Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Savaitės filmai


Vasario 27-kovo 8


7MD informacija

Share |
„Septynios sielos“
Laumės vaikas ****

...1928-ųjų kovą Los Andžele dingo devynerių metų berniukas Walteris Collinsas. Po kelių savaičių policija jį surado šalies Šiaurėje. Bet Christine Collins atsisakė pripažinti vaiką savu. Tai buvo kitas berniukas, kuris apsimetė dingusiuoju, nes norėjo pamatyti kino žvaigždžių miestą. Nuolat korupcija kaltinamiems miesto policijos vadams rūpėjo išsaugoti gerą vardą. Todėl jie įkišo protestuojančią moterį į psichiatrinę gydyklą. Netrukus šalia Los Andželo įsikūrusioje vienišoje rančoje buvo rasti 20 vaikų palaikai, sulaikytas jų žudikas Gordonas Norhcottas. Greičiausiai tarp maniako aukų buvo ir Walteris. Iš šių palyginti neseniai viešumon vėl iškilusių faktų režisierius Clintas Eastwoodas ir scenaristas J. Michaelas Straczynskis sukūrė filmą „Laumės vaikas“, pernai Kanuose gavusį specialųjį festivalio prizą. Nuo pat pirmųjų kadrų filmas stebina klasikinio holivudinio pasakojimo skaidrumu. Eastwoodas atsigręžia į klasikinio filmo, kurio centras - neteisingai apkaltinto herojaus konfliktas su aplinka, siekiant įrodyti savo tiesą, konvenciją. Pagrindinį vaidmenį sukūrusi Angelina Jolie nominuota „Oskarui“. Taip pat vaidina Jeffrey Donovan, John Malkovich (JAV, 2008). (Panevėžys)

Lūšnynų milijonierius ****

Naujausias britų režisieriaus Danny Boyle'o („Traukinių žymėjimas“, „Paplūdimys“) filmas sekmadienį sulaukė net 8 „Oskarų“, tarp jų už geriausią filmą, režisūrą, operatoriaus darbą, adaptuotą scenarijų ir muziką. Filmo sumanymo pagrindas - populiari knyga, kurios herojus yra aštuoniolikmetis Mumbajaus gyventojas Džamalas. Jis dalyvauja televizijos žaidime „Kas nori tapti milijonieriumi“. Policija jį suima įtardama sukčiavimu. Po truputį atsiveria visas vaikino gyvenimas ir jo didžioji meilė. Filmas neatsitiktinai dar prieš „Oskarus“ pelnė daugybę prizų. Tai magiška, kiekvienam suprantama, jaudinanti istorija. Ji pasakojama nepaprastai patraukliai, vizualiai, kupina energijos, jausmų ir juoko. Žiūrovų akyse susilieja indiška Bolivudo tradicija ir Vakarų kinas. Potekstė prabyla apie augančią trečiojo pasaulio šalių galią (D. Britanija, JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys)

Septynios sielos ***

Paslapčių kupina neįtikėtina meilės istorija, kelianti provokuojančius klausimus apie gyvenimą ir mirtį, pyktį, atleidimą, atpirkimą. Filmas pasakoja apie ryšius, kurie netikėtai sujungia skirtingų žmonių likimus. Kankinamas kaltės jausmo filmo herojus nusprendžia pakeisti septynių jam visai svetimų žmonių likimus. Regis, niekas negali pakeisti jo apsisprendimo. Bet gal taip tik atrodo filmo herojui? Benas Tomas (Will Smith) nesitikėjo įsimylėti vienos nepažįstamųjų, bet būtent ji ir paskatins keistis jį patį. Režisieriaus Gabiele'io Muccino filme taip pat vaidina Rosario Dawson, Woody Harrelsonas, Barry Pepperis (JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)

Valkirija **

Tikrais faktais pagrįstas istorinis trileris, pasakojantis apie nepavykusį 1944 m. aukšto rango kariškių surengtą pasikėsinimą į Hitlerį. Tomo Cruise'o vaidinamas karo didvyris pulkininkas Clausas von Stauffenbergas 1942 m., grįžęs iš Rytų fronto, ėmė rengti sąmokslą. 1943 m. Berlyne jis pradeda „Valkirijos“ planą. Būtent Stauffenbergas turėjo padėti bombą Hitlerio būstinėje. Nuo „Valkirijos“ sėkmės priklausė ne tik šimtų sąmokslininkų, bet ir visos Europos likimas. Režisieriaus Bryano Singerio filmas sulaukė prieštaringų vertinimų. Taip pat vaidina Kennethas Branagh, Billas Nighy, Tomas Wilkinsonas, Carice van Houten, Thomas Kretschmannas, Eddie Izzardas, Christianas Berkelis ir Terence'as Stampas (JAV, 2009). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys)


 

****** - šedevras,

***** - pasižiūrėti būtina,

**** - geras filmas,

*** - būna ir geriau,

** - jei turite daug laiko,

* - niekalas

 


 

„7 meno dienos“ Nr.8 (837), 2009-02-27

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti