiai išsakytų simbolistinių dramos aspektų. Tačiau būta ir kitokių nuomonių: anglų kritikas Williamas Archeris buvo įsitikinęs, kad tai drama apie liguistos psichikos žmogų, mėginantį susivokti prieštaringoje realybėje.

 

Iš norvegų kalbos dramą išvertė Leonas Petravičius. Spektaklio režisierė Yana Ross, dailininkas Marijus Jacovskis, kostiumų dailininkai Yana Ross ir Marijus Jacovskis, kompozitorius Faustas Latėnas. Spektaklyje vaidina Algirdas Gradauskas, Miglė Polikevičiūtė, Toma Vaškevičiūtė, Donata Kielaitė, Diana Anevičiūtė, Jurga Kalvaitytė ir kiti.

 

Parengė Daiva Šabasevičienė

„7 meno dienos“ Nr.8 (837), 2009-02-27

Versija spausdinimui

Komentarai

OpIUYmbBE, 2012-01-08 17:36

Ah, i see. Well that's not too tircky at all!"

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti