Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Giacomo Puccini sukakties minėjimas


Kronika


Goda Rupeikaitė

Share |
2008 m. gruodžio 22 d. sukaks 150 metų, kai gimė žymus italų kompozitorius, operų kūrėjas Giacomo Puccini. Šiai sukakčiai paminėti daugelyje pasaulio šalių šiais metais yra organizuojami ypatingi renginiai. G. Puccini pagerbimas neaplenkė ir Lietuvos: Italų kultūros institutas kartu su G. Puccini festivalio fondu bei Lietuvos kultūros ministerija rengia keletą renginių šiam kompozitoriui atminti.

Lapkričio 18 d. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje Vilniuje buvo atidaryta paroda, atskleidžianti G. Puccini gyvenimo ir kūrybos akimirkas, o lapkričio 30 d. Nacionalinėje filharmonijoje vyks Italų kultūros instituto ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos organizuojamas koncertas, kurio metu skambės vienaveiksmė G. Puccini opera „Džanis Skikis" bei gražiausios arijos iš žinomiausių šio kompozitoriaus operų.

Parodos atidarymo metu kalbėjusi Italų kultūros instituto direktorė Stefania Del Bravo pristatė G. Puccini kaip šiuolaikinę sielą turėjusį kompozitorių. Gyvenęs XIX-XX a. amžių sandūroje, šis menininkas drąsiai gali būti laikomas mūsų laikų žmogumi. Direktorė savo kalboje įžvelgė G. Puccini populiarumo paslaptį: jis sugebėjo perteikti šiuolaikiškos sielos jausmus. Ne veltui daugelio pasaulio operos teatrų repertuaruose G. Puccini kartu su G. Verdi yra dažniausiai statomi kompozitoriai - G. Puccini melodijos novatoriškos, jos populiarios, bet nebanalios.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje atidarytą parodą sudaro stendai su operų („Edgaras", „Bohema", „Toska", „Madam Baterflai" ir kt.) scenografijų eskizais, kompozitoriaus asmeninio gyvenimo fotografijomis, pagrindinių operų aprašymais, kostiumų fotografijomis, taip pat kai kurių operų sceninių kostiumų pavyzdžiai. Visa tai, taip pat ir prie įėjimo pasitinkantis stendas su G. Puccini portretų mozaika, užfiksuotais asmeninio gyvenimo fragmentais, jo gyvenamųjų vietų geografija, priartino kompozitorių prie mūsų ir praskleidė jo gyvenimo atmosferą, kurioje kartu su ryškiomis muzikinėmis temomis liejosi meilės, savęs ieškojimo ir kiti svarbūs klausimai. Atidarymo vakarą pagyvino ir ypatinga aura nuspalvino archyviniai garso įrašai, kurių po atidarymo kalbos pasiūlė pasiklausyti Italijos kultūros instituto direktorė. Girdėjome G. Puccini kalbos fragmentą iš pasisakymo Jungtinėse Amerikos Valstijose. Taip pat buvo sumanyta parodyti neseniai rastą ir restauruotą 8 minučių filmą, kuriame užfiksuotas pats G. Puccini įvairiomis savo gyvenimo Torre del Lago miestelyje akimirkomis. Deja, dėl tam tikrų nesklandumų filmas nespėjo atkeliauti iš Italijos, todėl organizatoriai žadėjo jį parodyti vėliau, galbūt prieš lapkričio 30 d. koncertą.

Kol susirinkę svečiai apžiūrinėjo parodą, buvo galima pasimėgauti skambėjusiomis arijomis iš „Bohemos", „Turandot", „Toskos" ir „Madam Baterflai". Šis puikus sumanymas suteikė vakarui tikros operos atmosferos ir sujungė vizualų eksponuojamų nuotraukų ir scenografijų eskizų aspektą su parodos esme - G. Puccini gyvenimo ir kūrybos atspindžiu.

„7 meno dienos“ Nr.43 (825), 2008-11-28

Versija spausdinimui

Komentarai

WvoeTTDmTMe, 2011-10-23 17:37

Thanks for the insight. It brgnis light into the dark!

anyksta lt, 2009-07-09 16:34

Egzorcistai prieš festivalį katalikus kviečia naudoti rožinį

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti