Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Savaites filmai


Liepos 13–19 d.


7 MD

Share |
„Mielas draugas“

Diktatorius***

Sacha Baronas Coenas vaidina diktatorių, kuris pasirengęs net rizikuoti savo gyvybe, kad tik jo šalis netaptų demokratine. Larry Charleso komedijoje taip pat vaidina Benas Kingsley, Anna Faris (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)

 

Geležinis dangus ***

...2018-aisiais JAV kosminis laivas nusileidžia tamsiojoje Mėnulio pusėje ir randa ten slaptą nacių bazę. Ji įkurta po to, kai 1945 m. naciai pabėgo iš Žemės. Astronautams nepasiseks, juodaodis bus net „išbalintas“. Grįžęs į Žemę jis aiškins, kas atsitiko, bet bus palaikytas pamišėliu. Naciai irgi grįš į Žemę. Čia jų laukia daug darbų, pavyzdžiui, įsigyti naujos elektronikos ar perimti prezidento rinkimų kampaniją, tačiau didysis daug metų planuotas tikslas – užkariavimas. Pagal komiksą iš internautų – komikso gerbėjų surinktų lėšų pagamintas suomio Timo Vuorensolos filmas tapo šių metų Berlyno kino festivalio sensacija ir įžiebė ne vieną diskusiją. Filme tiršta populiariosios kultūros ir tiksliai stilizuotų tikrų politikų, muziką sukūrė slovėnų grupė „Laibach“, o pagrindinius vaidmenis – Christopheris Kirby, Julia Dietze, Gotzas Otto bei mėgstamas Larso von Triero aktorius Udo Kieras (Suomija, Vokietija, Australija, 2012). (Marijampolė)

 

Magiškasis Maikas ***

Jau antras šiemet mūsų ekranuose pasirodantis Steveno Soderbergho filmas paremtas vieno populiariausių jaunosios kartos JAV aktorių Chaningo Tatumo prisiminimais. Būdamas devyniolikos metų jis prisidurdavo šokdamas erotinius šokius. Filmo herojai – jaunuoliai, kuriems vienintelis būdas išgyventi krizę – nusirenginėti prieš žiūroves. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Alexas Pettyferas, o vyrų striptizo karalių – pats Tatumas. Kalbėdamas apie šį filmą, Soderbergas lygino savo kiną su Roberto Altmano: „Jo variklis – ne dirbtiniai juokeliai ir gegai. Filmas juokingas, nes herojai atsiduria tikrai komiškose situacijose.“ Taip pat vaidina Matthew McConaughey ir Joe Manganiello (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Mielas draugas ***

Naujausia prancūzų literatūros klasiko Guy de Maupassant’o romano ekranizacija, kurią sukūrė didžiajame kine debiutuojantis garsus britų teatro režisierius Declanas Donnellanas ir Nickas Ormerodas. Jauną gražuolį iš Normandijos Žoržą Diurua, nusprendžiantį padaryti karjerą Paryžiuje, suvaidino jaunųjų žiūrovių numylėtinis Robertas Pattinsonas („Saulėlydis“). Pasinaudojęs savo vyrišku žavesiu ir sugebėjimu intriguoti Žoržas atsiduria tarp Paryžiaus elito. Žoržo kelias į valdžią veda per įtakingų moterų širdis. Tačiau mieste, kur seksas yra jėga, o šlovė – tikras apsėdimas, už viską reikia mokėti. Taip pat filme vaidina Christina Ricci, Natalia Tena, Uma Thurman, Kristin Scott Thomas (Prancūzija, D. Britanija, Italija, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

 

Prometėjas ***

Du netolimos ateities mokslininkai Elizabetė Šou (Noomi Rapace) ir Holovėjus (Logan Marshall-Green) įtikina turtingą Veilando korporaciją, kad jų archeologiniai atradimai – pagrindas ieškoti civilizacijų tolimose planetose. Kadaise Žemėje pabuvoję ir savo DNR palikę ateiviai gali atsakyti į svarbiausius žmonijos klausimus. Taip Elizabetė ir Holovėjus atsiduria kosminiame laive „Prometėjas“. Kartu su jais keliauja gana įvairi publika: nemirtingumo paslaptį norintis įminti Veilandas (neatpažįstamai pasendintas Guy Pierce’as), jo egoistė duktė (Charlize Theron), planetą tirsiantys mokslininkai ir laivo įgula. Bet, ko gero, vienintelis robotas Deividas (Michael Fassbender) žino tikrąjį ekspedicijos tikslą... Didžiojo postmodernistinio kino vizionieriaus Ridley’o Scotto („Svetimas“, „Likvidatorius“, „Gladiatorius“) naujausias kūrinys – tai ne šiaip sau dar vienas filmas apie kelionę į kosmosą, o 1979-aisiais Scotto sukurto ir jau klasikiniu tapusio filmo „Svetimas“ prologas. Elen Ripli naujame filme pakeitė Elizabetė, bet susitikimas su kitomis civilizacijomis bus toks pat grėsmingas ir vizualiai įspūdingas  (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Marijampolė)

 

Roko amžius ***

Dar vienas populiarus Brodvėjaus miuziklas, perkeltas į kino ekraną. Siužetas paprastas ir aiškus: vieną dieną klube „Roko amžius“ susitinka du iš skirtingų sluoksnių kilę, bet panašių tikslų siekiantys žmonės. Mergina iš provincijos atvažiavo į Holivudą, tikėdamasi tapti žvaigžde, bet negailestingas sapnų fabrikas sudaužė jos svajones. Vis dėlto į ją atkreipia dėmesį buvusi roko žvaigždė Steisis. Nors mergina ir įsidarbino striptizo klube, jos laukia didžioji gyvenimo meilė. Adamo Shankmano filme vaidina Julianne Hough, Diego Boneta ir dainuojantis Tomas Cruise’as (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Šiauliai, Panevėžys)

 

Tyla sniege *

Ispanų savanoriai, kuriuos Antrojo pasaulinio karo metais generolas Franco siuntė kautis į Rytų frontą, vadinosi „Mėlynoji divizija“. Filmas nukels į 1943-iuosius, į Rusiją. Vienas divizijos karys rastas nužudytas. Ant jo krūtinės išpjaustyti žodžiai: „Atsargiai, Dievas tave stebi“. Tai – pirmoji eilutė dainos, kurią pratęs kiti lavonai. Vadovybė nusikaltimų tirti paskiria buvusį policininką, kuris ispanų pilietiniame kare kovėsi respublikonų pusėje, Arturą Andradę. Jam padeda frankistas Estrada. Jiems abiem teks į šalį atidėti politinius įsitikinimus ir rasti žudiką, nors aplink tebesitęsiantis karas kur kas baisesnis už maniaką. Ispanų režisieriaus Gerardo Herrero filme vaidina Juanas Diego Botto, Carmelo Gomez, Gabrielė Malinauskaitė, Deividas Balinskis, Martynas Vaidotas, Darius Petrovskis (Ispanija, Lietuva, 2011). (Vilnius)


 

****** – šedevras, ***** – pasižiūrėti būtina, **** – geras filmas, *** – būna ir geriau, ** – jei turite daug laiko, * – niekalas


 

 

„7 meno dienos“ Nr.28 (996), 2012-07-13

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti