Naujas 73-as Lietuvos nacionalinio dramos teatro sezonas

7 MD
Nuo Lietuvos nacionalinio dramos teatro stogo atsiveriančią Vilniaus senamiesčio panoramą stebėjo neįprastai gausi minia. Netradicinėje ir ne kiekvienam prieinamoje erdvėje praėjusį LNDT sezoną apžvelgė ir artėjantį 73-iąjį pristatė teatro generalinis direktorius Martynas Budraitis, LNDT meno vadovas Audronis Liuga ir pirmosios naujo sezono premjeros režisierius Oskaras Koršunovas.

Iki naujųjų metų LNDT planuoja parodyti daugiau negu 100 repertuarinių spektaklių. Tarp jų – ir didelio teatralų bei žiūrovų dėmesio sulaukę O. Koršunovo „Išvarymas“, Jono Vaitkaus „Visuomenės priešas“, kitos praėjusio sezono premjeros. Pirmuoju būsimo 73-iojo sezono „ledlaužiu“ taps režisieriaus O. Koršunovo spektaklis pagal Justino Marcinkevičiaus poemą „Katedra“.

 

„Praėjęs sezonas pirmiausia buvo pokyčių ir naujovių metas šio teatro kontekste, – apibendrino M. Budraitis. – Šiandieną jau gyvendami pasiruošimo rudens darbams ritmu, skaičiuojame įkvepiančius rezultatus. Praėjusį sezoną pristatėme 11 premjerų, tarp kurių – ir garsiausių lietuvių režisierių, tokių O. Koršunovas, Eimuntas Nekrošius, Jonas Vaitkus, Cezaris Graužinis ir kt., pastatymai, ir eksperimentiniai teatro projektai. Įdiegėme naują kainodaros ir bilietų platinimo sistemą, kuri mums atnešė iki 20 proc. išaugusį bendrą teatro lankomumą ir beveik 40 proc. išaugusias pajamas už parduotus bilietus, subūrė LNDT abonementininkų bendruomenę. Po ilgo laiko šio teatro spektakliai buvo nominuoti ir laimėjo „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimus.“ M. Budraitis taip pat pabrėžė, kad 72-ajame sezone į LNDT aktorių trupę įsiliejo pripažinti lietuvių aktoriai – Dainius Gavenonis, Rasa Samuolytė, Nelė Savičenko, Vytautas Anužis, Martynas Nedzinskas ir Monika Vaičiulytė.

 

„Katedrą“ pirmiausia reikia statyti savyje

 

Pirmosios naujo LNDT sezono premjeros režisierius Oskaras Koršunovas būsimą spektaklį pristatė pirmiausią kaip ideologijos klausimus gvildenantį teatro reiškinį. „Justino Marcinkevičiaus „Katedroje“ šalia patriotinės linijos be galo svarbi yra menininko linija. Čia ir glūdi man įdomiausias pjesės rakursas – menininko, vadinamojo kūrėjo, statytojo, naujų idėjų nešėjo ir jį supančios visuomenės santykis. Kur tokio kūrėjo vieta – ar jis atskalūnas, ar nedalijama tos visuomenės dalis? Kur gimsta idėja ir kada ji imama idealizuoti? Galų gale ar pačiai visuomenei reikia tokių idėjų? Yra ne viena tema, kuri šioje pjesėje suskamba be galo įdomiai. Todėl mano spektaklio vizija yra šiuolaikinė „Katedra“ – ta, kurią pirmiausia kiekvienas mūsų turime atstatyti savyje“, – kalbėjo režisierius.

 

O. Koršunovo teigimu, tokio pobūdžio ir tematikos kūrinio jis neįsivaizduoja jokiame kitame teatre. „Praėjęs LNDT sezonas, o pagaliau ir iš pradžių rizikingu projektu laikyto „Išvarymo“ sėkmė suteikia polėkio. Matau, kad šis teatras turi visas galimybes – ir stiprią aktorių trupę, ir tą sveiką entuziazmą ir avantiūrizmą. Ne tik norisi, bet ir reikia statyti „Katedrą“ čia ir šiandien“, – teigė O. Koršunovas.

 

Premjerose – šiuolaikinis žvilgsnis į klasiką

 

LNDT meno vadovas Audronis Liuga pristatydamas naujame sezone įvyksiančias premjeras akcentavo, jog visi būsimi spektakliai bus kuriami pagal klasikines pjeses. „Galima sakyti, kad praėjęs LNDT sezonas buvo pažymėtas šiuolaikiškumo ir socialinio-politinio teatro ženklu. Jis provokavo, kėlė visuomeninius klausimus ir gvildeno nepatogias temas. Norisi, kad naujasis sezonas būtų kitoks. Pirmiausia – giliau ir įvairiais rakursais žvelgiantis į šiandieninį žmogų. Naujuose sezono spektakliuose tęsime kalbą apie individą ir visuomenę, bet siesime šią plačią temą su klasikiniais siužetais, su įvairių epochų – nuo antikos iki mūsų dienų – kūriniuose vaizduojama žmogaus samprata. Visus sezono kūrinius aš pasiūliau režisieriams statyti, ir pirmiausia pats jaučiu atsakomybę už būsimus rezultatus“, – pasakojo A. Liuga. Pasak LNDT meno vadovo, visų premjerų bendri bruožai yra tai, kad jose per nacionalinę ir pasaulinę klasiką bus vaizduojami skirtingi mūsų dienų herojai ir jas statys vienos kartos režisieriai – keturiasdešimtmečiai.

