Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Orkestro „Kremerata Baltica" koncertas


Jaschai Heifetzui atminti


7MD informacija

Share |
„Kremerata Baltica"
K. Lutz nuotr.
Sausio 13 d. Nacionalinėje filharmonijoje tokią šventę, skirtą didžiojo iš Lietuvos kilusio XX a. smuikininko Jaschos Heifetzo atminimui, surengė kamerinis orkestras „Kremerata Baltica", vadovaujamas smuikininko Gidono Kremerio.

Koncertas buvo III tarptautinio Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurso ir programos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" dalis.

Minkštas, lankstus ir sodrus styginių skambesys - atgaiva ir malonumas ausiai - masina klausytojus ir suburia jų pilnas sales.

Ir koncerto data - Lietuvos atmintin amžiams įsirėžusi Laisvės gynėjų diena, - ir programa buvo simboliškos. Apskritai „Kremerata Baltica" kolektyvo bruožas yra šiuolaikinių kompozitorių (A. Schnittke's, A. Pärto, G. Kančeli, S. Gubaidulinos ir kt.) muzikos atlikimas, tad ir sausio 13-osios koncerte, išskyrus vieną kūrinį - pačioje XX a. pradžioje parašytą lyrišką Reinholdo Gliero Oktetą D-dur, op. 5 (1902, versija styginių orkestrui), skambėjo dabarties, XXI amžiaus, muzika, alsuojanti rimtimi, ekspresija, jausmingumu. Tai sukaupta ir lakoniška Arvo Pärto „Pasakalija" (2003, solistas G. Kremeris), Krzysztofo Pendereckio ekspresyviai dramatiška, tarytum melodiniais „atodūsiais" grindžiama, paveiki Čakona iš „Lenkiškojo rekviem" (2005), Mstislavo Rostropovičiaus 80-mečiui ir G. Kremerio 60-mečiui dedikuota Gijos Kančeli „Tyli malda" (2007) - mąsli kompozicija su netikėtai prasiveržiančiais „ūžtelėjimais" (solo griežė G. Kremeris ir violončelininkė Giedrė Dirvanauskaitė), kurioje naudojamas ir vaikiško vokalo įrašas; antroje dalyje - konsonansinis, sentimentalokas latvių kompozitoriaus Georgo Pelecio „Žydintis jazminas", čia solistai G. Kremeris ir jaunas vibrafonininkas iš Ukrainos Andrejus Puškariovas sužavėjo labai lengvu, švelniu, „plevenančiu" muzikavimu, Ramintos Šerkšnytės, 2008 m. Nacionalinės premijos laureatės, „De profundis" (1998), iš tą vakarą skambėjusių šiuolaikinių kūrinių turintis ilgiausią gyvavimo „stažą" ir gan dažnai skambantis ne tik Lietuvos, bet ir užsienio koncertų salėse. Polėkiu trykštantis, išjaustas „De profundis", paženklintas veržliu nerimu ir gerai apskaičiuota muzikos trukme, tapo puikiu lietuvišku koncerto programos akcentu.

„Kremerata Baltica" orkestro koncertai, kaip akivaizdu iš klausytojų reakcijų, yra laukiami, kolektyvas turi savo auditoriją. Sukauptas išorinių efektų nesivaikančio orkestro griežimas išduoda meno vadovo, įvairiapusiško menininko G. Kremerio braižą ir nepaviršutinišką požiūrį į muziką, siekiant suvokti ir perteikti atliekamos muzikos esmę.

Bisui G. Kremeris ir „Kremerata Baltica" lengvai ir nuotaikingai pagriežė F. Schuberto-F. Liszto „Valsą-kaprisą".


„7md" inf.



„7 meno dienos“ Nr.2 (831), 2009-01-16

Versija spausdinimui

Komentarai

to "?", 2009-01-21 16:04

kad priemimu pas Prezidenta, maciau, o rezultatai kokie, duokite prasau nors viena nuoroda i portala. aciu !

to "?", 2009-01-21 13:25

Man turbut asmeniskai ta info buvo pateikta visuose lietuviskuose interneto portaluose :))

?, 2009-01-20 16:48

o kuo baigesi konkursas ? niekur neteko rasti info

kitu kampu, 2009-01-16 19:22

"Sukauptas išorinių efektų nesivaikančio orkestro griežimas išduoda meno vadovo, įvairiapusiško menininko G. Kremerio braižą ir nepaviršutinišką požiūrį į muziką" - sakyciau atvirksciai: neatmetant grojimo kokybes, isoriniai efektai (tai ivairiai galima suprasti) yra labai megiami, o repertuaras, ypac siuolaikines muzikos, renkamas labai pavirsutiniskai, sakyciau populistiskai, ka irode ir sis koncertas. Jokios is tiesu sudetingos ir idomesnes partituros nepatenka i ju koncertus. bent jau kiek tenka girdeti cia, Vilniuje.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti