Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Paminėtas Jono Aleksos atminimas


7MD informacija

Share |
Sausio 16 d. Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras Raudonojoje fojė pakvietė į minėjimą, skirtą dirigento Jono Aleksos (1939-2005) atminimui. Šių metų sausį jam būtų sukakę 70 metų.

Dirigento indėlis į Lietuvos operos meną yra neįkainojamas, jis žavėjo besąlygišku atsidavimu savo profesijai, nepaprastu talentu ir sugebėjimu pajusti subtiliausius kūrinio niuansus.

Lietuvos operai dirigavęs per 40 metų, ilgą laiką buvęs šio teatro vyriausiuoju dirigentu, Jonas Aleksa sukaupė fenomenalią patirtį, dalijosi ja, buvo vienas mylimiausių profesorių Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kaip ir vienas talentingiausių ir profesionaliausių dirigentų Lietuvos muzikinėje kultūroje. Ši asmenybė ilgam liko pavyzdžiu daugeliui Lietuvos dirigentų.

Prieš Jono Aleksos atminimui skirtą spektaklį - W.A. Mozarto operą „Don Žuanas" - operos teatre buvo atidengta Gedimino Piekuro sukurta dirigento skulptūra. Išlieta iš bronzos, ji įkurdinta specialiai dirigentui skirtoje erdvėje: parengtoje nišoje teatro Raudonojoje fojė pirmajame balkone prie Šviesų ložės. Skulptorius G. Piekuras Jono Aleksos portretą kūrė daug konsultavęsis su dirigentą pažinojusiais ir su juo dirbusiais žmonėmis, su jo artimaisiais, pasakojusiais apie dirigentą, jo charakterį. Skulptūroje įamžintas specifinis, vien Jonui Aleksai būdingas batutos mostas.

Skulptūra specialiai apšviesta, šalia galima matyti Jono Aleksos nuotraukų parodą (fotografas Michailas Raškovskis).

Visa tai papildė ir naujoji paroda teatro fojė. Stabtelėję žiūrovai čia gali pamatyti įvairius Jono Aleksos gyvenimo epizodus įamžinusias nuotraukas (saugomas LNOBT, Lietuvos teatro, muzikos ir kino bei asmeniniame J. Aleksos archyve), jo mintis fiksuojančius rankraščius. Parodoje eksponuojama ir unikali dirigentų knyga, kurioje 1976-1977 m. savuosius pastebėjimus apie vykusius spektaklius užrašė tuometiniai teatro dirigentai, tarp jų ir Jonas Aleksa. Greta - Jono Aleksos batuta, kurios mostas įkūnijo subtiliausias dirigento kūrybines idėjas bei išgyvenimus.


Parengta pagal LNOBT inf.

„7 meno dienos“ Nr.3 (832), 2009-01-23

Versija spausdinimui

Komentarai

yyXJoVZGwbySPbYXmV, 2011-08-05 21:00

I had no idea how to approach this before-now I'm locked and ldoaed.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti