Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Nora Petročenko - kamerinėje operoje "Massacre"


Laimutė Ligeikaitė

Share |
Scena iš operos „Massacre“
2008 m. rugpjūčio - spalio mėnesiais Porto (Portugalija), Strasbūro ir Orleano (Prancūzija) publika išvydo Wolfgango Mittererio (Austrija) kamerinės operos "Massacre" (pagal Chr. Marlowe pjesę "Massacre a Paris") premjerą. Pastatyme dalyvavo dainininkai iš Prancūzijos. Net du vaidmenis - Navaros karalienės ir kunigaikštienės Katerinos de Mediči - atliko mecosopranas iš Lietuvos Nora Petročenko, jau ne pirmą kartą kviečiama dalyvauti šiuolaikinės operos projektuose su užsienio atlikėjais bei statytojais.

Operą režisavo Ludovicas Lagarde (Prancūzija), meno vadovas ir dirigentas Peteris Rundelis (Vokietija). Operoje perteikiama XVI a. katalikų ir protestantų religinių karų apogėjaus tragedija - šv. Baltramiejaus nakties siaubas. Tai išreiškiama netradiciniais dainavimo būdais, priartėjant prie kraštutinių balso galimybių ribų, pasitelkiant elektroniką, raiškų minimalistinį scenovaizdį ir kostiumus.
        
Operos "Massacre" pastatymas sulaukė labai palankių įvertinimų Portugalijos ir Prancūzijos spaudoje. Dienraštyje "Le Monde" opera buvo įvardyta kaip intensyviai audringa, o kartu subtili, verčianti susimąstyti, koncentruotai ir aktualiai pateikianti ne tik istorinę religinių nesantaikų, bet ir nūdienos konfliktų problematiką. 2009 m. opera bus rodoma Madrido publikai.

Mecosopranas Nora Petročenko pastaruoju metu atlieka įvairų šiuolaikinės muzikos repertuarą, kurio ryškiausi ir sėkmingiausi štrichai - išskirtinė partija Pascalio Dusapino kamerinėje operoje "Medėja" (dir. Franckas Ollu, rež. Antoine Gindt'as, dalyvavo kamerinis choras "Jauna muzika" ir Lietuvos kamerinis orkestras, festivalis "Gaida", 2007 m.); su violončelininku Mindaugu Bačkumi atliktas bei įrašytas O. Narbutaitės kūrinys "Pas de deux", taip pat šiuo metu vykstančiame ISCM "Pasaulio muzikos dienų" festivalyje atliktas Jonathano Harvey "Songs of Li Po" mecosopranui ir kameriniam orkestrui (su Lietuvos kameriniu orkestru, dir. Robertas Šervenikas).

„7 meno dienos“ Nr.39 (821), 2008-10-31

Versija spausdinimui

Komentarai

idomu, 2008-11-28 22:00

kiek zinau panele nora yra choriste.pagal vokala tikrai ne meco -sopranas.straipsnio autore jos bendradarbe.todel straipsnis yra labai neobjektyvus.stai ir visa muzikologu kompetencija.sekmes.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti