Druskininkų vasara su M.K. Čiurlioniu

7 MD
Liepos 1 – rugsėjo 22 d. Lietuvos muzikų rėmimo fondas ir Druskininkų savivaldybė rengia X festivalį „Druskininkų vasara su M.K. Čiurlioniu“.

Kurorto muziejuose, viešojoje bibliotekoje, sanatorijose, SPA centrų, viešbučių koncertinėse salėse, Druskininkų, Liškiavos, Senosios Varėnos bažnyčiose, gražiausiose lauko erdvėse vyks simfoninės, kamerinės, chorinės, fortepijono, vargonų muzikos koncertai, M.K. Čiurlioniui ir Maironiui skirti skaitymai, muzikinės-literatūrinės popietės, parodos, ekskursijos, laukia M.K. Čiurlionio studijų savaitės, Smuiko muzikos šventės, Smuikininkų meistriškumo mokyklos renginiai.

 

Keturiasdešimtyje renginių dalyvaus per 200 Lietuvos meno meistrų ir talentingų jaunųjų menininkų, užsienio atlikėjų iš D. Britanijos, Italijos, JAV, Olandijos, Šveicarijos.

 

Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje du mėnesius kiekvieną sekmadienį skambės ciklo „Čiurlioniškąją stygą palietus“ muzika, vargonuos tarptautinių konkursų laureatai, koncertuose dalyvaus dainininkai, smuikininkai, pūtikai, M.K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje muzikuos jauni, pripažinimą jau pelnę pianistai Rokas Valuntonis, Rima Chačaturian, koncertą „Laiškai sau pačiam“ surengs smuikininkas Aidas Strimaitis ir pianistė Eglė Strimaitienė. Druskininkuose lankysis M.K. Čiurlionio kvartetas, žymi pianistė Birutė Vainiūnaitė, italų kompozitorius ir pianistas Orazio Scortino. Chorinį M.K. Čiurlionio palikimą pristatys Druskininkų ir Lazdijų kultūros centrų chorai „Gija“ ir „Gaustas“.

 

Poezijos ir muzikos gerbėjus Druskininkų savivaldybės viešoji biblioteka pakvies į aktorės Gražinos Urbonaitės ir Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorės Aldonos Ruseckaitės Maironio skaitymus, skirtus poeto 150-osioms gimimo metinėms. M.K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje Valstybinio jaunimo teatro aktoriai Gediminas Storpirštis ir Aleksas Kazanavičius skaitys Arvydo Juozaičio naujo kūrinio „Čiurlionis. Juodoji saulė“ ištraukas, o autorius pasidalins savo kūrybiniais sumanymais.

 

Rugpjūčio pradžioje vyks kulminacinis festivalio renginys – M.K. Čiurlionio studijų savaitė. Jos programoje – tarptautinė konferencija „M.K. Čiurlionis ir pasaulis“, Smuiko muzikos šventė ir Smuikininkų meistriškumo mokykla. Į konferenciją atvyks per 20 M.K. Čiurlionio kūrybos tyrėjų, muzikologų, literatūrologų iš Lietuvos, Italijos, Lenkijos, Norvegijos, Rusijos. Konferencijos dalyviai susipažins su naujausiais žymių tyrėjų darbais apie didįjį menininką, aptars M.K. Čiurlionio kūrybos sklaidą Lietuvoje ir pasaulyje.

 

Festivalio pabaigos koncerte dalyvaus Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Juozo Domarko, solistai Asta Krikščiūnaitė ir Liudas Norvaišas.

 

Svarbia festivalio dalimi, kaip ir kasmet, bus dailės parodos, pristatysiančios tapytojų Aloyzo Stasiulevičiaus, Mariaus Mindaugo Danio, jaunųjų dailininkų Gerdenio Grickevičiaus, Žilvino Danio darbus bei Druskininkų moksleivių piešinius M.K. Čiurlionio tema.

 

LMRF inf.

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.