 

Naujajame sezone teatras pristatys penkias premjeras. Viena jų – jau minėtas Oskaro Koršunovo pastatymas pagal Justino Marcinkevičiaus „Katedrą“. 73-ąjį sezoną užbaigs antikinės dramos interpretacija – Euripido „Bakchantes“ režisuos Gintaras Varnas. Viena svarbiausių antikinių pjesių, paveikusių XX a. Europos dramaturgiją, Lietuvos scenoje bus statoma pirmą kartą. Spektaklį pagal pasaulyje garsią vengrų klasiko Ferenco Molnáro pjesę „Lilijomas“ statys tarptautinį pripažinimą pelnęs jaunas vengrų režisierius Laszlo Bagossy. Šiuo pastatymu LNDT pradeda naują bendradarbiavimo su užsienio menininkais etapą. Režisierius Rolandas Atkočiūnas sezono vidury interpretuos visuomeniškai aktualią pokario vokiečių dramaturgo Martino Sperro pjesę „Medžioklės scenos Žemutinėje Bavarijoje“. „Šios pjesės atsiradimas naujo sezono repertuare tikslingas tuo, kad per ją teatras pareikš kitokį požiūrį į didžiausią visuomeninį rezonansą sukėlusius vadinamo Garliavos skandalo įvykius ir iš to dabar gimusią naują politinę partiją, kurioje, beje, dalyvauja ne vienas žinomas teatralas“, – kalbėjo A. Liuga. Mažojoje salėje režisierė ir LNDT trupės aktorė Birutė Mar statys kamerinį spektaklį Boriso Pasternako, Marinos Cvetajevos ir Rainerio Marijos Rilkės 1926 m. laiškų ir poezijos motyvais.

 

Prekyboje – išankstiniai ir rėmėjų bilietai

 

Jau prasidėjo išankstinė prekyba LNDT spektaklių bilietais. Iki pat rugpjūčio pabaigos bilietus į repertuarinius spektaklius galima įsigyti už ženkliai mažesnę kainą. „Praėjusiame sezone įtvirtinome iki šiol šiame teatre netaikytą praktiką planuoti repertuarą bent pusei metų į priekį. Būsimo sezono bilietus pradedame platinti jau šiandien – dabar galima įsigyti bilietus į mūsų spektaklius iki pat Naujųjų metų“, – anonsavo M. Budraitis. Pasak jo, didžiausiu planavimo siekiu LNDT laiko galimybę ateityje sezono pradžioje paskelbti visų metų repertuarą. Visą vasarą bus galima įsigyti ir LNDT abonementus bei dovanų kuponus.

 

Naujame sezone LNDT pristato dar vieną naujovę – Lietuvos teatre iki šiol netaikytą „rėmėjo bilieto“ sprendimą. Bilietus į pirmąjį didžiausios sezono premjeros, O. Koršunovo statomos „Katedros“, spektaklį š.m. lapkričio 29 d. galima įsigyti už didesnę nei įprasta kainą – nuo 220 Lt. Šiuos bilietus įsigiję žiūrovai ne tik pirmieji pamatys premjerą, taps oficialiais spektaklio statytojais, drauge su kūrybine trupe bus paminėti programėlėje, bet ir tiesiogiai prisidės prie galimybės „Katedrai“ gastroliuoti mažesniuose Lietuvos miestuose.

 

„Teatras šiandien tik 5 proc. valstybės skiriamo finansavimo gali panaudoti tiesioginei savo veiklai – spektaklių kūrimui ir rodymui. Visa kita atitinka pastato priežiūrai ir išlaikymui bei darbuotojų atlyginimams. Todėl naujame sezone norime įgyvendinti kitokią rėmėjų pritraukimo programą – suteikti galimybę teatrą paremti ne tik korporacijoms, bet ir mus kas dieną lankantiems žiūrovams. Norime sutelkti žmones ir sukurti jiems kelią paprastai ir pagal savo galimybes prisidėti prie šios scenos auginimo“, – pasakojo M. Budraitis.

 

Primename, jog jau galima įsigyti bilietus į visus naujo LNDT sezono spektaklius, vyksiančius nuo 2012 m. rugsėjo 14 iki gruodžio 31 dienos. Specialūs rėmėjų bilietai į pirmąjį premjeros „Katedra“ rodymą š.m. lapkričio 29 dieną taip pat parduodami. LNDT bilietus platina „Tiketa“.

 

LNDT inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.