Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Artėja klasikinės indų muzikos festivalis


Anonsas.


Daiva Tamošaitytė

Share |
Wajahat Khan



Lapkričio 20-22 d. Vilniaus mokytojų namų Didžiojoje salėje vyks Indijos klasikinės muzikos festivalis „Sur sadhana", kuriame dalyvaus Indijoje ir pasaulyje žinomi muzikantai.

Lapkričio 20 d. koncertuos atlikėjai iš Lietuvos ir kitų Europos šalių: Anatolijus Lomonosovas (sitaras), Ernestas Jepifanovas (bansuras), Sergejus Ancupovas (sarodas), Rytis Kamičaitis (tabla), Vitalijus Logvinovas (tabla), Liudmila Žurkova, Jūratė Adlytė (tampūra) ir klasikinio Pietų Indijos šokio atlikėja Irina Kušelevič. A. Lomonosovas yra šio festivalio iniciatorius ir meno vadovas, klasikinės indų muzikos ansamblio „Svara" įkūrėjas ir meno vadovas, žymaus sitarininko Ustado Imrato Khano mokinys. Jis nuolatos koncertuoja Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje ir Estijoje. Įrašė 3 garso kasetes „Indijos muzikoje" ir kompaktinę plokštelę „Journey to...". A. Lomonosovo dėka Lietuvoje pamėgtos indų muzikinės tradicijos.

Lapkričio 21 d. koncertuos Mustafa Raza (vičitra vyna) ir Vasi Ahmedas Khanas (tabla), lapkričio 22 d. - Wajahatas Khanas (sarodas) ir Shahbazas Hussainas (tabla). M. Raza savo misija laiko instrumento vičitra vyna ir Indijos klasikinės muzikos populiarinimą visame pasaulyje: Amerikoje, Anglijoje, Egipte, Italijoje, Kanadoje, Prancūzijoje, Sirijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Turkijoje, Tunise. Jo koncertai mūsų šalyje yra reta proga gyvai išgirsti pasaulyje nykstantį unikalų instrumentą. Spaudoje rašoma: „Medicinos daktaras pagal profesiją ir muzikantas pagal pomėgį Mustafa Raza (...) skambina retu instrumentu vičitra vyna, kuris minimas dar Vedose. Instrumentininkas siekia išpopuliarinti vyną jaunesnei kartai." (The Indian Express) „Mustafa Raza kartu su P. Gopalu Krishnanu yra vienintelis vičitra vynos maestro. M. Raza teigia, kad šiuo instrumentu, kitaip nei rudra vyna, skambinama tik solo. Galbūt tai ir lemia, kodėl šios rūšies muzikavimas nyksta." (The Hindu) „Vasi Ahmedas Khanas atskleidė brandžią meistrystę, tabla atlikdamas tiek arabų, tiek vakariečių ritmus, kuriais suvirpino klausytojų širdis. Kaip pagrindinis atlikėjas M. Raza buvo labai dosnus ir perkusininkui suteikė lygiaverčio pasirodymo galimybę." (Indian Week In Qatar)

Kitas svečias W. Khanas nuolat koncertuoja įvairiose šalyse, dalyvauja pagrindiniuose klasikinės indų muzikos festivaliuose. Jis yra ir kompozitorius, įvairių alternatyvių projektų iniciatorius. Vilniaus muzikos gerbėjai pamena sarodininką iš Vilniaus festivalio koncertų Nacionalinėje filharmonijoje ir yra įsidėmėję jo savitą atlikimo stilių, nepriekaištingą techniką, melodingumą bei muzikinį sąmojį. „Tai buvo spontaniškas, virpantis ir jausmingas muzikavimas. Kartais virtuoziškas pirštų bėgimas ir jausmų skrydis priversdavo klausytojus atsisėsti ant paties kėdės kraštelio." (South China Morning Post) „Kiekvienas suvirpa nuo egzotiškų garsaeilių intervalų ar slapčia įsiklauso į sarodo ir tablos dialogą, kuris darosi kaskart sudėtingesnis, kai Wajahatas ritmą dalija į vis smulkesnes padalas. Sarodo legato ir beveik vokalinis tonalumas gniaužė kvapą." (Music Week, London) „Ši įžymi muzikų dinastija gali būti pagarsėjusi neįveikiamu muzikinės medžiagos tradiciškumu, bet jos nariai taip pat demonstruoja stebinantį individualumą. W. Khanas skyrė daug dėmesio tekstūrai ir dinaminiams kontrastams. Jo žaidimas detalėmis sukėlė susižavėjimą." (The Washington Post)

Festivalis „Sur sadhana", kurio pavadinimas reiškia „tarnavimą garsui", jau sulaukė didelio muzikos ir Rytų kultūros entuziastų dėmesio. Nors A. Lomonosovas ne pirmą sykį organizuoja panašius renginius ir dalyvauja klasikinės indų muzikos cikluose, kurie, kaip įprasta, tęsiasi keletą dienų ar net savaičių, šis festivalis yra pirmasis. Be to, jis vyksta vietine iniciatyva. Festivalio organizatorius - salonas „Muzikos magija". Festivalio misija yra populiarinti Indijos klasikinę muziką Lietuvoje, ugdyti klausytojų estetinį skonį ir pagarbą tradicinei kitų kultūrų muzikai.


Daiva Tamošaitytė

„7 meno dienos“ Nr.41 (823), 2008-11-14

Versija spausdinimui

Komentarai

NQbyCVOokcgco, 2012-03-16 07:16

Reklama turi tikslą, o šios buvo pritraukti žmones į sales. Jeigu teko pbnaadyti patekti į kokį seansą, turėtum žinoti, kad tai padaryti nebuvo lengva. Šia prasme reklama tikslą pasiekė. Smagu, kad nepagailėjai tiek laiko išsakydamas savo nuomonę, bet ši reklama nuo to nesikeičia pats ją vertinau ir vertinu 5 balais iš dešimties. Kaltininkai :) rasti, išvados padarytos ir belieka pažadėti, kad ateityje bus geriau. O ar kūrėjai gali būti kritikais ir atvirkščiai jau pats atsakei pagirdamas pernykštę NK kampaniją. Shit happens even for nomoshiti.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti