Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Ivano Turgenevo „Įnamis"


Premjera


7MD informacija

Share |
Klaipėdos dramos teatras sausio 30 d. žiūrovams pristatys premjerą - spektaklį pagal Ivano Turgenevo pjesę „Įnamis".

Spektaklio režisierius - klaipėdiečiams jau pažįstamas statytojas, dažnas Dramos teatro svečias Arvydas Lebeliūnas. Spektaklyje vaidina Igoris Reklaitis, Vytautas Paukštė, Darius Meškauskas, Rimantas Pelakauskas, Monika Vaičiulytė, Valentina Leonavičiūtė, Kazimieras Žvinklys, Česlovas Judeikis, Vaidas Jočys, Toma Gailiutė, Simona Šakinytė ir Edvardas Brazys.

Kas šiuolaikiniam žmogui yra Ivanas Turgenevas? Pasaulinio garso rusų rašytojas, sukūręs ir įtvirtinęs literatūroje „nereikalingo žmogaus" paveikslą. Liberalas ir „zapadnikas", teigęs, jog Rusiją nuo visiškos tamsos išgelbėti gali tik bendražmogiškos kultūros pradų perėmimas, bet kartu ir „narodnikas", puikiai pažinęs savo tėvynę ir be galo ją mylėjęs. Nelaimingos meilės dainius ir
nepataisomas moterų idealizuotojas. Žmogus, savo kūryboje nuolatos liaupsinęs ir dievinęs rusaites merginas, bet įsimylėjęs ispanų kilmės prancūzę dainininkę, paskui kurią, beje, ištekėjusią ir su keturiais vaikais, nesvarstydamas trenkėsi į pasaulio kraštą. Ne iš nuogirdų žinojęs apie skurdą ir kartu demonstravęs aristokratiškai išdidžią laikyseną. Vaikystėje guvernančių mokytas vien prancūziškai ir vokiškai - mat motina atvirai nekentė visko, kas rusiška, - bet tapęs genialiu rusų rašytoju. Išgarsėjęs „Medžiotojo užrašais", pelnęs šlovę (o iš savo amžininkų - ir patyčias bei pagiežą) romanais „Tėvai ir vaikai", „Bajorų gūžta", „Išvakarės", o savąja „Mumu" sugraudinęs net negailestingą škotą - filosofą Thomą Carlyle'ą, Nietszche's pirmtaką ir įkvėpėją.

Apie ką gi Turgenevas pasakoja savo „Įnamyje", kurį pats įvardija kaip dviejų veiksmų komediją? Siužetas neįmantrus, primenantis mūsų dienų televizijos serialus su slaptomis dramomis, ašaromis, beširdžiais turčiais ir gailestingais varguoliais. Tačiau šitoje tipinėje melodramiškoje situacijoje autoriui įdomūs kiek kiti dalykai - ne melodraminiai sriūbavimai, bet psichologinės gelmės. Kas nutinka žmogaus sieloje, kai jis, galutinai įvytas į kampą, staiga sumaištauja - iš visiškos nevilties, galutinai užguitas nuolatinių patyčių ir pažeminimų? Kaip reaguoja aplinkiniai, vietoje pažemintos aukos staiga su siaubu išvydę baudėją ir patys pajutę kartų pažeminimo skonį?

Turgenevo „Įnamis" - tai pjesė apie žmogiškumą ir jo pergalę - sunkią, skaudžią, kainavusią daugybę pažeminimų, tačiau neabejotiną. Turgenevas neturi iliuzijų - viskas lieka taip pat, pasaulis nepasikeitė. Tačiau nors vienam iš skriaudžiamųjų šįkart pavyko savo pažeminimų kaina pelnyti mažytį, paprastą savo rojų. Turėti namus ir vietą pasaulyje...

„Įnamio" premjera įvyks sausio 30 d. 18 val. Žvejų rūmuose. Bilietai parduodami Klaipėdos dramos teatro bilietų kasoje.


Klaipėdos dramos teatro inf.


„7 meno dienos“ Nr.4 (833), 2009-01-30

Versija spausdinimui

Komentarai

KKnJqHnmmOd, 2012-01-11 07:05

Dude, right on there botrehr.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti