Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Kijevo scenoje - lietuvių teatras


Svetur


informacija 7MD

Share |
Lapkričio 9 ir 10 d. ukrainiečių publikai du įsimintinus spektaklius pristatys Audronio Liugos produkcija (ALP). Kijevo jaunimo teatre bus parodytas Jono Vaitkaus režisuotas "Juodvarnis" ir Lietuvoje sukurtas garsaus suomių režisieriaus Kristiano Smedso spektaklis "Liūdnos dainos iš Europos širdies". ALP gastrolės Kijeve rengiamos bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos ambasada Ukrainoje.

Spektaklis "Juodvarnis" pagal šiuolaikinio britų dramaturgo Davido Harrowerio pjesę - tai sukrečianti seksualinės manijos studija, apdovanota prestižiniu Laurence'o Olivier prizu kaip geriausia nauja 2006 m. pjesė. "Juodvarnyje" vaizduojama kontroversiška XXI amžiaus Lolitos istorija, kelianti daugybę klausimų apie visuomenę bei moralę ir nesiūlanti vienareikšmių atsakymų. Iš viso pasaulyje jau pasirodė per 20 pjesės pastatymų, tarp kurių - spektakliai prestižinėse scenose Stokholme, Berlyne,Osle, Varšuvoje, Niujorke. Jono Vaitkaus "Juodvarnio" pastatymas - pirmas Baltijos šalyse. Spektaklyje vaidina skirtingų kartų aktoriai Vladas Bagdonas ir Aldona Vilutytė.

Kas bendra tarp garsiausio šiuolaikinio suomių teatro menininko, žinomos lietuvių aktorės, klasikinio rusų literatūros šedevro ir geografinio Europos centro? Į tai atsako spektaklis "Liūdnos dainos iš Europos širdies" - unikalus tarptautinio kūrybinio bendradarbiavimo rezultatas.

Dostojevskio romane pagrindinis personažas yra žudikas Raskolnikovas, tuo tarpu suomių režisieriaus Kristiano Smedso dėmesio centre atsiduria Sonia, jo mylimoji. Sonią vaidinanti lietuvių aktorė Aldona Bendoriūtė atlieka ir visus pagrindinius romano vaidmenis. Smedsas perkelia "Nusikaltimo ir bausmės" herojus ir jų istorijas į XXI a. Europą, Lietuvos provinciją ar Paryžiaus priemiesčius.

Kūrėjai suteikia žodį pilkiesiems mūsų visuomenės pakraščiams - tiems žmonėms, kurie prieš savo valią tapo priklausomi nuo visuomenę valdančių jėgų malonės. Tačiau kad ir apie kokius skaudžius dalykus kalbėtų, Kristianas Smedsas netampa ciniškas. Jis ieško grožio bjaurume, o tikėjimas stebuklo galimybe visuomet yra šalia.

"Liūdnas dainas iš Europos širdies" ypač palankiai įvertino užsienio spauda. Suomių "Helsingin sanomat" rašė, jog "šiai istorijai nereikia aktorių kolektyvo. Užtenka vienos, jeigu ji yra tokia kaip viena iš Lietuvos geriausiųjų, Aldona Bendoriūtė." Anot prancūzų "Le Soir", aktorė "netausoja savo jėgų, kad įsijaustų į labai asmenišką Dostojevskio "Nusikaltimo ir bausmės" interpretaciją, į Sonią, antraeilį romano personažą, čia perkeltą į liūdnos ir materialios Europos XXI skurdo ir prievartos amžių". O belgų "La Libre Belgique" apibendrino: "Aldona Bendoriūtė - balsu, žvilgsniu, buvimu - suteikia kūną taupiam ir įtaigiam teatrui."

2007 m. sukurtos "Liūdnos dainos iš Europos širdies" jau gastroliavo tarptautiniuose festivaliuose Belgijoje, Suomijoje, Prancūzijoje Čekijoje, Liuksemburge, Rusijoje. Po pasirodymo Kijeve spektaklis keliaus į Europos teatrų festivalį Štutgarte (Vokietija).

ALP inf.

„7 meno dienos“ Nr.40 (822), 2008-11-07

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti